mikosz 123 Napisano 8 Października 2020 Siema, czy ktoś z was albo waszych znajomych miał do czynienia z uprawą na bardziej przemysłową skalę? Mam na myśli bardziej 5-10 m2 w mieszkaniu czy domu niż jakieś ogromne plantacje. Pytam wyłącznie z ciekawości, większość z nas (w tym ja) pewnie nawet nie wiedziałaby nawet co zrobić z tak ogromnymi ilościami. Zastanawialiśmy się ostatnio z ziomkiem jak wygląda kwestia zapachu, ilości roślin na m2, wyboru strainów, treningu, długości wega no i bardzo kontrowersyjny temat który już był poruszany zarówno na tym jak i innym forum - gdzie jest ta „bezpieczna granica zużycia prądu”? Wypowiadajcie się wszyscy, możecie też napisać czy wasze zdanie jest oparte na przypuszczeniach czy to pewniak. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 8 Października 2020 Widziałem legal plantacje po przyjeździe do Holandii. Cała wielka szklarnia. 200 300 kg po ścince zależy od sortu i zamówienia. Wszystko profesjonalne.. Wiadomo ??.. Ale to było 10 lat temu. Jak spróbuję uruchomić mojego starego Sony Ericssona ?to wrzucę foto. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 8 Października 2020 Jak już się bawić w takie rozmiary to musisz mieć duże kontakty, żeby szybko upłynnić to, najlepiej hurtem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 (edytowane) @fxxx1337 z tym nie problemu. Mi zajęło dosłownie 2 dni z umówieniem odbiory 1kg ? @mikosz Ja mam w sumie 6m2 więc chyba się łapię ? Edytowane 8 Października 2020 przez doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 8 Października 2020 @fxxx1337 Narazie nie planuję nic podobnego. Brakuje mi wiedzy, doświadczenia, kontaktów, pieniędzy i odwagi żeby bawić się w coś takiego. Pytam z czystej ciekawości. Przynajmniej na ten moment, kto wie co z czasem przyniesie los... hehe ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 (edytowane) @mikosz Ja mam jeden namiot 1m/2m i drugi 1.2m/2.4m, do tego 120cm/80cm na veg i inkubator. Te duże są tylko na flo i pracuję w odwrotnych cyklach-jeden w dzień, drugi w nocy, a ścinki planowane są w na zmianę co około 4-5 tygodni. koszt tego największego namiotu to około 15tyś pln. Najdroższe jest oświetlenie, bo to lumatek zeus pro, do tego hydro wilma, wentylacja itd. W takim namiocie w hydro mam 10 roślin. teraz idzie pierwszy cykl i raczej kolega się tam uczył (ja byłem trochę w rozjazdach) i plonu raczej dużego nie będzie, ale normalnie spodziewałbym się przynajmniej 1200g, optymistycznie nawet 1700g. Z tego mniejszego już wyjmowałem 1100g przy 8 roślinach. Co do wybory odmian, to oczywiście te, które dają większy plon i raczej te mocniejsze. Ja zazwyczaj mam 2 odmiany w jednym namiocie, ale czasem potrafi to utrudnić życie, szczególnie jak podlewane są z jednego zbiornika. Warto też barć te, które mają mniej liści w topach z przyczyn praktycznych. Do tego lepiej wyglądają te z przewagą genów indiki, bo mają bardziej zwarte topy, a ludzie są przyzwyczajeni do zioła z PGR i one są bardzo zwarte i twarde i na moje czasem reagują, że to jakieś siano-znaczy, że do tej pory kupowali tani shit na chemii, a ja jeszcze z PGR'ami nie eksperymentowałem i sam też to palę, więc wolę unikać. Jak wszystko działa prawidłowo, to po wejściu do domu nic nie czuć, nawet w pomieszczeniach z namiotami nic nie pachnie, tylko słychać wiatraki i czasem szum wody, jak akurat są podlewane. Najbardziej pracochłonny i ryzykowny jest czas ścinki, bo zapachu nie wyłapuje już filtr, zajmuje to sporo czasu itd. Potem z upłynnieniem już nie ma problemu, bo zapotrzebowanie jest duże, a dobrego zioła mało. Cena oczywiście jest dużo niższa niż na ulicy. Jak chce się sprzedać szybko, to cenę za 1g musisz podzielić przez około 3 Edytowane 8 Października 2020 przez doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 8 Października 2020 @doominik Ile prądu pobiera szacunkowo całość? W oby dwóch dużych masz Zeusa? Jaki szacunkowy koszt z oświetleniem, wentylacją i wszystkimi gratami takiego całego sprzętu? Dzięki za odpowiedź, niemałe wrażenie robią te wszystkie liczby ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamajczyk13 106 Napisano 8 Października 2020 ... Kiedy już wszystko przejdzie na elektroniczną gotówkę a tak się wkoncu stanie (no chyba że masy ludzi zrobią Wake up ?) To zioło będzie doskonałą walutą ??.. Więc zbierajmy doświadczenie ?? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 8 Października 2020 @doominik U mnie tak samo, raczej hurtowo nie mam problemu, bo w pobliżu mam 4 lokalniaków co kupią każdą ilość, po nawet wysokiej cenie, bo nawet 30 za epa 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 @mikosz ten większy namiot pobiera około 1100W przez 12h dziennie, ten mniejszy około 850W. W jednym są 2 lumateki zeus pro 465W, a w drugim 3 migro ary 240W. Do tego dosyć często odpalam osuszacz, bo mam spore problemy z wilgotnością, a taki spory jak mój (oznaczony jako 20l/dobę) to też ponad 300W. Obecnie za prąd płacę około 200 funtów (w tym są też wszystkie urządzenia agd itd). możliwe, że będzie troszkę więcej teraz, bo wiosną i jesienią wilgotność jest nie do ogarnięcia i osuszacz pracuje cały czas. Nie jest jakieś duże zużycie-mój kolega ma jakieś hot-tubes i klimatyzacje w domu i płaci o wiele więcej. Sam płaciłem też sporo w czasach, kiedy miałem duże akwarium. Za ogrzewanie płace za to tyle co nic. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 8 Października 2020 6 godzin temu, doominik napisał: @fxxx1337 z tym nie problemu. Mi zajęło dosłownie 2 dni z umówieniem odbiory 1kg ? A ja 300g 5tyg sprzedawałam? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 8 Października 2020 @Farmerka Nie zdziwilbym sie gdybyscie zarobili te same pieniadze. Sprzedaz detaliczna przyniosi wiecej kasy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 @CheMsKuN true story bro ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikosz 123 Napisano 8 Października 2020 Zostaje jeszcze jedna kwestia - który rodzaj sprzedawcy ciężej pracuje i bardziej się naraża? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 @mikosz Najbezpieczniej jest sprzedawać dobrym znajomym. Każda osoba, która ma przy sobie większą ilość będzie nakłaniana do podania źródła w przypadku zatrzymania. Przy kilku g można jeszcze ściemniać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
glodek18 132 Napisano 8 Października 2020 Moim zdaniem mieć w domu mała plantacje i jeszcze śmigać z tematem to troszkę przypał ,nie lepiej mieć jednego co weźmie wszystko najlepiej jak nie wie gdzie mieszkasz i skąd to masz? Może ciężko kogoś takiego znaleźć ale jak będzie chciał strzelić z dupy to nie będzie wiedział kogo,chyba że strzela zasadzkę z psami. W detalu można więcej zarobić ale hurt to szybka akcja.A jeśli można zapytać za ile sprzedajecie jak już do tego dochodzi ??? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 8 Października 2020 @glodek18 Ja po prostu mam kolegów znających kogo trzeba. Jeden płaci od ręki i ma po 100 funtów za uncję, a drugi dostaje w komis i dla tego ma po 120 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 9 Października 2020 Mój bierze 27 od grama hurtem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 9 Października 2020 Ja sprzedaje swojemu bylemu dilowi (ponad 20 lat temu regularnie kupowalem u niego palenie, do momentu w ktorym nie zrobilem pierwszego boxa ?) . Koles nie zna nawet mojego imienia (kazalem mowic na siebie Pole (Polak)). Generalnie nie jest to jedna osoba, to jest klan zydowskich cyganow (tak wiem , musk rozjebany). Zaczynali od marihuany, a na dzien dzisiejszy (20 lat puzniej) kupisz u nich wszystko, nawet opium. Sprzedaje nadwazki po 100,200,300g, albo jak mi ziolo nie podchodzi. 10-15€ za gram tyle dostaje. Moje zielsko nie idzie dalej na rynek, kupuja je dla siebie Moj znajomy sprzedaje do kofiku w Hollandi, 3-5 € tyle mu placa. Ale szczerze mowiac ja bym mu wiecej za jego zielsko nie dal ? Zreszta, wiekszosc kofikow w NL zaopatruje sie u lokalnych growerow. Dlatego w malych kofikach zielsko kupujesz na slowo honoru, slowo honoru ze to jest haze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach