Skocz do zawartości
mirecki

Panel CREE CXA2520 GROW LED 60w

Rekomendowane odpowiedzi

@mirecki na forum ktoś uprawia pod panelami ledam, dużo osób je kupiło, dobry panel pisze że na powierzchnie 55x55 ale twoja podobna więc by pasił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zielone krainy

@mirecki  Ja na nim obecnie uprawiam, jak na razie idzie dobrze , ale moja powierzchnia to 63  x 42 i blisko metr w górę. 

DSC_0035.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zielone krainy

@mirecki  W pokoju mam temperaturę 24,5 stopni C, a w boxie mam 26 stopni C, więc panel podnosi w moim boxie temperaturę tylko o 1,5 stopnia C w stosunku do temperatury, jaka panuje w pokoju. Dlatego jak masz w pomieszczeniu 6-7 stopni to nie wypali, jak nie będziesz miał dodatkowego ogrzewania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zielone krainy

@mirecki U ciebie większa różnica niż u mnie będzie na pewno, bo twój box jest ocieplany, ale do tych przynajmniej 20 stopni od 6-7 ci ten panel nie dogrzeje, więc grzejnik w twoim przypadku to konieczność, albo przynajmniej jakiś mocny kabel grzewczy terrorystyczny.  Np. coś w tym stylu:

https://allegro.pl/oferta/kabel-przewod-grzewczy-grzejny-terra-zoo-120w-7-5m-7119407769

Do tego przydałby ci się jeszcze termostat, wystarczy taki najtańszy https://allegro.pl/oferta/rt-2-termoregulator-termostat-terrarium-gw-24m-7971975074 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zielone krainy

@mirecki  25 W to słaby nie miał szans ogrzać boxa w temperaturze z 7 stopni, na jakoś w pobliżu 20 stopni C, ja pokazałem ci kabel 120 W taki miałby już znacznie większą szanse, ale jak znajdujesz lepszy sposób na ogrzanie to pewnie działaj i życzę powodzenia, na pewno nie wystarczy sam panel, bo on podniesie temperaturę tylko minimalnie.

@Bimbrownik  No nie wiem, nawet jak będzie ocieplony to on go będzie otwierał, a wtedy będzie nagły stadek temperatury w środku , a konopie nie lubią nagłych wahań temperatury. Powiedzmy, że w boxie osiągnie te 20 stopni, a po otworzeniu boxa roślina dostanie chłodem w okolicach 6 stopni C , raczej szczęśliwa nie będzie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Zielone krainy faktycznie masz rację z tym otwieraniem. Ja miałem raczej na myśli, że panel nie podniesie temperatury o 1 czy 2 st tylko np nagrzeje namiot do tych 26 ale jak będzie miał go w chłodni to poczekalbym do wiosny.

Tak sobie myślę, że "ukrywanie" namiotu po szopach ale oklejając go styropianami i innym czymś nie budzi większych podejrzeń niż uprawa w pokoju.

Widziałem taką szafkę ok 60x60x90 z pełnym sprzętem. W życiu nie pomyślał bym, że tam coś rośnie. Tyle że 700€ w growshopie ale naprawdę na wypasie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bimbrownik @Zielone krainy pomieszczenie w którym stoi box jest małe i w trakcie otwierania dojrzewam farelką lub butla z gazem

Ale grzejniczek jakiś ogarnąć muszę bo cykl świetlny robi swoje. 

Mam ogólnie hpsa więc spoko trzyma temperaturę ale cykl 24/0 (przy auto) to troszkę średnio się kalkuluje 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zielone krainy

@mirecki Powodzenia, oby coś z tego było, przed otwarciem boxa dogrzej pomieszczenie, by chłód nie uderzył w rośliny, bo to będzie dla nich szokiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 05/11/2020 o 16:01, Zielone krainy napisał:

@mirecki  Ja na nim obecnie uprawiam, jak na razie idzie dobrze , ale moja powierzchnia to 63  x 42 i blisko metr w górę. 

DSC_0035.JPG

Wow serio 60W i na taką uprawę Ci stracza? Jakie zazwyczaj masz z tego plony? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi