Imperator 15 Napisano 20 Marca 2021 Witam Nasiona automaty: 1x Lemon Haze, 1x Critical Jack, 1x Northern Light Data umieszczenia nasionek z kiełkami w ziemi: 01.03 Ziemia: Batmix (nawóz na 6tyg) Oświetlenie: 1x CFL 200W 8500lm, 1xCFL 100W 6300lm Jak widać na załączonych zdjęciach, martwi mnie stan roślinek. 1. Dzisiaj rano pojawiły sie brązowe plamki na listkach - co to może być? Niedobór wapnia? 2. Od tygodnia listki są zagiętę do wewnątrz. Zbyt duża ilość światła? Obecnie roślinki znajdują się na dole szafki. Wcześniej były umieszczone trochę wyżej, na półce, która była pośrodku szafki ( z powodu mocnego wyciągania się). 3. Od czwartku dostały trening LST. Pytanie czy tak to ma wyglądać czy jednak inaczej to wykonać? Z góry dzięki za odpowiedzi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 20 Marca 2021 a jaka wilgotność @Imperator może za dużo jej lejesz jaka temperatura jakie ph @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 15 Napisano 20 Marca 2021 (edytowane) @insane93 Wilgotność i temperatura: W dzień 80-90%, 25-29°C W noc 50-70%. 17-22°C Wiatrak mieszający mam ustawiony na "jedynke", więc mogę włączyć drugi bieg. W razie problemów mogę dorzucić też drugi. Jeżeli chodzi o podlewanie to przyjąłem zasade "lepiej przesuszyć niż przelać". Podlewam co około 5 dni (+-300ml) jak widzę, że sucho i sprawdzam też palcem wilgotność gleby. pH Gleby 6,5 Woda to kranówka odstana pare dni, aby chlor wyparował. Edytowane 20 Marca 2021 przez Imperator @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 20 Marca 2021 a wysokośc lampy?@Imperator te lampy chyba są za słabe @Szym co powiesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
insane93 38 Napisano 20 Marca 2021 nizej lampe wydaje mi sie , temu sie wyciagaly @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 20 Marca 2021 @insane93 nie wiem jaka powierzchnia żeby ocenić @Imperator a masz tam wlot powietrza i wyciąg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 15 Napisano 20 Marca 2021 @insane93 @Szym Box: 0,5 x 0,6 x 1,2 Donice: 8L Oczywiście 2 wyciągowe z filtrem węglowym oraz wlotowy pasywny. Jesteście w stanie stwierdzić co im dolega? Jak z LST? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 20 Marca 2021 @Imperator LST niezbyt dobre Przepłukałeś glebę jak producent zaleca? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 15 Napisano 21 Marca 2021 @Szym @Tester @zielonyjamajczyk @Bimbrownik @CheMsKuN @Zielone krainy Tak, przepłukałem na samym początku glebę. Nawozów oczywiście żadnych nie lałem. Co poprawić w tym LST? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,407 Napisano 21 Marca 2021 @Imperator dogina się tak aby odrosty odsłonić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 15 Napisano 22 Marca 2021 Ok. W takim razie co im dolega? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
HappyCow 44 Napisano 22 Marca 2021 (edytowane) Godzinę temu, Imperator napisał: Ok. W takim razie co im dolega? Kiedyś miałem identycznie z moja roślina w pcboxie. Dużo na ten temat szukałem i wyszło ze to od światła. Jak oddaliłem światło od rośliny i dałem jej chwile odpocząć wszystko wróciło do normy. Zaznaczam dla twojego spokoju, ze wyglądała IDENTYCZNIE jak twoja 😉 wiec jak to coś innego to bardzo się zdziwię. Podlewaj, nawilżaj i światło oddal. Będzie dobrze Edytowane 22 Marca 2021 przez HappyCow 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Imperator 15 Napisano 22 Marca 2021 Uff czyli na ten moment nic większego im nie dolega. Na początku trzymałem je dużo wyżej i faktycznie może za późno dałem na dół. Dzięki! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach