Seb88 13 Napisano 28 Października 2020 Witam, zmagam sie z niemałym problemem temperatury. Aktualnie w nocy temperatura w boxie oscyluje w granicach 10 stopni. W dzien roznie, czasem 15 czasem 20+. Mam w boxie grzałke do greenhouse ale wiele to nie daje. Uszczelnilem go folią izotermiczną Box jest w plastikowym domku na ogrodzie. Moje pytanie brzmi jaka jest minimalna temperatura jaka musi byc zawsze, i jakies pomysly jak moglbym rozwiazac ten problem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 28 Października 2020 (edytowane) @Seb88 w naturze też jest w nocy 10 stopni a czasem mniej i rośnie czyli tak jak by na dworze masz boksa z tego wychodzi, ocieplić go można by było Edytowane 28 Października 2020 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 28 Października 2020 A jakaś szopa, garaż, pomieszczenie gospodarcze ? Może gdzieś możesz przenieść ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 28 Października 2020 @Szym @zielonyjamajczyk niema szopy, ani nic takiego?. Pytanie jaka musi być ta minimalna temp. Co jeśli nie uda mi sie tego ogrzać bardziej? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 28 Października 2020 @Seb88 Temperatura: W momencie kiedy rolnik zdecyduje sie umieścić sadzonki w ziemi ważne jest, aby nocna minimalna temperatura nie spadała poniżej 10. stopni Celsjusza. Nie oznacza to jednak, że gdy sadzonka będzie już na zewnątrz a temp. w nocy spadnie do 5. stopni to roślina umrze. Temperatury pomiędzy 0 a 10 stopni Celsjusza są dla roślin konopi niekorzystne i mogą je mocno zestresować co poskutkuje ich wolniejszym rozwojem w fazie wegetatywnej. Jeżeli już tak się stanie, że roślina będzie rosła w niskich temperaturach to warto aby wszelkie inne czynniki stresujące zostały wyeliminowane, aby dodatkowo nie obciążać rośliny. Sporym problemem może być natomiast przymrozek i zamarznięcie rośliny, może ono spowodować, że potrzebny będzie nowy wysiew. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 28 Października 2020 @zielonyjamajczyk dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Października 2020 @Seb88 hej, poszukaj hasło "jak ocieplić boxa" i poczytaj grzejnik olejowy 600w się tam przewija jak i farelka plus termostat i jazda jazda biała gwiazda ? jestem przekonana, że 10 stopni i mniej nie wpływa i nie będzie wpływało dobrze na rośliny HPS jest też rozwiązaniem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 28 Października 2020 spróbuj tą altankę docieplić, np. wełną mineralną - od środka ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seb88 13 Napisano 28 Października 2020 @Cieniu taki mam plan. Dzieki za info @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach