Amnumnate 13 Napisano 21 Lipca 2020 Nie jestem vege, ale znajomi mnie poprosili o taki wypiek więc wykombinowałem coś szybkiego, prostego i smacznego. Na początek trzeba przygotować olej kokosowy. Należy wziąć pod uwagę, że jest to przepis pod leczniczy olej więc warto zwiększyć ilość dodawanego suszu. Gdy olej już gotowy bierzemy się za ciasto. Przepis skopiowałem gdzieś z neta i delikatnie zmodyfikowałem. SKŁADNIKI: 2 duże, dojrzałe banany 260 gr mąki typu 450 lub 500 150 gr cukru (jaki lubisz) 20 gr kakao bez cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 60 ml oleju kokosowego 80 ml mleka roślinnego 6 łyżek gorącej wody + foremka na keks Ja zazwyczaj daję o jednego banana więcej. Ilość cukru zależna od tego jak słodkie lubisz. Na początek polecam zrobić jak w przepisie. Warto, żeby mleko było lekko ciepłe. Gdy jest zimne przy mieszaniu składników to olej kokosowy wraca do stałej konsystencji przez co jest gorzej wymieszany ze wszystkim. Mleko nie musi być roślinne jeśli nie chcesz jeść wegańskiego. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik rozgrzewamy do 180°C W dużej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Osobno, dokładnie rozgniecione widelcem banany, cukier, olej i mleko roślinne. Mokrą mieszankę dodajemy do mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. W tym momencie można dorzucić też ewentualne dodatki – orzechy, suszone owoce… Tak powstałe ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody (kakao trzeba porządnie wymieszać z wodą), do drugiej pozostałe 3 łyżki gorącej wody. Obie dokładnie mieszamy Foremkę smarujemy olejem i opruszamy mąką (ja ten krok pomijam bo mam dobrą foremkę) Wlewamy ciasto, po trochu, naprzemiennie, jasną i ciemną mieszankę. Pieczemy przez 45 minut (zeleży od piekarnika, trzeba sprawdzić po 45 minutach i stwierdzić czy nie lepiej, żeby jeszcze się piekło). Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wyjmujemy z foremki. W lodówce może stać spojnie 5 dni i dalej będzie dobre. Można też mrozić. Sam osobiście nie palę już od lat, ale czasem robię wypieki dla znajomych i sam troszkę zjadam. Jeśli boisz się, że nie wyjdzie to pierwszy raz zrób z olejem kokosowym bez dodatku zioła. Smacznego. ? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnumnate 13 Napisano 21 Lipca 2020 Zapomniałem dodać coś co wydaje się oczywiste. Olej kokosowy musi być w stanie ciekłym. Można go stopić nagrzewając piekarnik jednocześnie pilnując aby nie był tam zbyt długo. Ja zawsze trzymam swój olej poza lodówką więc latem jest cały czas w stanie ciekłym. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 5 Sierpnia 2020 @Amnumnate a żelki robiłeś? Ja zrobilam olej kokosowy, wlasnie po to żeby żelki zrobic. Wczoraj spróbowałam pół łyżeczki oleju i zwalił mnie z nóg. Wyszło mocno. Dzisiaj będę robić żelki. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amnumnate 13 Napisano 6 Sierpnia 2020 @Farmerka Żelek jeszcze nie robiłem, ale są w planach tak samo jak lizaki. Poza ciastami do tej pory robiłem tylko czekoladę. Wyszła smaczna, ale nie taka twarda jak sklepowa. W planie mam też ciasto na pizze. ? Kumpel przywiózł mi dzisiaj z Polski spirytus i zrobię jedną butelkę Green Dragona na próbę z kupnym ziołem. Reszta butelek poczeka na własne zbiory. ? Jak Ci wyszły te żelki? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach