sahara 7 Napisano 28 Sierpnia 2021 Po 10 dyniowym suszeniu dzisiaj dokonałem dekarboksylacji suszu ( liście, łodygi),bez tipów.Łodygi lepkie ,dużo liści cukrowych pokrytych trichomami.Proces w piekarniku 25minut w temperaturze 110-120 stopni. Następnie mała filiżanka( 100ml mleka 3,8 z łyżeczką masła i łyżeczka suszu,gotowane jeszcze 10 minut. Nie poczułem nic ,zero działania ,dodam ,że pierwszy raz piłem coś takiego. Dlaczego nie działa,co robię źle ? Może topy też nie będą miały działania ... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 28 Sierpnia 2021 dużo tego miałeś ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 28 Sierpnia 2021 @sahara generalnie ja robiłem makumbe w zamkniętym słoiku na zasadzie kąpieli wodnej która trwała 4h więc wydaje mi się że 10min gotowania jest zdecydowanie za mało czasu, tak samo temperatura wywaru podczas gotowania nie powinna przekraczać 90°C gdyż za wysoka temperatura degraduje THC @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 @Andi około 3-gramy suszu zdekarboksylowanego,taka łyżeczka płaska @onyx No tak,gotowałem 10 minut,ale ten susz był uprzednio poddany prawie pół godzinnej dekarboksylacji, więc myślałem , że już nie trzeba tyle gotować .Mało jest informacji o makumbie z suszu ,prawie,a już o proporcjach nie wspomnę . Wszędzie piszą,że dekarboksylacja uaktywnia THC,to jak to jest z tym w końcu.Ma ktoś z tym doświadczenia ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara dekarboksylacja uwalnia THC i w piekarniku to zrobiło tylko że gotowałeś za krótko i THC nie przeszło do mleka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 29 Sierpnia 2021 Nie, nie prawda. Ja dekarboksyluje w piekarniku, potem miele blenderem, pół kostki ,masła 500ml mleka, gotuje to z materiałem max 10 min, przeciętnie 5 min i styka. Daję kakao i 3 osoby po wypiciu tego nie mają siły chodzić przez wiele godzin. Tylko ja daję kubek suszu na 500ml mleka, a nie płaska lyzeczke @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 @KlausKörner tj tak około 200 gram suszu na pół litra mleka ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara Nie, 300ml kubek nie pomieści 200 gram. Powiedz jak dokładnie przeprowadziłeś/aś dekarboksylacje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konopny_janusz 1,008 Napisano 29 Sierpnia 2021 Boże jakimi wy pojęciami władacie, czuję się jak na maturze z chemii rozszerzonej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) @KryspieK pokruszony,drobny susz z całości roślinki,oprócz topów no i oczywiście korzenia 🙂 .piekarnik rozgrzany do około 110-120 stopni i włożony susz na 25-30 minut . Dużo suszu z tego nie ma. Co zrobiłem źle ,że nie działało w ogóle.Za mało suszu? Przykładowo na pół kubka mleka ile tego szuszu i masła . Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez sahara @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara Ogólnie to polecają rozdrabniać nie na pył a na 2-3 razy przekręcić młynek to pierwsze, ja bym ustawił piekarnik na 105* około, bo zawsze masz to +/- 15*. A tak w ogóle to w tym piekarniku bym to przykrył papierem do pieczenia. 2. Ile tego chcesz dać zalezy od mocy jaką chcesz otrzymać. Ja bym na karton litrowy mleka dał z 10G max, nie za mocne, nie za słabe. 3. A masło dobre było? Tzn nie zaden chłam, co w ogóle tłuszczy nie ma prawda? Tłuszcz z samego mleka nie wystarczy. 4. Słuchaj, mozesz spróbować ustawić nizszą moc piekarnika (90-100*) i przedłuzyć trochę czas, tak o 5-10 minut. 5. I wazne jest tez to, czy miałeś ustawiony termoobieg? 2 kreski poziome i wiatraczek na rysunku, tak najlepiej się to robi. Na moje to wszystko raczej wyszło dobrze a przyczyny problemu bym szukał właśnie albo w zbyt małej ilości suszu, albo w samym piekarniku. @konopny_janusz Oj tam, wazne ze sie zrozumieliśmy XD @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara generalnie naprawdę nie wiem co mogłeś zrobić źle jak ja użyłem liści z krzaka będącego na wegu i zrobiłem z tego makumbe, kopała normalnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 @onyx a robiłeś ze świeżych liści ? Z krzaka na wegu też można ??? @KryspieK to co pisałeś wcześniej ,masło było ok 86%,tylko że mała łyżeczka ,ale na małą filiżankę mleka no takie pół kubka .Z litra nie robię bo tylko ja korzystam .Piekarnik był na termoobiegu. Już zacząłem myśleć ,że roślinka jakaś niedziałająca ,ale było pełno na jakiej żywicy ,topki są ładne .Się trochę rozczarowałem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara A te topki to w ogóle paliłeś? Kopią? Jeśli tak, to mozna wykluczyć problem z roślinką, i szukać przyczyny w samych przygotowaniach makumby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KlausKörner 880 Napisano 29 Sierpnia 2021 Wszystko to co masz na dwa kubki mleka maks. I z 1/3kostki masła. Jak zagotuje się chwilę i odcedzisz dobrze to i tak wyjdą niecałe dwa kubki. A co zrobiłeś źle? Po pierwsze za mało suszu po drugie pewnie się w tłuszczu nie rozpuściło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 @KryspieK Jeśli chodzi o palenie ...się pewnie ośmieszę.Nigdy nie paliłem,nawet papierosów,nie zaciągam się ,nie umiem ,chciałem spróbować w innej formie .Brat z siostrą pali.Sobie wymyśliłem,że będzie zarąbisty prezent na święta dla nich.Ale masz rację,trzeba by dać komuś spróbować,czy działa. @KlausKörner No tak , spróbuję na dniach i dam znać . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KryspieK 92 Napisano 29 Sierpnia 2021 @sahara Gdybyś wiedział czy trawa kopie czy nie, to byś miał pewność ze składnik jest odpowiedni (tj. dobry, kopie) Nie ośmieszasz się, ja bym tone złota oddał jakbym rzucił fajki 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 29 Sierpnia 2021 Wczoraj robiłem makumbe z liści na weg i kilka z flow 1 tydzień i kopla dosyć mocno . 15min w wodzie następni 25-30min w mleku z masłem wysoko proc tłuszcz i jeblo dodam że tym krócej robie tym bardziej kopie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 29 Sierpnia 2021 2 godziny temu, sahara napisał: Nigdy nie paliłem,nawet papierosów,nie zaciągam się ,nie umiem ,chciałem spróbować w innej formie . To uważaj, bo może cię ostro porobić. Dobrze by było jakbyś najpierw sobie zapalił i zobaczył z czym to się je. Thc przyjmowane wraz z pokarmem zazwyczaj zadziała mocniej niż palenie. Faza jest dłuższa i bardziej przytłaczająca z większym wpływem na ciało 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sahara 7 Napisano 29 Sierpnia 2021 @Andi Chodzi Ci o dekarboksylację ? Mało wyszło bardzo ,nie ważyłem ,ale myślę ,że około 100 gram.Jesli chodzi o napój to dodałem 1 łyżeczkę suszu do małej filiżanki mleka. 10 godzin temu, KryspieK napisał: @sahara Nie, 300ml kubek nie pomieści 200 gram. Powiedz jak dokładnie przeprowadziłeś/aś dekarboksylacje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach