Skocz do zawartości
Kolober@

Czy wszystko z nimi ok?

Rekomendowane odpowiedzi

@Lady in Green ja myślę nad całym zestawem żeby kupić bo widzę że też jakoś przesadnie drogie to one nie są i za 50e można dostać produkt na 10 roślin. Czyli cena całkiem spoko 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ jeżeli mowa o tym zestawie w pudełku kartonowym to nie jest to kompletny zestaw od Biotabs i nie starczy on na 10 roślin 😉

Jak chcesz lecieć na full BioTabs to musi to wyglądać tak.. 

1192598414_IMG_20220929_1834141.thumb.jpg.25b3f8073a73244903dc1938797dd472.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green elo spoko zaraz znajdę link do tej strony to pokaże o co mi chodzi

@Mr.Green https://grasgruen.de/index.php?page=product&info=26931

@Mr.Green i widzę że ty też lecisz na  pestkach RQS 

I tak trochę z innej beczki bo wczoraj podkręciłem lampę na 90% i dzisiaj już było widać efekty i jestem trochę zły bo szczerze mówiąc to bałem się podkręcić na tyle procent ale jak po dzisiejszej nocy będzie ok to jutro wale na 100% i zobaczymy efekt. A później wstawię fotki jak wrócę z pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green @Mr.Green i patrzyłeś może ten link z tym zestawem tabsów ? Bo przypuszczam że to jest podstawowy zestaw. Bo mi nie chodzi o tacki startowe do nasion i takie tam bo ja tego nie używam do kiełkowania i chodzi mi tylko o nawozy. Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ no i tym zestawie pisałem. On jest niekompletny jeżeli chodzi o kwitnienie. W tym zestawie to bardziej na start na wega są rzeczy niż na bloom. Na bloom najlepiej sprawdza się PK 5-9 Banana i PK kompost herbatka. Lecz by one działały to potrzebny jest Orgatrex i Bactrex by ową herbatkę aktywować. 

Dlatego wysłałem Ci zdjęcie jak wygląda kompletny zestaw od Biotabs. Używanie zestawu częściowo nie przyniesie takich efektów jak w całości.

Na RQS leciałem kiedyś. 

Co do lampy to 90% może być za dużo i uważaj żebyś nie uśmiercił sadzonek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green z tym 90% to na te co kwitną dałem a w sumie to na 100% wczoraj rano przełączyłem a na maluchach to mam ustawioną 30% z 300W i mają wystarczająco światła bo ani się nie modlą a i nie wyciągają i zobaczę bo chyba dzisiaj jak wstaną to będą miały pierwszy topping. I z tymi małymi też pojadę częściowo na bio a częściowo na mineralnych tj. dwie w małym namiocie Biobizz a w dużym cztery na mineralnych od TA Terra Aquatica tripart bo chcę zobaczyć różnicę jaka będzie między nimi. Wiadomo że to będzie względne dlatego że roślina roślinie jest nie równa ale chcę zobaczyć to na własne oczy. I dopiero będę chciał wskoczyć na tabsy. Ale powoli chcę się przygotować porządnie a nie tak jak za pierwszym razem że będę ci chwila naginać po sklepach albo po internecie bo czegoś będzie brakować 😉 a o te 90% a w sumie to już 100% chodziło mi o te rośliny 😅 i może trochę źle to wcześniej napisałem 🤔😅

IMG_20250704_173825.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green sorry że zawracam ci głowę ale wychodzi na to że do tego zestawu potrzebuję dokupić PK 5-9banana, PK kompost herbatka, oragtrex i bactrex żeby ten zestaw był kompletny tak? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ w t zestawie który wysłałeś. Kartonowy box. Tam masz startex, mycotrex, Bactrex, Orgatrex i Tabsy. 5 rzeczy. 

Brakuje Silicium flash które jest dość ważne na start. Nie ma również PK banana i Conpost Tea które warto mieć na flo. 

Więc do tego zestawu musiałbyś dokupić 3 rzeczy by móc uznać iż zestaw jest kompletny. 

Spoko bez stresu :passitleft:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok zrozumiałem czyli dokupić te trzy zeczy i można uznać temat za kompletny 👍 i pewnie zwrócę się do ciebie na o pomoc w stosowaniu tego. Choć pewnie jest tam jakaś rozpiska jak je stosować ale znając życie modyfikujemy niektóre zalecenia i lepiej na tym wchodzimy 😉

A tu mamy moje roślinki z balkonu które strasznie zaniedbałem ale o dziwo jeszcze rosną 😅😉

IMG_20250705_124339.jpg

IMG_20250705_124329.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green to ja już lecę do ciebie z chyba wiem jakim problemem ale chcę się upewnić 😅 czy to są poparzenia?🤔 Teraz właśnie je podlewałem i przy okazji sprawdzałem mi ranoff i ta ma EC 1406 i pH 6,3 i mogło by być trochę wyżej ale podaje im tak 6,8 a one same zjeżdżają do takiego poziomu 

IMG_20250705_213924.jpg

IMG_20250705_213814.jpg

@Mr.Green i to jest tylko u jednej na szczycie a reszta co dziwne mają lekko wyżej szczyty i są ok

I te liście zrobiły się jaśniejsze 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green te plamy na liściach to chyba jednak niedobór wapnia i większa dawka calmagu powinna załatwić sprawę. No chyba że to atak grzyba ale wątpię. Dobrze myślę?

IMG_20250705_213924.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ myjesz ręce jak dotykasz liści? 

Raczej calmag. Jasne są troche te liście..

Roslina się wyjada..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green no nie bardzo z tym myciem rąk przed dotykaniem nawet o tym nie pomyślałem 😅 i to fakt tu na górze robią się jaśniejsze dlatego myślałem o grzybie ale grzyb raczej atakuje od dołu ale nie jestem pewien. I jak przybliżysz foto to widać a reszty zdjęć nie mogę wgrać bo ustawiłem aparat ma 108 megapikseli i rozmiar zdjęć jest około 14mb a nie wiem jak je z buforować na mniejsze pliki 

A wczoraj robiłem im flusha i mierzyłem pH i EC i u niej jest w miarę ok bo pH ma 6,3 a EC 1406 ale calmagu może być deficyt bo jak dobrze pamiętam to chyba jeszcze nai razu nie dostały pełnej dawki

A powiedz mi te mycie rąk przed sprawdzaniem roślin czy ogóle dotykaniu ma tak duży wpływ? Bo jeżeli tak to równie dobrze można stosować rękawiczki chirurgiczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurwa nie miałem pojęcia i nigdzie nie pisali o takich przypadkach i jutro zapisałam po rękawiczki chirurgiczne one będą ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Kolober@ zapisz w paint to powinno zmienić rozmiarze..?

Nie myjąc rąk to słabo tak macać rośliny.. tak samo macanie topów bez rękawiczek może skutkować pleśnią.. wystarczy że trochę naskórka dostanie sie do topa i pleśń gotowa.. i nie mówię tu nawet o jakiś większych widocznych kawałkach.. 

Tak samo jak się pali szlugi i dotyka roślin to mogą się zarazić.. 

Lepiej zapobiegać jak leczyć :smokelots:

Najprawdopodobniej roślina się wyjada. Niedobór azotu, fosforu i potasu, do tego calmag. Roslina buduję topy i ma za mało składników odżywczych więc pożera sama siebie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green ja się bałem że to jest to. Małe żółto-brązowe plamki na liściach konopi (często z ciemną aureolą) świadczą o pojawieniu się grzyba z gatunku septoria. 

Ale fakt jest taki że z calmagiem jechałem oszczędnie i chyba ani razu nie dostały pełnej dawki.

No i wielkie dzięki panowie 🤝 za uświadomienie bo w sumie to nawet robiłem tak że paliłem blanta i robiłem różne rzeczy przy dziwuchach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi