Skocz do zawartości
H1gh4di

Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. Co może być powodem że listki się nie otworzyły jeszcze? No i strasznie ją wyciągnęło do góry. Jakaś porada? 

IMG_3373.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@H1gh4di za slabe swiatlo, za plytko posadzona pestka, niedojebana roslina. Jak masz możliwość jej delikatnie pomoc sie otworzyc bez krzywdy to zrob to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak ma za dużo wody też się wyciąga i powoli się otwiera.  Nie lej bezpośrednio przy łodydze, tylko odmierz z  5 cm i np. strzykawką podlewaj do około rośliny.  Jeżeli problemem nie jest genetyka, to za moment się otworzy.

Edytowane przez Kupa kupalski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie przy łodydze lać korzeń dopiero sie wykształca i potrzebuje wilgotnej gleby 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WymiataczMega ok. Miejmy nadzieję że się otworzy. Dzięki. 

@Tester narazie ma mokro z tego co widzę, a podlałem 3 dni temu(16.05). I nie chce jej podlewać narazie, żeby nie przelać. Ogólnie to jest w ziemi LightMix i czasami mi się wydaje, że za długo trzyma wode ta ziemia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@H1gh4di skórka nie zeszła. Wczoraj sam ściągałem swojej sadzonce. To jest wewnętrzna otulina od łupiny. Jak jest za mało wilgotno to nie chcę puścić i blokuje roślinę. Musisz to delikatnie z boku nacisnąć szczypcami albo pęsetą. Zobaczysz jakby folie ktora się przykleiła i powolutku.. delikatnie...bez stresu.. ja spokojnie.. na kilka razy musisz pomóc jej się tego pozbyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.Green aaa ok. No właśnie się trochę boje to scisnac, zeby nie uszkodzić roślinki. Odczekam do wieczora/jutra rana, jeśli się nie poprawi to spróbuję to pęsetą jakoś ścisnąć. 
Mowisz, że za mało wilgotno. Ale jeszcze widać na powierzchni pozostałości po podlaniu (16.05) i narazie bałem się dolać wody, żeby jej nie zalać.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Mokra ziemia a mokre powietrze to dwie inne sprawy. Ziemia może być bagno od wody a w boxie będzie sucho bo będzie 40%..

Jak jest sucho to ten fartuch po skorupie wysycha i działa na roślinę jak kaftan bezpieczeństwa..

Nie bój się. Najważniejsze to zrobić to na spokojnie. Dobre światło i bez pośpiechu. Pęseta i wykalaczka do tego. Obczaj rosline i zobacz z której strony jej to siedzi i od której strony mógłbyś to podejść. Nie spiesz się.. 

Możesz spróbować włożyć wykałaczkę między te małe listki i obczaic czy się rozchylają.. wtedy pęsetą lekko to miazdzysz ściskają z boku aż pęknie ta skórka. Będziesz widział czy się luzuje. Jak już zacznie się luzować to odpocznij.. bez stresu i podchodz dalej.. aż do skutku.

Nie ciągnij!!! Bo możesz wyrwać całą roślinkę bo korzeń jest mały i delikatnym. Nie rob na siłę bo odskoczy.. i głowę urwiesz..

Możesz spróbować dzisiaj spryskać woda żeby namoklo to będzie łatwiej się tego pozbyć.

Po prostu bądź delikatny a wszystko powinno się udać. Gwaltowne ruchy nie są wskazane ani używanie siły. Liczy się precyzja i opanowanie.

@H1gh4di ziemia trzyma długo wodę bo ma perlit.. czyli te białe kulki które zatrzymują wodę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@H1gh4di niby się nie podlewa na noc.. chociaż podlewałem i nie widziałem problemów. 

Najlepiej niby podlewać z rana zaraz po włączeniu lampy.. 

Moja opinia jest taka że to jeden kij.. kiedy podlewasz jeżeli rośliny są zdrowe i dobrze prowadzone to można samemu ustalać pewne reguły. Uważam natomiast iż ważniejsze jest by podlewać roślinę o regularnych porach. Czyli wybierz porę dnia i powtarzaj ją za każdym razem. Podlewaj zawsze rano albo popołudniu. Niech roślina sobię tam zakoduje że zawszę o tej porze dostaję pić.. 

Najważniejsze to nie przelać rośliny bo to gorsze od przesuszenia. 

Przy wyłączonej nie ma sensu bo ma ciemnie i będziesz jej zakłócał spokój którego potrzebuje jak śpi. Do tego dochodzi ryzyko dostawania się niepożądanego światła do boxa kiedy mają ciemnie i może to prowadzić do niemiłych konsekwencji.. w postaci hermienia i zjebania plonu. 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi