glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 1 minutę temu, Farmerka napisał: Ph przy biobizzie rozwalisz jak podlewasz woda z zza niskim ph. Powtarzam sie, juz to pisalam. Uzywajac odzywek i ziemi biobizz powinienes lac wode 6.5 -7 przez caly okres uprawy. Sprawdzilam to u siebie, sprawdzil to tez @Dom u siebie. Moja kolezanka z ktora uprawialam kilka miesiecy temu na biobizzie zmniejszala ph do 6-6.3 i przed kwitnienie krzaki były juz żółte. Mozesz wejsc w moja relacje, sa zdjęcia. Skopala ph bo dawala za niskie. U ciebie moze ten miernik wprowadzal ciebie w błąd i dlatego wyszlo jak wyszlo. @glodek18 Ok ale woda z odżywkami ma być wyregulowana do 6 -6,3 a nie przed dodaniem odżywek ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @glodek18 po dodaniu odzywek woda powinna miec conajmniej 6.5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włóczykij 245 Napisano 26 Grudnia 2020 Badaj pH wody którą lejesz, pH metry do gleby, przynajmniej większość tych tanich jest nic nie warta.J.w , to praczej prawie niemożliwe, że ci te nawozy zbijają ph do 4, one same chyba tak niskiego pH nie mają. Daj jej razem z nawozem dolomitu, ale dla Mg i Ca, a nie z powodu Ph. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 Podczas podlewania to najważniejsze by dokładnie znać pH wody która używamy do podlewania. A tutaj nie ma odniesienia dokładnego. Woda z podstawki powinna mieć do 0,5 różnicy max między tą wlewana. Więc dając 7 pH na górze, na dole powinno być do 6,5. I to ważne by złapać pierwsze przelatujące krople. A nie większą ilość. Bo te pierwsze dają najbardziej miarodajny wynik. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Jeżeli byście czytali instrukcje biobizzu to napisane jest czarno na białym aby nie regulować PH. Sama będę używać 🙂 Edytowane 26 Grudnia 2020 przez wiksa26 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @wiksa26 co masz na mysli żeby nie regulowac? Jak ktos ma wode w kranie z ph8 , po odżywkach 7.5 to ma taka podlewac? Czy o czym dokładnie piszesz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 26 Grudnia 2020 @Farmerka tak. Ludzie na uk420 podlewają nawet jak woda po dodaniu nawozu ma 7.6 - 7.8 można znaleźć dużo informacji na ten temat na ich forum. Do tego informacja od producenta, na yt jest gdzieś film gdzie wypowiada się jeden z CEO BioBizz aby nie regulować PH gdy woda jest poniżej 8. W przypadku wyższego PH używać tylko organicznych produktów do zbijania tj. Cytryna, ocet lub ich organiczny BioBizz PH down 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 Jakbyśmy czytali instrukcje jakiekolwiek odżywki i stosowali to na 100 % to byśmy wszyscy mieli popalone rośliny. Nic to się ma do rzeczywistości w boksie, i tego jak roślina to przyjmie. Co do pH w biobizzie to racja, lepiej nie regulować kranowy. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 No dokładnie tak jak @zielonyjamajczyk pisze. wez sobie podlewaj woda 7.6 jak roslina juz pokazuje że ph jest za wysokie. Jedynie ja spierdolisz do konca😀 Regulowac trzeba tylko trzeba sie nauczyc, trzeba zrozumiec nawozy i rosline. Ja to tak tlumacze. Ciezkie ale do zrobienia. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 26 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk warto dodać tez bo nie wszyscy o tym wiedza BioBizz dodaje się do każdego podlania. Ludzie maja problemy z PH bo często leja sama wodę z kranu i zbijają PH jakimś gownem z ebaya które zabija mikroorganizmy z nawozów ktore odpowiedzialne są za wyrównywanie PH. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 (edytowane) Dokładnie. I najlepsze że tak jak u mnie. 4 w boksie a każda kurde inna. Już wiem że jak reguluje papu, to nie dla wszystkich. Każda już dostaje swoje. Pomimo że ten sam wiek i te same odmiany. Co do każdego podlania 🙂 to ja niestety się nie przekonam. Uważam że nie można dawać cały czas. Musi mieć odpoczynek na odpowiednie pobranie wartości z gleby. Jeżeli nie pobierze a podam jej następne to tylko może mi to wyjść na złe. Ale 🙂 lubie obserwować i lubię pogromców mitów 😉 Edytowane 26 Grudnia 2020 przez zielonyjamajczyk @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 26 Grudnia 2020 @Farmerka taki jest BioBizz nic z tym nie zrobisz. Najgorsze jest to, ze jak się spierdoli PH (często w przypadku BioBizz staje się za wysokie) to już ciężko z tego wyjść. Dlatego napisałam by nie regulować od początku, takie są wskazówki producenta i growerow którzy lecą na BioBizz bardzo długo... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 26 Grudnia 2020 My gonimy za topami. W miejscach na świecie najbardziej dogodnych dla wzrostu MJ nie daje się odżywek na outcie. Rosną same pięknie. No my w sztuczny sposób gonimy za plonem. Nawet na organicznych nawozach... Dlatego może biobizz mi nie leży. Ale wiem że to bardzo dobra marka ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiksa26 5 Napisano 26 Grudnia 2020 @zielonyjamajczyk fajnie gdyby roslo w ziemi z ogródka no ale niestety musimy się trochę namęczyć 😊 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 26 Grudnia 2020 @wiksa26 a mi sie wydaje że wiekszosc ma za niskie ph bo je obniża. ja w sumie nigdy nie regulowalam bo woda miala 7, ale jakbym miala wode 8 to napewno bym obnizyla do 7 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 26 Grudnia 2020 Ok to następny raz daje nawóz i nawet nie.sprawdzam pH wody niech się dzieje co chce :).Wcześniej lałem mineralną PH 6.0 i jakoś doszło do końca do ideału daleko ale byłek zadowolony chciałem dobrze a wyszło jak zawsze 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dom 146 Napisano 9 Lutego 2021 @Farmerka On 12/26/2020 at 8:51 AM, Farmerka said: Ph przy biobizzie rozwalisz jak podlewasz woda z zza niskim ph. Powtarzam sie, juz to pisalam. Uzywajac odzywek i ziemi biobizz powinienes lac wode 6.5 -7 przez caly okres uprawy. Sprawdzilam to u siebie, sprawdzil to tez @Dom u siebie. Moja kolezanka z ktora uprawialam kilka miesiecy temu na biobizzie zmniejszala ph do 6-6.3 i przed kwitnienie krzaki były juz żółte. Mozesz wejsc w moja relacje, sa zdjęcia. Skopala ph bo dawala za niskie. U ciebie moze ten miernik wprowadzal ciebie w błąd i dlatego wyszlo jak wyszlo. @glodek18 A badanie ph wody ktora przeleci przez doniczke to ma jakis sens. Ja nie majac miernika ph ziemi sprawdzalam wode i wybadalam że jedna miala za niskie bo wychodzilo 5.6 a reszta krzakow 6.5 Tak to prawda , potwierdzam. Sory za male opóźnienie, mialem lagi @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grołboks 8 Napisano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) @Farmerka W dniu 26/12/2020 o 09:51, Farmerka napisał: Ph przy biobizzie rozwalisz jak podlewasz woda z zza niskim ph. Powtarzam sie, juz to pisalam. Uzywajac odzywek i ziemi biobizz powinienes lac wode 6.5 -7 przez caly okres uprawy. Sprawdzilam to u siebie, sprawdzil to tez @Dom u siebie. Moja kolezanka z ktora uprawialam kilka miesiecy temu na biobizzie zmniejszala ph do 6-6.3 i przed kwitnienie krzaki były juz żółte. Mozesz wejsc w moja relacje, sa zdjęcia. Skopala ph bo dawala za niskie. U ciebie moze ten miernik wprowadzal ciebie w błąd i dlatego wyszlo jak wyszlo. @glodek18 A badanie ph wody ktora przeleci przez doniczke to ma jakis sens. Ja nie majac miernika ph ziemi sprawdzalam wode i wybadalam że jedna miala za niskie bo wychodzilo 5.6 a reszta krzakow 6.5 Hej! Chyba nie bardzo zrozumiałem... ziemia i nawozy biobizz. Reguluje ph wody do 6.5-7, dodaję nawozów i już nie sprawdzam ph? Będę wdzięczny za wyjaśnienie... Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez Grołboks @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zielarka 271 Napisano 18 Sierpnia 2021 6 godzin temu, Grołboks napisał: Hej! Chyba nie bardzo zrozumiałem... ziemia i nawozy biobizz. Reguluje ph wody do 6.5-7, dodaję nawozów i już nie sprawdzam ph? Będę wdzięczny za wyjaśnienie... Nie musisz już później sprawdzać bo ziemia biobizza poprzez procesy samoregulacji sama utrzymuje ph na odpowiednim poziomie. Oczywiście warunkiem jest lanie wody w przedziale 6.5-7 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włóczykij 245 Napisano 18 Sierpnia 2021 PH reguluje się po dodaniu nawozów. Ziemia od biobizz'a nic sama nie reguluje, jak i każda inna, to zależy od bakterii i grzybów, które są w ziemi, i do pewnego stopnia buforują pH medium, tak np. jest z zestawem biotabs. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach