Dom 146 Napisano 9 Kwietnia 2020 Mój pH meter dotarł szybciej i co się okazało że w obu donicach pH gleby jest wywalone grubo ponad 7 jakieś skuteczne sposoby żeby szybko zakwasić glebę ? Za 7 dni kwiatki skończą 10 tyg więc zostało mało czasu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2020 @Dom co to za miernik kupiłeś? bo ja miałem kiedyś taki wbijany w glebę, co to nigdy poniżej 7 nie schodził. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 9 Kwietnia 2020 @doominik też o tym pomyślałem ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dom 146 Napisano 9 Kwietnia 2020 @doominik dokladnie taki mam , nie wiem jak bardzo jest on dokładny aczkolwiek mierzyłem nim też z ciekawości pH wody która podlewalem kwiaty i co się okazało że zamiast 6.2 było 7 , dodałem do 2l butelki 2,5ml octu spirytusowego 10% wymieszalem odstawiłem na parę min , zmierzyłem znów i było już okolo 6 , zakładałem że mój tester może się mylić jednak gdy dolewalem octu do wody z 2,5ml strzykawki przy kontakcie octem woda zaczęła syczeć co by właśnie wskazywało na to że jest ona zasadowa , sam nie wiem . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 9 Kwietnia 2020 cytryna ponoć obniża pH tyle że na krótki okres @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 9 Kwietnia 2020 @Dom to lipny jest @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2020 @Dom Taki miałem i niestety w wodzie o odczynie 4 dalej pokazywał niewiele mniej niż 7. Najprościej w twoim przypadku byłoby zrobić flush i potem dać nawozy z pH perfect @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 9 Kwietnia 2020 @Dom to u was taka lipa, pozamykane wszystko ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Kwietnia 2020 @Andi wszystko. Tylko sklepy spożywcze są otwarte, a jak do tej pory można było większość rzeczy na ebay/amazon zamówić z dostawą następnego dnia, to teraz czekasz min tydzień @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dom 146 Napisano 9 Kwietnia 2020 10 minutes ago, doominik said: @Andi wszystko. Tylko sklepy spożywcze są otwarte, a jak do tej pory można było większość rzeczy na ebay/amazon zamówić z dostawą następnego dnia, to teraz czekasz min tydzień Dokładnie . Mieszkam w dość dużym mieście i wszystkie sklepy ogrodnicze nieczynne do odwołania . Nawet amazon z opcją prime to minimum tydzień . Lipa straszna . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dom 146 Napisano 12 Kwietnia 2020 Kurde nie wiem już jak im pomóc , kwiatki zaraz kończą 10 tyg i tuż przed zbiorem umierają na moich oczach . Próbowałem je ratować . Dosypalem im do doniczek świeżej ziemi biobizz all mix 6.6 pH ( bo donice były nie pełne ) po czym podlalem mixem bio-grow , bio-bloom i top max ( dawkowanie na 10 tydz według rozpiski ) , zanim je podlalem zbiłem pH nawozów za pomocą octu do około 6 ( mierzone papierkami ) jakkolwiek dało to prawie natychmiastowy efekt , kwiatki zaczęły się zielenić , ( szczególnie te małe od środka) , pojawiła się iskierka nadziei , patrzę teraz rano a tu jeden wielki CH** , zmierzyłem papierkiem pH ziemi z głębin donic i jest ok , jakieś 6-6.2 w jednym i lekko poniżej 6 w drugim , skoro pH gleby w normie plus świeża dawka nawozów z odpowiednim pH a one wyglądają jak wyglądają to co jeszcze może być przyczyną ? Kończą mi się pomysły @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 12 Kwietnia 2020 @Dom tu by się przydał dolomit te paski to raczej nie mierzą dokładnie ph gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 12 Kwietnia 2020 Game Over, wyciagaj nowe pestki i zaczynaj gre od nowa. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach