Skocz do zawartości
Ichigo

Pierwsza uprawa -> 1x Auto Lemon Haze -> 40x40x120 -> 200W LED

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć wszystkim.

Chciałbym podzielić się z Wami moją pierwszą uprawą.

Z racji małej przestrzeni (0.16m^2) jedynie jedna roślinka. Tent dopiero założony, więc jeszcze nie jest wszystko ogarnięte tak jak powinno, szczególnie wysokość lampy do poprawy... tent jest lekko niższy niż twierdził producent.

Co -> 1x Auto Lemon Haze.

Rodzaj uprawy -> Uprawa organiczna na nawozach BioTabs (cały zestaw).

Ziemia -> Biobizz LightMix

Donica -> 11L materiałowa

Nawilżacz ->no-name 2L

Lampa -> no-name 200W w trybie 18/6 (aktualnie działa na 25% mocy)

Wentylator -> MarsHydro 4" + sensor/appka

Mieszak -> brak

Namiot -> no-name 40x40x120

FIltr -> MarsHydro, na ten moment zdjęty

Dzień 8:

aaa2.thumb.png.fbee48bc71e888b63d53c9a8957c9e1d.png

Dzień 9:

aaa3.thumb.png.17fc1c1c529b35d1671a7c33c0d9a15a.png

Dzień 10:

aaa5.thumb.png.c62f2b83a31534e4bb4ae88aa76a8c32.png

Bonusowe:

aaa1.thumb.png.831180e57fc20c54df3c77f7eede0eeb.pngaaa7.thumb.png.d2e79b95102b5367ca5e4d5363b4566e.png

Edytowane przez Ichigo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ichigo Fajny kompaktowy, mały box, przy 40x40 możesz ściągnąć na prawdę fajne plony. Powodzenia 🌱✌️

Będziesz planował robić LST? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w 40x40x140 miałem 4 planty ;D więc 1 jeszcze spokojny by ci tam wszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 hours ago, Dr.Grün said:

@Ichigo Fajny kompaktowy, mały box, przy 40x40 możesz ściągnąć na prawdę fajne plony. Powodzenia 🌱✌️

Będziesz planował robić LST? 

Dziękuję, zobaczymy, ja niewiele potrzebuję do szczęścia, szczególnie z pierwszej uprawy, ale fajnie jak by się udało te 30g - wtedy byłbym bardzo zadowolony.

co do LST, ja mam tak koślawą rękę do roślin, że myślę, że zakończy to jej żywot 😄 ale zobaczymy, może się skuszę. Generalnie słyszałem, że tylko lekkie LST (naginanie) jest wskazane dla autoflowerów? Chciałbym kiedyś spróbować toppingu, tylko może już na fotoperiodzie.

10 hours ago, Cykacz said:

ja w 40x40x140 miałem 4 planty ;D więc 1 jeszcze spokojny by ci tam wszedł.

hmm, myślę że doniczka już by mniejsza musiałabyć, a wolę jednego monstera zrobić, taniej z nasionkami wychodzi 😜

z nawilżaczem powietrza to tam na styk już jest z tą 11 litrówką

----------------------------------------------------------------------------------------------

Dzień 11 (dziś podlane 1L z 5ml orgatrex), było dosyć sucho

aaa8.thumb.jpg.43fee6579d35dd3c2df31ff841157433.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minutes ago, Dr.Grün said:

@Ichigo LST nie powinno Ci stworzyć problemu a przy wysokości boxa 120cm jest nawet wskazane 😁 

Spoko, to spróbuję 🙂 daj mi znać kiedy ^^ specjalnie zasadziłem lekko na boku doniczki żeby nagiąć w stronę środka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 5/11/2025 at 1:07 PM, Mr.Green said:

@Ichigo 5 pięter niech osiągnie. Roślinę można dość ostro naginać jeżeli jesteś delikatny :classic_rolleyes:

Dzięki za przykłady, poczekam na te 5 pięter, chociaż jeżeli mam być szczery, to pewnie pomylę jak się je liczy i w złym momencie zrobię 😄 

Tak samo chciałem leaf-tucking zrobić (podwijanie liści w celu odsłonięcia kwiatów) - ale się okazało, że trzeba wiedzieć gdzie te kwiaty rosną, a ja to tak szczerze nie do końca wiem, pomimo że obejrzałem 700 timelapsów 😄

No nic, wszystko przedemną, może zrozumiem.

Dzień 13:

aaa9.thumb.png.fb704430f6a488533842152ea7aa342b.png

Roślina pokazuje drobne odbarwienia na liściu, narazie się nie przejmuję, zakładam że to albo 31*C przez jakiś czas które było, albo to że podlałem za dużo / za często. Tempo wzrostu (chyba) jest satysfakcjonujące.

Teraz poczekam aż przysuszy mocniej zanim podleję, i podleję mniej -> 500ml samą wodą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
On 5/10/2025 at 9:26 PM, Ichigo said:

Cześć wszystkim.

Chciałbym podzielić się z Wami moją pierwszą uprawą

A ziołem też się podzielisz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
On 5/13/2025 at 12:20 PM, Mr.Green said:

@Ichigo zobaczysz na żywo jak rośnie to zaraz zakumasz czacze. 

Piętra to są tam gdzie wychodzi z dwóch stron odrost wraz z liściem wiatrakowym.

Gdzieś tak wygląda jak ma już 5 pięter :bongrip:

Dziękuję ślicznie za objaśnienie 😊

Zaczynam się bać, że nic z tego nie będzie, jak ktoś coś może doradzić to słucham. Jako że jestem na biotabsach, nie reguluje pH itd, ale miernik mam w razie czego, po prostu leży nieużywany. Producent twierdzi że regulować nic nie trzeba... Następne podlanie zamierzam zrobić z bactrexem, bo może bakterii brakuje czy coś - chociaż te duże liście nabite azotem, ciemno zielone, więc chyba roślina nie ma problemu nic brać... nic nie kumam 😜

Dzień 18:

aaa10.thumb.png.a7ca123fc5a7b3f82a893d8c15b16085.png
aaa11.thumb.png.6c93af4d80b0c5912db93e26b430ef7b.png

aaa12.thumb.png.2dfbf069ee05aeafe864f1f275ab041e.png

Edytowane przez Ichigo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 minute ago, Mr.Green said:

Te dolne pierwsze liście to często umierają na starcie. 

Wygląda to ogólnie na deficyt wapnia. Dawałeś do uprawy silicium Flash od Biotabs? 

Tak, dawałem na starcie startex + silicum flash zgodnie z dawkowaniem producenta

Myślisz kupic biobizz cal+mag i oprysk zrobić na noc?

Edytowane przez Ichigo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ichigo no to nie powinno być problemów. Ja mam twardą wodę i to strasznie.. pH koło 9 nawet.. i zawszę lałem odostaną wodę bez jakichkolwiek regulacji pH i nie martwiłem się nigdy pH w uprawie. 

Tylko w pierwszej uprawie miałem problemy z plamkami na roślinach ale tam nie użyłem całego zestawu bo nie dodalem silicium Flash a używałem tylko zestawu startowego. 

Jednak dość szybko to nastąpiło u Ciebie i jest dość zastanawiające. 

Daj przy podlaniu bactrexu i orgatrexu. Na pewno nie zaszkodzi. Daj normalnie podwójną dawkę. 

Zmierz też wodę u siebie z ciekawości. Skoro masz czym. 

Może za dużo wody naraz wlewasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 hours ago, Mr.Green said:

@Ichigo no to nie powinno być problemów. Ja mam twardą wodę i to strasznie.. pH koło 9 nawet.. i zawszę lałem odostaną wodę bez jakichkolwiek regulacji pH i nie martwiłem się nigdy pH w uprawie. 

Tylko w pierwszej uprawie miałem problemy z plamkami na roślinach ale tam nie użyłem całego zestawu bo nie dodalem silicium Flash a używałem tylko zestawu startowego. 

Jednak dość szybko to nastąpiło u Ciebie i jest dość zastanawiające. 

Daj przy podlaniu bactrexu i orgatrexu. Na pewno nie zaszkodzi. Daj normalnie podwójną dawkę. 

Może za dużo wody naraz wlewasz.

W ostatnim podlaniu 2 dni temu 300ml tylko, więc wątpię że za dużo wody, teraz raczej za mało i podleję 500ml

Woda w kranówce wyszła około 7.4 pH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ichigo no to nie ma tragedii. Nie powinno być żadnych problemów z pH. Podlej pół litra z bakteriami i orgatrexem.

I nie kombinuj nic z wodą bo jak będziesz podawał różna wodę to może się coś popsuć. 

@Ichigo teraz patrzę że też miałem takie listki na dole przy ostatniej uprawie.

IMG_19700816_021224.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minutes ago, Mr.Green said:

@Ichigo no to nie ma tragedii. Nie powinno być żadnych problemów z pH. Podlej pół litra z bakteriami i orgatrexem.

I nie kombinuj nic z wodą bo jak będziesz podawał różna wodę to może się coś popsuć. 

@Ichigo teraz patrzę że też miałem takie listki na dole przy ostatniej uprawie.

IMG_19700816_021224.jpg

Ano, faktycznie... słyszałem coś że te listki na dole się obcina ale nie wiedziałem czemu, no to teraz już wiem 🙂

Do zobaczenia za około 5-7 dni, kiedy będę robić LST mam nadzieję już

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień 25:

Lekkie LST wykonane w dniu ~21, potem poprawione w dniu 23. Nie wiem czy robię to poprawnie, ale staram się odginać duże liście, żeby światło też padało na mniejsze łodyki i liście.

aaa13.thumb.png.ade868b21bff64f605899531051722a0.png

aaa14.thumb.jpg.735c85a3126b15160558a9408e2fe9a0.jpg

aaa15.thumb.png.105fe22e3d48071c09e108b27db456f5.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

aaa16.png.ab837b45f39990637e47ff0216cc176d.png

Wczoraj (dzień 26) zauważyłem też o takie słupki. W związku z tym, dziś zmieniłem tryb lampy na bloom (który załącza diody czerwone i fioletowe).

Ostatnio podlewam co ok. 3-4 dni po 1L, co drugie podlanie daje orgatrex 5ml/1L, na dniach jakoś zakupię bio pk 5/8, bo nie mam.

Edytowane przez Ichigo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi