Black.ralph 0 Napisano 20 Maja 2020 Miejscówka jest w lesie na podmokłym terenie. Ziemia czarna (wrzucam zdjęcie z odczytem gleby). Ludzie tam nie chodzą jedynie natknąłem się dzisiaj na sarnę wiec coś na odstraszanie zwierzyny (co polecacie ?) Dookoła rosną pokrzywy na grubo wiec wnioskuje ze będą efektywnie rosnąć wraz z moimi damami w górę zasłaniając je. Jutro mogę podesłać fotki ziemi jak wyglada. Proszę o opinie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 20 Maja 2020 @Black.ralph anty bisan nalać do butelki ze szmatką, ten miernik nie jest zbytnio wiarygodny, spot mógł by być jeśli tam nikt nie zagląda 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Legalize@LLBanditos 73 Napisano 20 Maja 2020 Miejsce jak miejsce ale ziemia to chyba nowa bd czy lasowa Niebnij w wiadrach 20L i po krzyku @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 12 godzin temu, Legalize@LLBanditos napisał: Miejsce jak miejsce ale ziemia to chyba nowa bd czy lasowa Niebnij w wiadrach 20L i po krzyku No właśnie myslalem żeby skorzystać z tej lasowej i wzbogadzic ja obornikiem perlitrm i może trochę kokosowej dodać co o tym myślicie ? A może cis jeszcze dodać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph myślę że to najlepszy pomysł zrobić ziemię na spocie ale to się robi min 2 miesiące wcześniej, a najlepiej w jesieni jak masz świeży obornik @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 3 minuty temu, Bimbrownik napisał: @Black.ralph myślę że to najlepszy pomysł zrobić ziemię na spocie ale to się robi min 2 miesiące wcześniej, a najlepiej w jesieni jak masz świeży obornik Ziemia na spocie jest czarna i mocno wilgotna, myslalem właśnie by z niej skorzystać za 2 tygodnie będę dopiero gdzieś przesadzał wiec myśle ze może być spoko. Jakieś wskazówki co jeszcze z ta gleba zrobić co dodać ? I czy będzie okej ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph nie wiadomo jakie ma ph miernik ten jest lipny co posiadasz, można by było ziemi trochę kupnej dać + dolomit i wymieszać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 10 minut temu, Tester napisał: @Black.ralph nie wiadomo jakie ma ph miernik ten jest lipny co posiadasz, można by było ziemi trochę kupnej dać + dolomit i wymieszać Coś jeszcze dawać? Mam ziemie kokosowa mozne dodać trochę dla napowietrzania gleby. Tak myslalem żeby kulić ten zestaw do badania gleby pH za pomocą kolorów @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph perlit można dodać 2 minuty temu, Black.ralph napisał: Tak myslalem żeby kulić ten zestaw do badania gleby pH za pomocą kolorów @Black.ralph no to by było lepsze @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 Jeśli okaże się ze gleba jest okej, co do niej jeszcze dodać ? i to ze jest mokra nie przeszkadzać będzie damom ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph jak mokra bardzo to źle @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph perlit można by dać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 12 minut temu, Tester napisał: @Black.ralph jak mokra bardzo to źle Jest tak jakby była obficie podlana mozne to tez efekt 3 dniu deszczu, dzisiaj podeśle fotki 8 minut temu, Bimbrownik napisał: @Black.ralph perlit można by dać Coś jeszcze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 21 Maja 2020 Zmierzysz pH to będziesz wiedział czy dolomit użyć. Na wszelki wypadek kup dolomit. Obstawiam że gleba jednak będzie kwaśna od iglaków które tam rosną @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 Czy występowanie nadmiernej obecności pokrzywy świadczy o tym ze gleba nie jest zbyt mokra ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 25 minut temu, Black.ralph napisał: Czy występowanie nadmiernej obecności pokrzywy świadczy o tym ze gleba nie jest zbyt mokra ? nie @Black.ralph sprawdź glebe po prostu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 3 godziny temu, Tester napisał: nie @Black.ralph sprawdź glebe po prostu Okej sprawdziłem stan gleby w pH za pomocą pasków wyszło mi 6.0. Natomiast po wykopaniu dołka na głębokość 35/40 cm pojawia się woda. Czy to bardzo przeszkadza ? W glebie są robaki typu dżdżownica a czytałem kiedyś ze to bardzo dobra gleba ? czekam na odpowiedz. W jakiej więźbie i na jakiej głębokości sadzić automaty? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph w tym bagienku Ci nie urośnie, musiał byś dać kupnej a istnieje ryzyko i tak gnicia korzeni jak tam jest tak mokro, chyba że donice albo kopce porobić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Black.ralph 0 Napisano 21 Maja 2020 56 minut temu, Tester napisał: @Black.ralph w tym bagienku Ci nie urośnie, musiał byś dać kupnej a istnieje ryzyko i tak gnicia korzeni jak tam jest tak mokro, chyba że donice albo kopce porobić Właśnie myslalem o kopcach tylko jakieś rady na zrobienie ich? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 21 Maja 2020 @Black.ralph nawal ziemi ubij nawal ,zrób taki pagórek wzmocnij badylami @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach