Tester 1,407 Napisano 2 Marca 2019 Masło konopne Masło konopne jest podstawą wielu wypieków, można łatwo i szybko je zrobić, poniżej krótka instrukcja jak krok po kroku przygotować masło z liści i łodyg. Dzięki temu będziesz mógł przygotować różnego rodzaju wypieki takie jak budyń, czekolada, sosy, różne ciasta czy ciasteczka i wiele innych wyrobów. Masło konopne może zrobić każdy, nie trzeba jakiegoś specjalistycznego sprzętu. Wystarczy kilka podstawowych rzeczy no i oczywiście nasze konopie. Można wykorzystać łodygi z liśćmi czy same kwiatostany. To jak mocne będzie masło zależy od ilości liści i łodyg których użyjesz do ilości masła. Również wpływ na odczucia mocy mogą mieć indywidualne predyspozycje, masa ciała czy też wyrobiona tolerancja na THC. Masło konopne z liści i łodyg - potrzebujesz : - liście i łodygi im więcej tym lepiej - kostka masła 82% tłuszczu - 4 szklanki wody Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie. Masło konopne z liści i łodyg - wykonanie: - do garnka wlej 4 szklanki wody - zagotuj wodę znajdującą się w garnku - kiedy woda się zagotuje dodaj masło - kiedy masło się rozpuści to możesz dodać liście i łodygi konopi - wymieszaj wszystko łyżką drewnianą - ustaw płomień na minimalny - gotuj wszystko przez 60 minut pilnując aby nie doszło do zbrązowienia - kiedy proces dojdzie do końca odcedź całość przez gazę - całość niech ostygnie w temperaturze pokojowej - odsącz resztki wody - kiedy masło konopne ostygnie wstaw je do lodówki Masło przechowuj w lodówce do 7 dni a w zamrażarce do 6 miesięcy. Kiedy masło konopne rozmrozisz to nie możesz drugi raz go zamrozić. Masło konopne rozmrażaj w lodówce do 8 godzin. Kiedy rozmrozisz masło to musisz je wykorzystać. 5 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pudzian 4 Napisano 15 Czerwca 2019 przepis dobry , wykonałem swoje masło, bardzo dobre wyszło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kielnia 13 Napisano 15 Czerwca 2019 też je robiłem kozak masło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Golota 8 Napisano 19 Lipca 2019 ja swoje masło też zrobiłem wyszło tego dużo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Filozof 38 Napisano 19 Lipca 2019 dobrze że jest tu opisane jak zrobić bo szukałem przepisu na masło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Podróżnik 15 Napisano 19 Lipca 2019 ja też chce zrobić masło, dopiero się będę przymierzał @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kielnia 13 Napisano 19 Lipca 2019 masło warto robić do różnych wypieków @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 19 Lipca 2019 ile czasu gotowaliście to masło? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick 22 Napisano 19 Lipca 2019 ja gotowałem jakieś 2 h i wyszło dobre @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gumiś 15 Napisano 19 Lipca 2019 czyli można krócej gotować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hurban 0 Napisano 14 Sierpnia 2019 Zwykłe konopie czy po dekarboksylacji? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 14 Sierpnia 2019 @Hurban źle coś zrozumiałeś oni robili masło konopne przeważnie z liści @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SicWolf 28 Napisano 23 Lipca 2020 W dniu 02/03/2019 o 16:24, Tester napisał: Wcześniej należy oczyścić z chlorofilu liście i łodygi wygotowując je w wodzie. Jak długo trzeba gotować by pozbyć się tego chlorofilu? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 23 Lipca 2020 @SicWolf ponoć z 30 min @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Achimski 0 Napisano 18 Sierpnia 2020 Siema. Poda ktoś proporcję (ile gramów/kg tego krzaka na kostkę masła 200g), żeby uzyskać przyzwoity efekt? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Sierpnia 2020 @Achimski tak na wagę ciężko powiedzieć. Ja miałem tak ok jednorazą reklamówkę liści i 2 kostki masła. Na koniec wyszło 160g masła zabójcy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Sierpnia 2020 Czyli najpierw wygotowuje liście i łodygi jakieś pół h tak? W jakiej temperaturze? Po wygotowaniu tego co nie dobre mogę od razu brać się za przepis tak? Dobrze wszystko zrozumiałem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 18 Sierpnia 2020 @Seba691 a w jakiej temperaturze się gotuje? ? Ja to zrobiłem tak. Garnek z wodą, do niego garnek z wodą i liśćmi. W dużym garnku lekko wrzało, a w mniejszym ok 90° było. Liście tak ok 30-45min w tej wodzie po czym dodałem masło i ok 2h jeszcze wszystko siedziało, czasem zamieszałem. Później na sito z gazą, porządnie wycisnąłem, popatrzyłem się i do szklanych misek do ostygnięcia. Ta woda z gotowania jest tak wstrętna, że jak nigdy prawie sie porzygałem, nie pij jej ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Farmerka 231 Napisano 18 Sierpnia 2020 @Bimbrownik nie zmieniałeś wody jak wygotowales w niej zioło? @Seba691 nie musisz gotowac 30min, możesz też ze 3 razy zagotowac je po prostu. Później maslo i pół litra wody i ziolo razem w garnku, gotujesz 2-3h i co jakiś czas dodajesz troche wody bo paruje. Są różne sposoby, ten co @Bimbrownik podaje tez jest spoko? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 18 Sierpnia 2020 Dzięki wam. Teraz już będę wiedział jak będę robił @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach