Skocz do zawartości
Tester

Trening SCROG (Screen Of Green) Ekran Zieleni

Rekomendowane odpowiedzi

@ArteK prędzej już scorg jest zalecany niż topping przy automatach 

@Mujrzesz$420$ automaty mają to do siebie że szybciej dochodzą niż sezony i każdy większy "stres" może negatywnie wpłynąć na ilość plonu, jeżeli chodzi o scorga to cała magia w nim polega na wypełnieniu siatki odrostami co znacznie wydłuża okres wega a automat kwitnie sam z siebie. Podsumowując, na automatach możesz zastosować każdy rodzaj treningu ale czy wpłynie to pozytywnie na plon?

Edytowane przez onyx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ArteK no a czym jest topping jak nie ucięciem łba? Przy scorgu często najpierw stosuje się topping na początek a potem zakłada się siatkę przez co weg może czasami potrwać nawet do 50dni że by roślina fajnie odbiła przy przejść na flo. Pozdro 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ArteK wychodzi na to ze @Mujrzesz$420$ musi spróbować ;D

@onyx zgadzam sie z przedłużonym wegiem i sam potwierdziles ze automat sie nie nadaje na scroga bo sie weg przedłuża, cos tam pewnie wykaszle sie z takiego krzaka, ale jednak 😁😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie próbowałem ciąć łby w tym sezonie na out, ogólnie myślę że spróbuję w kolejnym roku. Jakoś specjalnie nie zauważyłem żeby się ociągały we wzroście. Oczywiście mowa o auto. Ale to chyba trzeba byłoby najpierw łeb, a potem wiązanie. W innym przypadku raczej będzie ciężko bo za chwilę pokazują pazur (określają się) i stożek wzrostu poszedł do ucięcia, później nie miała jak rosnąć 🙈 błędy laika. Pierwszy grow, pierwsze koty za płoty. Ale jeżeli pestki wytrzymają do lata, to mam kilka po 2 szt i spróbuję na dwóch rodzajach, tych samych odmian, bez cięcia i z cięciem. Ale to każdy bierze odpowiedzialność za siebie. Podobno nie powinno się robić treningów hst. 

Co do scrog na auto czemu nie? Trochę inny rodzaj lst? Przecież w 1 fazie kwitnienia wyciąga się mocno roślina, akurat przy siatce byłoby można modelować odsłaniając niższe partie? Taka wizja mnie naszła. 

Spec od auto może nam rozwieje wątpliwości😉

@Vampidrut jak myślisz? Tylko na poważnie 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Scrog jak najbardziej , to forma LST , a dobrze poprowadzone LST da plon , Top bym odpuścił , tu naprawdę masz 50% szans że zwiększysz plon. Tylko siatkę trzeba juz na bardzo późnym wegu zakładać, jak ma być to forma LST. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@grolsch3 moim zamysłem było właśnie spróbować scroga po to by jeszcze lepiej rozłożyć roślinę niz przy LST 

@Vampidrut myślałem zeby dac siatkę zaraz po pierwszym LST mniej wiecej 15-20cm od planta bądź ziemi w doniczce i pozniej kazdy odrost elegancko prowadzić 

(To co siedzi mi w głowie jak cos poprawcie)

"bo czy ja  będę prowadził roślinę na siatce czy poprostu doginal drucikiem do doniczki to jeden c..j i tak ją męczę tym doginaniem i tak"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę odświeżę

jestem początkującym growerem, mam jedną uprawę za sobą i kolejną w drodze. Pierwsza aby zapoznać się z tematem i zobaczyć co jest pięć, z czym to się je. Nie powiem fajna zabawa lecz wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Wiem, iż mógłbym spokojnie ukręcić lepszy wynik niż w pierwszej lecz muszę zacząć trenować moje dziewczynko. Po przeczytaniu nasuwa mi się jednak kilka pytań:

1. czy wystarczy mi jedna siatka (posiadam namiot 3x3, wyznaczyłem sobie z niego 4 pola, posiadam 4 siatki 1,2x1,2 więc na każde pole po 1 siatce)

2. w związku z tym, iż posiadam tylko 1 siatkę to na jakiej wysokości mam ją zawiesić najlepiej ? Od czego to zależy i czy tą wysokość liczyć od donicy ?

3. czy wszystkie liście i kwiaty poniżej siatki usunąć ? Jeśli tak, a tak widzę na zdjęciach, to do którego typ kwitnienia mogę sobie pozwalać na takie usuwanie kwiatów i roślin?

aktualnie zaczyna się 5 tydzień wege (chciałem zaraz przejść na flo), donice 15l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Powinna ci wystarczyć.

2. Na odpowiedniej 😄, ciężk o odpowiedzieć zależy trochę od roślin trochę od metod, trochę od upodobań odpal sobie jakieś filmy na you tube i pooglądaj, a i tak za pierwszym razem to spierdolisz :). Ale już za drugim będziesz wiedział jak ci wygodnie

3. Generalnie tak, musu nie ma nikt cię do tego nie zmusi, ale ułatwia dostęp, zwiększa cyrkulację powietrza, dzięki czemu drastycznie spada ryzyko różnych choróbb, łatwiej jest kontrolować środowisko, zmniejszamy parowanie, skupiamy rozwój rośliny tam gdzie chcemy. A te liście i tak są w cieniu górnych więc efektywnie są kosztem, a nie zyskiem. Jedynie co poświęcamy to nieduże magazyny substancji odżywczych. Więc lepiej wyciąć niż nie, jedni wycinają dużo naraz, inni po trochu, ja to codziennie coś ujebie. Generalnie większość ucina liście do końca wyciągania, czyli pewnie do jakiś 2-3 tygodni od przełączenia przy fotoperiodach, a w auto to wiadomo na kogo wybitnie na tego bęc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Bubble napisał:

Więc lepiej wyciąć niż nie, jedni wycinają dużo naraz, inni po trochu, ja to codziennie coś ujebie. Generalnie większość ucina liście do końca wyciągania, czyli pewnie do jakiś 2-3 tygodni od przełączenia przy fotoperiodach, a w auto to wiadomo na kogo wybitnie na tego bęc. 

czyli podczas indukcji ciachać także ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi