Peiper 7 Napisano 13 Września 2021 Witam wszystkich. Od dluzszego czasu czytam Wasze forum, bo kilka miesiecy temu znalazlem nasionko w paleniu i postanowilem je posadzic na balkonie. Roslinka ma slonce od wschodu do ok. 13, posadzona w plastikowej doniczce ( ok. 15-20 l), ziemia plagron light mix + torf kwasny podsypany na gore, podsypywalem tez dolomitem. Podlewana jest glownie deszczowka, zadko odstana kranowka, nawozona byla na poczatku biohumusem doglebowo i plagron vita race dolistnie, a 3 dni temu dostala alga bloom (4ml alga bloom/2l deszczowki). Byla przesadzana do wiekszej doniczki w polowie sierpnia i podsypalem korzenie mikoryza w proszku, po przesadzeniu zrobilem lst i spryskalem asahi sl. Wrzesien zapowiadaja sloneczny, wiec planuje ja trzymac dalej na balkonie, mam tez mozliwosc przeniesienia jej do boxa (40x40), w ktorym mam panel ledam 35w i 2 zwykle zarowki led oraz wentylator wyciagowy. Box mial posluzyc do wyhodowania klonow z tej roslinki, ale pomimo zrobienia tego wg metod opisanych na tym forum (klony wsadzone do kostek z welny mineralnej, wilgotnosc utrzymywana w okolicach 80%), po 2 tyg. klony nie puscily korzeni, wiec usunalem je. Oprocz w/w nawozow mam jeszcze pk13/14. Prosilbym o wszelkie porady, jak posyepowac dalej z ta roslinka. Z gory dziekuje za pomoc. Ps. Roslinka wyszla z ziemi 12.06 b. r. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bingobum 125 Napisano 13 Września 2021 ładny krzaczek 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 13 Września 2021 Wszystko zajebiście,trzymaj na słońcu ile się da bo światło w boxie słabe będzie. Pk dopiero w drugiej fazie kwitnienia. Klony dawałeś w mikoryzę i w ukorzeniacz czy jak? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peiper 7 Napisano 13 Września 2021 (edytowane) Klony dawalem w welne mineralna, zamoczona w deszczowce, nawilzacz powietrza tez byl uzupelniany deszczowka. Klony zamiast korzeni wypuszczaly nowe liscie. Obciete byly pod katem 45 stopni i delikatnie lodyga oskrobana w miejscu ciecia. Czytalem tez, o tzw. Monster croppingu, czyli pobieraniem klonow z roslony kwitnacej. Edytowane 13 Września 2021 przez Peiper @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 13 Września 2021 Taak. Ja też tą uprawą planuje monster croping. Klony też pobierałem parę razy z podobnym do twojego skutkiem, kup sobie clonex. Ja też chcę spróbować teraz z clonexem. Też dobór Szczepki jest ważny. Nie każda się nada, najlepiej małe,młode tak aby tylko po 2 liście mialy. Warto też od razu uciąć sobie więcej tych szczepek 5-6szt chociaż. Większa szansa że się coś przyjmie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peiper 7 Napisano 13 Września 2021 (edytowane) Pobieralem klony z dolnej czesci roslinki (3 sztuki), po pobraniu klonow usunalem z nich dolne liscie, zostawilem tylko 2 gorne listki, ktore tez przycialem w polowie. Zamowie ten clonex i sprobuje ponownie. Napiszcie mi jeszcze, czy ten alga bloom podawac jej co 2 podlanie, czy jeszcze za wczesnie? Zapomnialem jeszcze dodac, ze jakis skubaniec mi ja podgryza, ale tylko w jednym miejscu Edytowane 13 Września 2021 przez Peiper @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Września 2021 1 godzinę temu, Peiper napisał: Napiszcie mi jeszcze, czy ten alga bloom podawac jej co 2 podlanie, czy jeszcze za wczesnie? ja bym poczekał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peiper 7 Napisano 13 Września 2021 Ok, poczekam, ale w takim razie dawac jej jeszcze biohumusa, czy sama deszczowke? Z tego co czytalem, to kwitnienie zajmie jej jeszcze ok. 2 miesiecy. Wrzesien ma byc ladny, ale w pazdzierniku zapowiadaja przymrozki, zastanawiam sie jak ja zabezpieczyc, myslalem, ze moze przykrywac ja kocem ratunkowym w czasie przymrozkow, czy lepiej schowac ja do boxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 13 Września 2021 Jak tylko skończy się słonko i spadnie temperatura to lepiej weź do boxa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach