Cieniu 173 Napisano 8 Maja 2020 Witam serdecznie wszystkich, stałem się posiadaczem takiego oto zestawu: Secret Jardin Hydroshoot 80 Mars Hydro TS 1000W LED Wilma 4 pot dripper system Prima Klima 100 or 125 Dual / Twin speed fan Rhino Hobby Filter 125mm Wymysliłem sobie że do wilmy wsadzę 4 automaty i pytanie się rodzi ... czy będą z tego kwiaty? A tak serio.. Czy myślicie że to wszystko razem zagra ? Wybrałem ziemię bo z tego co rozczytałem będzie najlepsza dla nowicjusza. Bio Bizz Light mix i Bio Bizz Nutrient Starter Kit. Pytanie odnośnie Wilma 4 pot system - Zastanawia mnie czy mieszanina tych plynów i odżywek z głownego zbiornika bedzie musiała być kontrolowana miernikami nawet jesli sadze w ziemi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Maja 2020 (edytowane) @Cieniu zastosuj tak jak producent nawozów zaleca do gleby, nie @doominik ? Edytowane 8 Maja 2020 przez Szym @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 8 Maja 2020 a co do obsługi tego nawadniania wilma - bede tez musial uzywać mierniki do ph i tych innych ec czy et @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 8 Maja 2020 @Cieniu przy glebie niekoniecznie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Maja 2020 @Cieniu Mój logiczny umysł podpowiada mi, że przelewowy system hydroponiczny i ziemia raczej do siebie nie pasują ale poczekam na wypowiedź Dominika. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Maja 2020 @Bimbrownik ja jestem sceptyczny. Niby producent daje taką opcję i nawet w komplecie są osobne dripery, tylko jakoś bie widzę tej brudnej wody z ziemi wpadającej spowrotem to zbiornika. problem może być taki sam jak z organicznymi nawozami z hydro, czyli wszystko będzie się zamykać i gnić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Maja 2020 @doominik Właśnie tak myślałem i jeszcze, że ziemię się rzadziej podlewa i zatrzymuje wodę z nawozem i mamy mniejszą kontrolę albo marnowanie nawozu ale jak mówiłem, hydro to jeszcze nie moja bajka @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 9 Maja 2020 panowie to poradźcie mi coś z tą wilmą ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 9 Maja 2020 @Cieniu jedź na keramzycie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Maja 2020 @Cieniu Chyba tylko Dominik tu tego używa. Zobacz jego FR, jest bardzo ciekawa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Maja 2020 @Cieniu U mnie keramzyt się świetnie sprawdza. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 9 Maja 2020 @doominikpodoba mi się - bardzo ciekawe rozwiazanie. hipotetycznie załóżmy że zdecyduje sie na keramzyt - to oznacza że odżywki ktore kupilem się nie nadają i musze kupic nowe pod to? taki secik mam. no i jeśli to oznacza hydroponike to jeśli dobrze rozumiem bez miernikow ph/ec nic nie wskóram ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Maja 2020 Ja biobizz nigdy nie używałem, ale to są chyba nawozy organiczne-w hydro się psują , śmierdzą i zatykają system. Generalnie do hydro używa się nawozów mineralnych i bez mierników się nie obejdzie, no chyba, że się zdecydujesz na nawozy advance nutrients pH perfect, ale to chyba najdroższa opcja @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) @doominik czy te nawozy advance nutrients pH perfect poza swoimi magicznymi wlaściwościami PH to są jakościowo dobre? //edit1wlasnie dostalem telefon ze nie bedzie wilmy i w sumie dostane tylko namiot i filtry. Co powinienem zrobic/ wybrac ? Gosciu mi zaproponował auto pot 1 duzy - ale jakos nie widze tego wielkiego zbiornika ani w namiocie ani obok. Edytowane 11 Maja 2020 przez Cieniu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 11 Maja 2020 17 hours ago, Cieniu said: @doominik czy te nawozy advance nutrients pH perfect poza swoimi magicznymi wlaściwościami PH to są jakościowo dobre? To są bardzo dobre nawozy, tylko trzeba je stosować w pakietach. Ja mam bazę 3 częściową i do niej musisz mieć jeszcze b52. Jak chcesz booster, to jest big bud, ale żeby to miało sens to jeszcze overdrive. Suplementy od nich są bardzo drogie. Ja używam ich bazy i b52 tylko jak wyjeżdżam i muszę na jakiś czas krzaki zostawić same sobie-nawet szykuję wodę i odmierzone nawozy, żeby ktoś podjechał i uzupełnił zbiornik. Poza tym nie osiągam na nich lepszych efektów niż np używając canna, a te AN są bardzo drogie i mało wydajne-canna jest niemal połowę tańsza i leję się ich sporo mniej-wychodzi 3-4 razy taniej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 11 Maja 2020 @doominik czyli reasumujac. Kupuje wilme, CANNA Aqua Flores , CANNA Aqua Clay Pebbles , CANNA Aqua Vega i rozumiem ze do tego bede potrzebowal miernik EC i pH ? i to tyle? czy do tego też sie dolewa boostery jakies? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 12 Maja 2020 @Cieniu Nawozów jest masa i masz ogromny wybór. Nie ma między nimi wielkich różnic, ale ja teraz mam canna i jestem zadowolony, bo mogę wyżej podciągać EC zanim krzaki zaczną się przypadać, do dodaniu nawozu do wody RO mam pH równo 6.0-nie musze przez 2-3 dni nic robić. Ja stosuje dosyć agresywne nawożenie i dodaje ropy boostery na początku, potem już na flo terpinator (zwiększa ilość olejków), pk boostery w drugiej połowie flo. Można stosować silicon na wzmocnienie łodyg, opryski typy plant magic evolution-przyspiesza rozwój rośliny na vege. Generalnie suplementy to tylko dodatki, ważniejsze są warunki ogólne: światło, temperatura i wilgotność, świeże powietrze i jak to jest ok to na samej bazie można mieć bardzo dobre rezultaty @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cieniu 173 Napisano 12 Maja 2020 @doominik bardzo Ci dziękuje dobry człowieku, to chciałem usłyszeć :)) W ciągu tygodnia powinienem otrzymac wszystkie przesyłki, złożyć pudło i zacząć przygodę ! Czuję dreszczyk emocji! 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach