H1gh4di 15 Napisano 21 Maja Siemanko. Chciałbym dopytać o parę kwesti. Otóż, jak widać na zdj, roślinkę dosyć wyciągnęło do góry, wydaje mi się że powoli się rozwija. Podejrzewam że za płytko wrzuciłem nasionko, skoro jest taka wysoka łodyga. Moje pytanie, dosypać ziemi? Czy zostawić ją tak jak jest i nie stresować? Była podlewana 20.05 jakoś 80ml. Dodawać jakiś nawóz? No i martwi mi mnie to że nadal ma mokro i nie widać zaniku „mokrej plamy”. Ziemia LightMix, nawozy mam od BioBizz (BioGrow, BioBloom, TopMax, CalMag). Jakieś porady? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 138 Napisano 22 Maja Podsyp ziemi, az po rant doniczki. Jak Ci siedza w Lightmixie to o nawozy narazie nie musisz sie martwic. Jak masz jakis wolny fundusz to mozesz sie w jakis Rootjuice zaopatrzyc i ew. ActiVere. 2ga sprawa ta roslinka stoi w boxie pod lampa czy jaki balkon/parapet? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @hazera podsypie ziemią jak już woda zejdzie. Żebym wiedział kiedy mogę podlać, żeby nie przelać. Ogólnie to roślinka stoi w szafie z lampą, z dobrze odbijającymi światło ściankami. No i jakoś trzymam większą wilgotność. Bo tak to chyba jej niczego nie brakuje? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 550 Napisano 22 Maja (edytowane) @H1gh4di Wyciąga się do światła. Jakie masz to światło? Daj je niżej albo zwiększ moc jak ma regulacje, ale z tym bym uważał akurat. Moim zdaniem lepiej to skontrolować odpowiednią wysokością, niż mocą oświetlenia. Zasada jest taka, że jeżeli światło jest za daleko od rośliny, to będzie się do niego wyciągała do góry, tak jak u Ciebie. Jeżeli światło będzie za nisko, to będzie się robiła tak zwana sałata, czyli roślina będzie szła bardziej w szerz jak do góry. Edytowane 22 Maja przez MiraiiNikki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @MiraiiNikki światło mam jakieś 30cm od rantu doniczki, na 40% ustawione. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hazera 138 Napisano 22 Maja Co to za lampa? 30cm ok, ale na 40%? Duzo strasznie jak na sadzonke. Moze zjedz te 10cm w dol i daj narazie na 20-30% i dogladaj codziennie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @hazera to Led, pełne spektrum. Nic specjalnego. ok. Zmniejszę do 20% i na jakieś 10-20cm. Dzięki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Maja @H1gh4di y y Lepiej trzymać większy dystans niż ja prażyc na bliskości. Ten led to jakiś chińczyk czy co? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja (edytowane) @Mr.Green Taa. Narazie nie mam innej możliwości. Jest to tylko eksperyment, zbieranie doświadczenia że tak powiem. Do czasu aż Growbox przyjdzie. Po prostu chciałem spróbować, zobaczyć. Forum czytam, oglądam relacje, przeglądam tematy związane ze wszystkim. Zanim ruszę, chcę się najpierw poznać to środowisko, jak uprawiać itp. Proszę mnie nie besztać odrazu 🫣 Edytowane 22 Maja przez H1gh4di @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Maja @H1gh4di nikt tu nikogo nie beszta bo to nie o to w tym chodzi. Po prostu jak masz jakieś pytania to postaraj się od razu dodawać jak najwięcej informacji bo inaczej to wróżenie z fusów i trzeba dopytywać. Każde info ułatwia stawianie diagnozy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @Mr.Green ok. Będę pamiętał na przyszłość. Dzięki. Czyli podsumowując, ziemię dosypie jak wciągnie wodę, światło zostawię na tej wysokości co mam, ale zmniejszę po prostu jasność. No i narazie żadnego nawozu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Maja @H1gh4di nawóz niepotrzebny bo ziemia jest nasycona nawozami. Jedynie możesz ukorzeniacz jakiś dodawać by wspomóc korzenie. Resztę to gdzieś za 2-3 tygodni możesz dodawać tak jak tabelka biobiza. Jak nie wiesz czy roślina wypiła czy nie to możesz ważyć doniczkę na wadze. Do tego możesz wyczuć podnosząc ja czy jest cięższa czy już lżejsza i wtedy nauczysz sie i zaczniesz wyczuwać czy już suchar czy siedzi tam woda. Ziemi dosyp jak się podsuszy trochę. Światło najlepiej trzymać te 30 cm nad roślina i moc zostaw. Jak się dalej będzie wyciągać to zwiększ moc światła. 40% to nie dużo jeżeli lampa to jakiś chińczyk noname bo one są słabsze zazwyczaj. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 550 Napisano 22 Maja @H1gh4di Źle zrozumiałeś, jej brakuje światła, dlatego się wyciąga, bo go szuka. Najwyraźniej jest za słabe, bo z reguły te 30 cm, to w porządku odległość. Więc jak już, to bym zwiększył jej moc, ale bardzo ważne żeby też jej nie spalić Ile Watów ma ta lampa, jaki to model? Mogę Ci jeszcze zaproponować ściągnięcie takiej aplikacji na telefon jak PPFD METER lub Photone, które mierzą gęstość strumienia fotonów. zalecane ppfd w czasie wegetacji to ok.150-200 ppfd do pierwszych 7 dni, a potem od 200 do 500 ppfd przez kolejne 4 tygodnie( mowa o automatach, bo w fotoperiodach jest to większy zakres). Co prawda nie będzie to profesjonalny pomiar, ale choć trochę przybliżony. Pomógłby Ci z regulacją mocy, czy wysokości lampy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Maja To że się wyciagla to nie ma znaczenia bo to zaden dramat. Jak ciągnie do góry to najprawdopodobniej ma za mało światła. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @MiraiiNikki 30W. Wiem, wiem. Za mało. W planach pełen GrowBox. To tylko doświadczenie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiraiiNikki 550 Napisano 22 Maja (edytowane) @H1gh4di O kurczaki, To jak to 30W tylko to dawaj go na pełną pizdę i 30 cm nad rośliną xd. a box ma jaką powierzchnię tak z ciekawości? xd Edytowane 22 Maja przez MiraiiNikki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 22 Maja @MiraiiNikki xD wiem wiem, grzana xD 30x30 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Maja @H1gh4di no to słaba ta lampa. To podkręć tak jak kolega wyżej piszę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach