EneDue 446 Napisano 21 Kwietnia 2020 Witam. Otwieram tenat. Dziś zaczynam robić nawóz w 100% naturalny i tylko i wyłącznie z odpadów. Mam nadzieję że kogoś to zaciekawi. Postaram się wszystko podzielić na jakieś kategorie i postaram się być rzeczowy i dokładny. Myślę że nawozy będą musiały gnić na dworze lub w piwnicy więc wymagane jest miejsce do "gnicia" jak mawiał mój świętej pamięci dziadzio. 1. Odkwaszanie Wiele osób stosuje kredę (zbędny wydatek) inni skorupki jajek (spoko odpadek jednak nie najlepszy) Osobiscie Polecam popiół. Już tłumaczę: Popiół z węgla drzewnego oraz kamiennego lub brunatnego zawiera wiele minerałów i pierwiastków, popiół z drzewa również zawiera sporo minerałów dorzucam dwa zdjęcia właściwości popiołu. Osobiście do mieszanki którą będę nawoził chwasty popiół dodam na koniec (tak uczył mnie dziadzio) jak dobrze pójdzie to zrobię dwa nawozy zawierające różne popioły. Kamienny mam z pieca którym ogrzewam dom, jednak drugi będzie z węgla drzewnego i drewna wydobytego z ognisk i grillów działkowych także każdy kto lubi grill będzie mógł na bieżąco pozyskać popiół do odkwaszania gleby. Zagłębiając się w temat dorzucam informację która może niektórych zniesmaczyć ale jest dość istotna przy produkcji własnego nawozu z odpadków. Czyli chcąc dodać potasu i fosforu do nawozów na kwitnienie należy dorzucić moczu. Najlepszy jest mocz bydlęcy jednak nie każdy ma krowę pod ręką... Szukając głębiej wygrzebałem info na temat ludzkiego moczu i informuję że sfermentowany również zawiera wiele pierwiastków m.in. potas, fosfor. Czyli dobrze jest parę dni przed nawożeniem nasikać do naszego nawozu by wzbogacić nawóz na kwitnienie. Tu jednak uwaga. Mocz zakwasza więc dobrze dowalić więcej popiołu skorupek z jajka czy kredy. 3 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirecki 755 Napisano 21 Kwietnia 2020 Ma ktoś z Was informacje jak się ma to do gnojówki która ma np z 7 lub 8 lat? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 21 Kwietnia 2020 @mirecki tego to chyba nikt nie badał ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 21 Kwietnia 2020 Jak z winem, im starsze... ? Zamieszaj od spodu i na smak ? A tak serio to taką starą wylałbym na kompost, trochę by się przegryzlo i super dodatek do ogrodu Ja ma nieograniczony dostęp do kurzych odchodów, nawet sobie wysuszyłem i mam "granulat" w 30l wiadrze. Pasowało by to przefermentować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 21 Kwietnia 2020 @mirecki moj znajomy rolnik mówi że raczej się nie psuje. Nigdy nikt nie czyści silosa czy dołu na obornik tylko zasypuje nowym. Jeśli jest stary i suchy to weź trochę i zalej wodą albo dodaj świeżego i wymieszaj. Jeśli woda odparowała to bez pierwiastków jeśli leżał na gruncie który mógł pić pierwiastki to pewnie z tego co nie wyschło ziemia wyssała ile mogła a górne partie są do użycia bo wyschły. Dziś zaczalem szykować odpady pod fermentacje. Mam psujące się owoce, obierki z warzyw, popiół z ogniska z drewna owocowego. Jutro rano wszystko przygotuje i wrzucę parę zdjęć co robię krok po kroku. Przepis tak jak pisałem jest wg mojego dziadzia ale jako kucharz wiem o pewnych procesach zachodzących w pokarmie i o fermentacji. Myślę że uda mi się wszystko dopracować pytając znajomych rolników. Mam nadzieję że rzetelnie tu opiszę jak dawniej robiono nawóz z odpadów i że uda mi się rzucić powiew świeżego naukowego podejścia na odpowiednie procesy. Pozdrawiam wszystkich rolników i pasjonatów 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 26 Kwietnia 2020 Wczoraj zrobiłem nawóz z warzyw i owoców. Na dół wiadra poszedł popiół z drzewa, na to warzywa i owoce wszelkie odpady z kuchni, podlałem lekko wodą zasypałem pokrzywami i podlałem moczem. Następnie nakryłem torba z niewielką dziurą by całość pracowała. 4 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 8 Maja 2020 Świetny temat! Sam używam do wszelkich roślin zielonych między innymi fusów z kawy a do kwitnących kiszonki z bananów. Do tego mam w kuchni kompostownik a w nim kilkaset dżdżownic. Do kolejnych donic na pewno trafi sporo humusu, o ile nie przerzucę się na hydro ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EneDue 446 Napisano 8 Maja 2020 @przemiły dzięki. Ja kawy nie piję bo nie mogę ale i torebki herbaty i kawa są mile widziane. Tak samo cynamon działa przeciw grzybicznie i przeciw pleśniowy. Polecany kiedy przelejemy i mamy problem z grzybem lub mchem. Cynamon niszczy intruzów i do tego zapobiega plesnieniu korzeni. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 8 Maja 2020 A propos intruzów, macie jakiś pomysł sprawdzony na ziemiórki? Znowu mi się pokazały, w jakiejś doniczce mendy przetrwały @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach