Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 Witam wszystkich potrzebuje pomocy w odpowiednim wyborze systemu wentylacyjnego. Gość w sklepie mi totalnie namieszał i mam mętlik a więc growroom 240x240x220 Lampy spectrolight blast 400w plus x4 Suplementacja co2 boost wiadro z pompą, jaka wentylacja będzie odpowiednia oczywiście z filtrem węglowym 😉... Proszę o szybkie rady... Z góry wielkie dzieki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kozak 38 Napisano 12 Czerwca 2021 @Skill80 ja bym coś 600m3/h went brał i do tego filtr jakiś większy węglowy, co ci powiedział sprzedawca? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Kozak że 400m3 wystarczy,,ja myślę o zakupie wentylatora 800m3/h z regulacją i wiadomo filtr wiekszy... Najbardziej z czym mam problem to wymiana powietrza co ile powinna @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Kozak są różne szkoły i nie wiem czy wiamana powietrza wystarczy co 5,3 czy 1 minute...i nie ma pewności co do oddawania ciepła przez te lampy... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 12 Czerwca 2021 @doominik jaką masz powierzchnie namiotów i wentylację ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Andi wentylacji jeszcze nie mam dopiero szukam a nie chce kupić czegoś co nie będzie wydajne. Room 240x240x220 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Czerwca 2021 @Skill80 wiem ja zapytałem doominika bo on ma coś chyba takiego i mu się dobrze sprawuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Szym a przepraszam nie zauważyłem 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Czerwca 2021 @Skill80 powietrze wymiania sie około 5x w ciagu godziny. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! Dziękuję Ci bardzo 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! Chyba źle odczytałem... 5 razy na godzinę? No to raczej się nie zgodzę, bo z tego co się orientuję to co 5minut czyli jakieś 12 razy w ciągu godziny😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dobry_Człowiek! 1,093 Napisano 12 Czerwca 2021 @Skill80 pokaz mi przykład na jakim to obliczysz. Bo z tego co piszesz to by ci wentylator wessal boxa. 9123m3/h . Taki bys potrzebował wentylator z twojej 12x na godzinę wymiana powietrza. A ty potrzbujesz około 800m3/h @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Skill80 0 Napisano 12 Czerwca 2021 @Dobry_Człowiek! kubatura pomieszczenie pomnożona przez ilość wymiany na godzinę, w tym przypadku jest to 12 (5x12=60minut) ale popraw mnie jak się myle @Dobry_Człowiek! Wg obliczeń wychodzi niższy wentylator, ja jednak po przeczytaniu wielu artykułów i opinie stwierdziłem że odpowiedni będzie 800m3 z regulacją. Trochę mnie gościu w sklepie zamotał, stwierdził że 400m3 wystarczy bo będzie suplementacja co2 i tak przez chwilę zwariowałem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 13 Czerwca 2021 @Andi Ja mam 2 boxy na flo. w 100/200 mam to silent 8” i jest mocno spowolniony, żeby był cichy. Podkręcałem go tylko jak temp jest za wysoka. Tam jest 4m3 powietrza więc 12x4m3=48m3 i to jest o wiele za mało nabrali box nawet bez hps’ów. Myśle, że poniżej 200m3 nie schodzę i to jest minimum. w większym namiocie 120/240 mam TD 6” i chodzi na połowie mocy, ale mam tam teraz też aktywny wtłaczający i jest ok. namiotu są w domu i poziom co2 jest trochę wyższy niż na zewnątrz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach