Jump to content
Amnumnate

Chlebek bananowy na oleju kokosowym [vege]

Recommended Posts

Nie jestem vege, ale znajomi mnie poprosili o taki wypiek więc wykombinowałem coś szybkiego, prostego i smacznego.

Na początek trzeba przygotować olej kokosowy. Należy wziąć pod uwagę, że jest to przepis pod leczniczy olej więc warto zwiększyć ilość dodawanego suszu.

Gdy olej już gotowy bierzemy się za ciasto.

Przepis skopiowałem gdzieś z neta i delikatnie zmodyfikowałem.

SKŁADNIKI:

2 duże, dojrzałe banany
260 gr mąki typu 450 lub 500
150 gr cukru (jaki lubisz)
20 gr kakao bez cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
60 ml oleju kokosowego
80 ml mleka roślinnego
6 łyżek gorącej wody
+ foremka na keks

Ja zazwyczaj daję o jednego banana więcej. Ilość cukru zależna od tego jak słodkie lubisz. Na początek polecam zrobić jak w przepisie. Warto, żeby mleko było lekko ciepłe. Gdy jest zimne przy mieszaniu składników to olej kokosowy wraca do stałej konsystencji przez co jest gorzej wymieszany ze wszystkim. Mleko nie musi być roślinne jeśli nie chcesz jeść wegańskiego.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C

W dużej misce mieszamy mąkę z sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Osobno, dokładnie rozgniecione widelcem banany, cukier, olej i mleko roślinne.

Mokrą mieszankę dodajemy do mąki i mieszamy do otrzymania jednolitej masy. W tym momencie można dorzucić też ewentualne dodatki – orzechy, suszone owoce…

Tak powstałe ciasto dzielimy na dwie części – do jednej dodajemy kakao rozpuszczone w 3 łyżkach gorącej wody (kakao trzeba porządnie wymieszać z wodą), do drugiej pozostałe 3 łyżki gorącej wody. Obie dokładnie mieszamy 

Foremkę smarujemy olejem i opruszamy mąką (ja ten krok pomijam bo mam dobrą foremkę)

Wlewamy ciasto, po trochu, naprzemiennie, jasną i ciemną mieszankę.

Pieczemy przez 45 minut (zeleży od piekarnika, trzeba sprawdzić po 45 minutach i stwierdzić czy nie lepiej, żeby jeszcze się piekło).

Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wyjmujemy z foremki.

W lodówce może stać spojnie 5 dni i dalej będzie dobre. Można też mrozić.

 

Sam osobiście nie palę już od lat, ale czasem robię wypieki dla znajomych i sam troszkę zjadam.

Jeśli boisz się, że nie wyjdzie to pierwszy raz zrób z olejem kokosowym bez dodatku zioła.

Smacznego. 😉

20200626_171840.jpg

20200624_163323.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapomniałem dodać coś co wydaje się oczywiste. Olej kokosowy musi być w stanie ciekłym. Można go stopić nagrzewając piekarnik jednocześnie pilnując aby nie był tam zbyt długo. Ja zawsze trzymam swój olej poza lodówką więc latem jest cały czas w stanie ciekłym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...