leroyjackson99 1 Napisano 26 Kwietnia Cześć, potrzebuje pomocy w wyborze nawozu do ziemi biobiz light mix. Jak na razie jestem na etapie przygotowan pestki mam od barney critical kush. Zastanawiam się nad użyciem zestawu od biobizz-a starter pack z boosterami plus do tego calmag ale innego producenta i mikoryzy. Czy macie jakieś swoje sprawdzone nawozy? Przy ostatniej uprawie używałem mineralnych od advanced nutrients i nie było źle ale ziemia też pozostawała wiele do życzenia plon umiarkowany ale pozostawiał wiele do życzenia. I w sumie takie jeszcze takie pytanko, nie będę ukrywać że nie jestem jakimś mega doświadczonym grawerem z tego co czytam do ziemi od biobizz ludzie odradzają mineralnych z względu na ograniczne składniki ziemi. Czy ktoś z was używał tej ziemi i mineralnych? Głównie chodzi mi co byście polecili do tej ziemi, kompletny zestaw na wszystkie fazy roślinki, z góry dzięki za pomoc P.s. mogą być mineralne jak i organiczne @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 367 Napisano 26 Kwietnia 5 minut temu, leroyjackson99 napisał: Cześć, potrzebuje pomocy w wyborze nawozu do ziemi biobiz light mix. Jak na razie jestem na etapie przygotowan pestki mam od barney critical kush. Zastanawiam się nad użyciem zestawu od biobizz-a starter pack z boosterami plus do tego calmag ale innego producenta i mikoryzy. Czy macie jakieś swoje sprawdzone nawozy? Przy ostatniej uprawie używałem mineralnych od advanced nutrients i nie było źle ale ziemia też pozostawała wiele do życzenia plon umiarkowany ale pozostawiał wiele do życzenia. I w sumie takie jeszcze takie pytanko, nie będę ukrywać że nie jestem jakimś mega doświadczonym grawerem z tego co czytam do ziemi od biobizz ludzie odradzają mineralnych z względu na ograniczne składniki ziemi. Czy ktoś z was używał tej ziemi i mineralnych? Głównie chodzi mi co byście polecili do tej ziemi, kompletny zestaw na wszystkie fazy roślinki, z góry dzięki za pomoc P.s. mogą być mineralne jak i organiczne Ja używam tego https://www.growbox.pl/pl/products/biobizz-try-pack-indoor-zestaw-nawozow-i-boosterow-3x250ml-indoor-1057 + Bioheaven + calmag i w moim wypadku ph down. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leroyjackson99 1 Napisano 26 Kwietnia 2 minuty temu, Cykacz napisał: Ja używam tego https://www.growbox.pl/pl/products/biobizz-try-pack-indoor-zestaw-nawozow-i-boosterow-3x250ml-indoor-1057 + Bioheaven + calmag i w moim wypadku ph down. Myślałem nad tym https://www.growtent.pl/product-pol-1185-Zestaw-nawozow-i-boosterow-Biobizz-Starter-Pack.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiLLABhCEARIsAJYS6uk67UID2Wu9LEpYYb83KpaieNYFlBXgNoUEWoOCDhKaNoEBAV0G7GYaAlmyEALw_wcB @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 367 Napisano 26 Kwietnia 2 minuty temu, leroyjackson99 napisał: Myślałem nad tym https://www.growtent.pl/product-pol-1185-Zestaw-nawozow-i-boosterow-Biobizz-Starter-Pack.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwiLLABhCEARIsAJYS6uk67UID2Wu9LEpYYb83KpaieNYFlBXgNoUEWoOCDhKaNoEBAV0G7GYaAlmyEALw_wcB to to samo tylko większe butle + root juice @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leroyjackson99 1 Napisano 26 Kwietnia @Cykacz w sumie mam jeszcze jedno dwa pytania i jakbyś mógł mi pomóc, czy warto dodać dolomit do biobizza czy już jest wystarczający i się obejdzie a drugie to calmag. Biobizz ma akurat dość słaby z tego co czytam i czy nie będzie różnicy jeśli przy używaniu organicznych nawozów użyje calmag mineralny. Dzięki za odp @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 367 Napisano 26 Kwietnia Teraz, leroyjackson99 napisał: @Cykacz w sumie mam jeszcze jedno dwa pytania i jakbyś mógł mi pomóc, czy warto dodać dolomit do biobizza czy już jest wystarczający i się obejdzie a drugie to calmag. Biobizz ma akurat dość słaby z tego co czytam i czy nie będzie różnicy jeśli przy używaniu organicznych nawozów użyje calmag mineralny. Dzięki za odp Na to ci nie odpowiem bo nie mam pojęcia ja używam calmaga od biobiza i jakoś to rośnie a z mineralnymi to nie miałem styczności. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 26 Kwietnia CalMag Pro z Plagrona producent opisuje jako dodatek uniwersalny... i do organicznej i do mineralnej uprawy.... Moim zdaniem obojętnie skąd i jaki CalMag będzie to niczemu nie zaszkodzi. Ale ja się lubię trzymać jednego producenta... Żadnych dolomitów bym nie dawał. Ewentualnie można domieszać do ziemi trochę mączki bazaltowej i wtedy nie trzeba calmagu później podawać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leroyjackson99 1 Napisano 26 Kwietnia @WBB @Cykacz dzięki za pomoc 😁 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kupa kupalski 47 Napisano 26 Kwietnia Moim zdaniem mineralne od Plagrona są dużo lepsze niż Biobizza. Taki zestaw: Raz w tygodniu aż do pojawienia się pierwszych kwiatów Plagron Start Up + Terra Grow do każdego podlania. Po zakwitnięciu Terra bloom + Green sensation na ostatnie 6 tygodni kwitnienia. Plagron calmag pro do każdego podlania. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2546 Napisano 26 Kwietnia @Kupa kupalski a jak ktoś się nie boi to można GrowMix i obywa się wtedy bez TerraGrow. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leroyjackson99 1 Napisano 26 Kwietnia @Kupa kupalski też o tym myślałem ale dużo ludzi sądzi ze dodwanie mineralnych do ligt mixa mija sie z celem i zabija organiczne walory tej ziemi choć co człowiek to opinia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bubble 365 Napisano 26 Kwietnia Jak chcesz mineralne dawaj mineralne, jak. chcesz organiczne dawaj organiczne, ziemia bio biza optymalna jest pod nawożenie organiczne i po prostu mogłeś kupić tańszą bo przy nawożeniu mineralnym nie ma to takiego znaczenia, nie potrzebujesz miejsca na biologię przy nawożeniu mineralnym, więc możesz mieć to w dupie, dodaj perlitu trochę jak masz, ja daję jeszcze jakieś 10% ewentualnie innego napowietrzacza dowolnie. A czy nawozić organicznie czy mineralne to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć, którą drogę wybrać. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 26 Kwietnia Calmag zawsze będzie mineralny, wez obojetnie jaki, ewentualnie patrz na stężenie i dawkowanie. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 27 Kwietnia @leroyjackson99 ile ogrodników tyle nawozów, ja powiem tak masz ziemię biobizz kup biobizz starter pack, ta ziemia jest zrobiona pod ten nawóz i jak używasz optymalnych dawek to nie musisz regulować ph. Do ziemi biobizz nie dodawaj dolomitu bo ta ziemia ma właściwości buforujące ph a dolomit podnosi ph nawozy mineralne i organiczne można używać razem można też uprawiać synganicznie, poszukaj synganic growing prawda jest taka że organiczne nawozy rozkładają się do tych samych cząsteczek i pierwiastków które są w nawozie mineralnym ja używam biobizz ale mam też mineralny calmag i mineralny PK 13/14 Są osoby które używają myko i syntetycznych nawozów i nie regulują ph i działa to dobrze Atami ma zestaw do synganiki Wybierz to na co cię stać i z czym będzie ci wygodnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leroyjackson99 1 Napisano 27 Kwietnia @JarzynaSWDN dzięki wielkie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach