H1gh4di 15 Napisano 19 Maja Siemka. Co może być powodem że listki się nie otworzyły jeszcze? No i strasznie ją wyciągnęło do góry. Jakaś porada? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja @H1gh4di za slabe swiatlo, za plytko posadzona pestka, niedojebana roslina. Jak masz możliwość jej delikatnie pomoc sie otworzyc bez krzywdy to zrob to @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 3153 Napisano 19 Maja Czasami zostaje taki malutki kawałek łupiny na czubku listków. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @WymiataczMega To delikatnie ścisnąć po bokach roślinkę? Czy odczekać jeszcze trochę i może samo puści? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 3153 Napisano 19 Maja W tym miejscu się przyjrzyj czy nie ma kasku😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 47 Napisano 19 Maja (edytowane) Jak ma za dużo wody też się wyciąga i powoli się otwiera. Nie lej bezpośrednio przy łodydze, tylko odmierz z 5 cm i np. strzykawką podlewaj do około rośliny. Jeżeli problemem nie jest genetyka, to za moment się otworzy. Edytowane 19 Maja przez Kupa kupalski @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @WymiataczMega kasku, w sensie łupinki po ziarenku? Ogólnie wygląda to tak, jakby liście się skleiły. Bo skorupkę nasiona już wyrzuciłem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 3153 Napisano 19 Maja Aha, czyli powinna lada moment się otworzyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1542 Napisano 19 Maja właśnie przy łodydze lać korzeń dopiero sie wykształca i potrzebuje wilgotnej gleby @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @WymiataczMega ok. Miejmy nadzieję że się otworzy. Dzięki. @Tester narazie ma mokro z tego co widzę, a podlałem 3 dni temu(16.05). I nie chce jej podlewać narazie, żeby nie przelać. Ogólnie to jest w ziemi LightMix i czasami mi się wydaje, że za długo trzyma wode ta ziemia. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1542 Napisano 19 Maja @H1gh4di jak nie ma bajora to dobrze niech trzyma korzenie będą sie dobrze rozwijać a co za tym idzie roślina @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja @H1gh4di skórka nie zeszła. Wczoraj sam ściągałem swojej sadzonce. To jest wewnętrzna otulina od łupiny. Jak jest za mało wilgotno to nie chcę puścić i blokuje roślinę. Musisz to delikatnie z boku nacisnąć szczypcami albo pęsetą. Zobaczysz jakby folie ktora się przykleiła i powolutku.. delikatnie...bez stresu.. ja spokojnie.. na kilka razy musisz pomóc jej się tego pozbyć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @Mr.Green aaa ok. No właśnie się trochę boje to scisnac, zeby nie uszkodzić roślinki. Odczekam do wieczora/jutra rana, jeśli się nie poprawi to spróbuję to pęsetą jakoś ścisnąć. Mowisz, że za mało wilgotno. Ale jeszcze widać na powierzchni pozostałości po podlaniu (16.05) i narazie bałem się dolać wody, żeby jej nie zalać.. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja Mokra ziemia a mokre powietrze to dwie inne sprawy. Ziemia może być bagno od wody a w boxie będzie sucho bo będzie 40%.. Jak jest sucho to ten fartuch po skorupie wysycha i działa na roślinę jak kaftan bezpieczeństwa.. Nie bój się. Najważniejsze to zrobić to na spokojnie. Dobre światło i bez pośpiechu. Pęseta i wykalaczka do tego. Obczaj rosline i zobacz z której strony jej to siedzi i od której strony mógłbyś to podejść. Nie spiesz się.. Możesz spróbować włożyć wykałaczkę między te małe listki i obczaic czy się rozchylają.. wtedy pęsetą lekko to miazdzysz ściskają z boku aż pęknie ta skórka. Będziesz widział czy się luzuje. Jak już zacznie się luzować to odpocznij.. bez stresu i podchodz dalej.. aż do skutku. Nie ciągnij!!! Bo możesz wyrwać całą roślinkę bo korzeń jest mały i delikatnym. Nie rob na siłę bo odskoczy.. i głowę urwiesz.. Możesz spróbować dzisiaj spryskać woda żeby namoklo to będzie łatwiej się tego pozbyć. Po prostu bądź delikatny a wszystko powinno się udać. Gwaltowne ruchy nie są wskazane ani używanie siły. Liczy się precyzja i opanowanie. @H1gh4di ziemia trzyma długo wodę bo ma perlit.. czyli te białe kulki które zatrzymują wodę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @Mr.Green dziękuję za rady. A powiedz mi, podlewać jak jest pod włączoną lampą czy przy wyłączonej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja (edytowane) @H1gh4di niby się nie podlewa na noc.. chociaż podlewałem i nie widziałem problemów. Najlepiej niby podlewać z rana zaraz po włączeniu lampy.. Moja opinia jest taka że to jeden kij.. kiedy podlewasz jeżeli rośliny są zdrowe i dobrze prowadzone to można samemu ustalać pewne reguły. Uważam natomiast iż ważniejsze jest by podlewać roślinę o regularnych porach. Czyli wybierz porę dnia i powtarzaj ją za każdym razem. Podlewaj zawsze rano albo popołudniu. Niech roślina sobię tam zakoduje że zawszę o tej porze dostaję pić.. Najważniejsze to nie przelać rośliny bo to gorsze od przesuszenia. Przy wyłączonej nie ma sensu bo ma ciemnie i będziesz jej zakłócał spokój którego potrzebuje jak śpi. Do tego dochodzi ryzyko dostawania się niepożądanego światła do boxa kiedy mają ciemnie i może to prowadzić do niemiłych konsekwencji.. w postaci hermienia i zjebania plonu. Edytowane 19 Maja przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
H1gh4di 15 Napisano 19 Maja @Mr.Green ok. Wielkie dzięki! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 19 Maja @H1gh4di nie ma za co. Służę pomocą @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach