awla 1 Napisano 22 Maja 2021 Proszę o pomoc, z 5 dni temu zaczęło się robić źle z moją roślinka, podejrzewam że może być zjebana genetycznie ale wolę się upewnić, do tego do chodzi druga, przy której zobaczyłem to samo, nie wiem co jest tego wina poniewaz 3 inne roślinki rosną i rozwijają się normalnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 22 Maja 2021 W jakich doniczkach je trzymasz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 22 Maja 2021 Zbyt duża temperatura, przelanie, jedno z dwóch @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Majki 223 Napisano 22 Maja 2021 @awla Wiesz chociaż jakie masz PH? Napisz coś więcej, czym podlewasz jakie warunki to będzie nam wszystkim łatwiej ci pomóc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @dantes205 10l @Dzielnicowy jak zmienjszyc temperaturę jak lampa grzeje a podlewam 1litr z odżywka do pomidorów 4mm, jak bym wiedział jak schłodzić powietrze, bo w środku wiatrak mam.@Majki nie mam od określenia pH ani do wilgotności, podlewam odżywka pomidoro co 4 dni a co 2 je podlewam 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Annigmato 83 Napisano 22 Maja 2021 @awla Cooltube jak masz hps zrob moim zdaniem masz tam za gorąco @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @Annigmato nie kupię teraz, jest jakiś inny sposób ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 22 Maja 2021 @awla chodzilo mi o to, jaki rodzaj doniczek, plastkowe, materialowe? Jesli plastikowe, to masz otwory na spodzie doniczki? Najlepiej wrzuc zdjecie calego boxa. Jaka masz tam wentylacje, poza went. mieszajacym? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @dantes205 właśnie nie mam wentylacji jedyne co to wiatrak od dołu wprowadzający powietrze i wiatrak w środku skierowany ku górze żeby ciepłe powietrze uciekało i tak mam plastikowe z otworami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 22 Maja 2021 Lampa hps bez wentylacji, to jest karkolomne zadanie. Kup, najlepiej jeszcze dzisiaj termometr z higiometrem, w jakims leroy merlin, castorama, itp., to koszt 10 - 15 zl, bo bankowo tam masz wysoka temp. i wysuszone powietrze. Poloz dlon nad szczytami roslin pod lampa na kilka minut i sprawdz, czy mocno grzeje. Podlewasz je, az ziemia wyschnie, czy utrzymujesz ziemie caly czas wilgotna? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @dantes205 czekam az siema wyschnie, zrobi się lżejsza lampę mam 20cm od rośliny i grzeje, ale dodam że mam tam 3 inne rośliny i dobrze rosną więc nie wiem, jutro kupie termometr i miernik pH narażone nie wiem jak im pomóc, lepiej nie będą wyglądać ale niech topy urosna bo przestały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) @awla ten wentylator, który wdmuchuje powietrze do boxa, to jaki masz? Mozesz wrzucic jego fotke? Wentylator wewnątrz boxa powinien byc skierowany na rosliny. Nie kupuj tanich mierników elektronicznych do mierzenia ph, jak nie masz kasy, to kup płyn helliga, a jak Cie stać to za ok. 200 zł miernik firmy ADWA, ale jaki dokładnie, to musisz pytać bardziej doswiadczonych forumowiczów, chociaż na moje oko ph ziemi jest ok. Edytowane 22 Maja 2021 przez dantes205 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @dantes205 @dantes205 @dantes205mam wiatrak który wdmuchuje Świerże powietrze wam od dziś, do tej pory powietrze tam stało z wiatrakiem na nie, ale Tera to zmieniłem na 2 wiatraki 1 wdmuchuje 2 wydmuchuje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dantes205 69 Napisano 22 Maja 2021 @awla Pokaż jaki to jest wiatrak, ten który wdmuchuje powietrze, bo bardziej od tego jaki wdmuchuje, potrzebujesz taki, który będzie wyciągał powietrze z boxa. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @dantes205 @dantes205 @dantes205 takiego który wydmuchuje nie mam ale miesza i ma otwory 1 wdmuchuje 2 miesza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 22 Maja 2021 @awla Nie masz wentylacji poza pasywną, a to doży błąd, a tym bardziej, jak chodzi o HPS i nadchodzące lato. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 Ale dlaczego tak się dzieje skoro reszta roślinkę rośnie normalnie @Zielone krainykrainy jak ta np @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 22 Maja 2021 (edytowane) @awla Może uwarunkowania genetyczne , dla jednych dane warunki mogą być wystarczające, a dla innych nie, jak z ludźmi jednego zabijesz grypą, a innemu covid nic nie zrobi. Genetyka to klucz do przetrwania , jak chodzi o dany organizm. Edytowane 22 Maja 2021 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awla 1 Napisano 22 Maja 2021 @Zielone krainy no to lipa, ja nie wiem co robić a jest coraz gorzej, topy przestały rosnąć 😔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 23 Maja 2021 @awla załatw sobie chociaż 1 wentylator, który będzie wyciągał powietrze z boxa, bo masz tam naprawdę słaba cyrkulację powierza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach