Skocz do zawartości
hazera

2x Green Gelato 2x FatBanana / RQS

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie to dobrze z czasem, ale osobiście dałbym ją do rogu, żeby się równo rozłożyła i od wewnętrznej strony do zewnątrz, żeby boczne odrosty dogoniły główny(lampy LED w środku dają mocniej PPF, mniej na zewnątrz) tylko pewnie za sucho było już i agresywnie. To trzeba tak po podlaniu robić i nie na raz, tylko ją pierw na boki powyginać, to wtedy targasz nią jak szmatą i nic się nie dzieje. Moje zawsze na glebie, potem mieszam między nimi, jak mi zasłaniają szczyty to i wiatraki obcinam, po godzinie wyglądają tak samo, a na drugi dzień już ładne słoneczko. Oprysk z Activera+Bioheaven i jak nowonarodzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hazera wygladaja na za duze na tak mocny trening lst, przy takiem wzroscie delikatniej a czesciej doginaj, jak sa mniejsze mozesz je tak walic do gleby (im grubsza glowna lodyga tym ciezej bedzie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik Masz racje, 2gi raz z rzedu ten sam blad, ze umiejscowilem je po srodku zamiast przy krawedziach. Stracilem troche mozliwosc zapelnienia calej powierzchni donicy. Dzis rano wlasnie obkrecilem donice, zeby te blizej srodka dostaly wiecej swiatla, bo lekko odstaja od tych co centralnie pod lampa. Cos poskubalem wiatrakow, ale tez nie chce przeginac. Co do bioheaven to akurat mi brakuje w repertuarze 😉

@cejerowski21  Z tymi swiezymi postaram sie byc delikatniejszy, a co do tych trenowanych to lodyga bodajze miala 3-4mm, takze cieniutka jak na 18dni, ale jak mowilem.. lekko mnie ponioslo 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hazera Na łodygi kup sobie krzem, ja korzystam teraz z Silic Rock od Plagron'a, byłem w szoku jak szeroka i ciężka łodyga może być już po niecałych 2 tygodniach uprawy. A teraz, gdy zaczął się trzeci to już w ogóle 😄 ale dam następny up, jak siatkę będę zakładał, pewnie jeszcze z tydzień, może pół, o ile dalej będą tak rosnąć. 

Screenshot_20250522_115221_Gallery.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzien 35/21 

Bananek pokazal pistyle jakies 4-5dni temu, dlatego odpuszczam juz trening ew. bede probowal wciskac gdzies te liscie ktore beda zaslaniac. Naliczylem 12 szczytow, z biegiem czasu bede patrzyl i usuwal te slabo rokujace. 

Lampa na 30cm przy 50% pokazuje 470 ppfd i wychodzi 30 DLI. Podkrecic bardziej lampe, zeby wbic sie w te 50-55?

Najstarsza przyjela 3 dni temu litr wody. Poza ActiVera wlalem jej tez 1ml Alg-a-mic'a. Mysle, ze przy nastepnym podlewaniu wleci juz Topmax i Bloom po 1-2ml. 

Pozatym 2 najmlodsze rosna (20maja wyszly z ziemi). Gelato nagiete i jakos to sie turla dalej 👊

20250525_171205.thumb.jpg.365bfc2fc4e9e73774e38c3c2a71c381.jpg

20250525_171218.thumb.jpg.99b6f38baea018f05558526968632d91.jpg

Edytowane przez hazera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzien 60/46/30

Gdyby produkowali namioty o wysokosci 50cm to bylbym mistrzem w tym fachu🙄.  Banan fajnie sie rozrosl po lst i powoli nabiera masy. Lekko koncowki popalone. Zszedlem z azotu i teraz laduje komplet BB+PK 5-8. Rosnie zdrowa. 2ga dama taki sam zestaw + podalem ostatnio CalMag, bo cos mi wychodzi na starszych liscia. Stawiam 3 opcje: 

-brakuje jej wlasnie wapna/magnezu (Choc to dziwne,bo bananowi ani razu jeszcze nie podalem i leci dalej)

-Potas/Fosfor z racji, ze juz fajnie puchnie i tego jej brak

- Zablokowalem im wchlanianie, bo ph wylotu mam na 5.5ph

Zobacze za 2dni jak bedzie postepowac, dam nastepnym razem PK z 4ml/l, poczekam i jak to nie pomoze to zrobie flush.

A z 2 mlodszych to ta z lewej pokazala juz wloski, a druga nagieta w kazda mozliwa strone😅 Koncze ta uprawe i na nastepnym razie musze sie dobrze doedukowac, bo lekko mi sie te automaty mijaja z celem. Chyba, ze przejde na sezony. Zobaczymy

20250619_182250.thumb.jpg.c7ef5fd564a61b8277e6f9917d995f04.jpg

20250619_182132.thumb.jpg.47c7e4f8a75beb4f4e77731244a1c1ea.jpg

20250619_182213.thumb.jpg.463a5ff6f87c3cceb35a0cab2533552c.jpg

20250619_182223.thumb.jpg.0c5e73bd9f821917adcfb08c9e68d05f.jpg

Edytowane przez hazera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema kup jakiś suplement z algami tłoczonymi na zimno to poprawia przewodzenie pokarmu i wzmacnia rośliny. 

Coś typu Seaweed od Tą Terra Aquatica albo Biobizz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kolober@ Mam w repertuarze Alg-a-mic od Biobizza i daje co podlanie 2ml/l 

O 17 wlacza mi sie lampy i zobacze czy dalej to postepuje. Co dziwne wlasnie tylko u Gelato. Banan zdrowy, a na tym samym jada😒

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to już jest i dlatego ja nie używam nawozów organicznych tylko mineralne bo roślina wchłania je odrazy a bio muszą się rozłożyć i dopiero zaczynają działać około dwa tygodnie później. I jak zaczynayto ja bym ci polecił mineralne masz większą kontrolę nad tym co robisz. I czasem nie mieszaj organicznych z mineralnymi nawozami bo to dopiero mix wyjdzie. Obejrzyj sobie na YouTube szkola ziola gości prowadzi lekcję od a do z naprawdę polecam i większość wiedzy którą posiadam jest z od niego a lekcje ma i na automatach i na sezonowych. Polecam 

I mówię o nawozach a suplementy możesz mieszać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może lekko przesadziłem i ja ci napisałem to co mi powiedział gościu co zajmuję się ogrodnictwem jakieś 30 lat i w zasadzie wtedy rozmawiałem z nim o innym producencie i może to się tyczyło dokładnie tych nawozów o których gadaliśmy. Ale co nie zmienia faktu że osobiście wolę stosować mineralne. Mam też zestaw od biobizz i teraz w sumie to już założyłem nową uprawę i planuje rozłożyć ja na dwa namioty i w tym mniejszym namiocie che właśnie sprawdzić Biobizz bo szkoda żeby nie zmarnowały jak mam cały zestaw. A na to co piszę producent to też biez lekka poprawkę.😅😃

Godzinę temu, MiraiiNikki napisał:

@Kolober@ Przesadziłeś z tym wchłanianiem się organiki. Zgodnie ze słowami samego producenta - BioBizza, Przy podlaniu roślina wchłania ok. 20-30% składników, a resztę w ciągu 1-3 dni. 
image.thumb.png.65cc4db57c00e97afc82e2e55486e918.png

A tu jest to o czym mowie

Screenshot_2025-06-20-15-59-57-315_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Godzinę temu, MiraiiNikki napisał:

@Kolober@ Przesadziłeś z tym wchłanianiem się organiki. Zgodnie ze słowami samego producenta - BioBizza, Przy podlaniu roślina wchłania ok. 20-30% składników, a resztę w ciągu 1-3 dni. 
image.thumb.png.65cc4db57c00e97afc82e2e55486e918.png

A tu jest to o czym mowie

Screenshot_2025-06-20-15-59-57-315_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jedne i drugie nawozy maja swoje plusy. Ja ze wzgledu na to, ze jestem swierzakiem wybralem organiczne, bo ciezej jeat przenawozic roslink, anizeli mineralnymi. Z drugiej strony jak piszesz jak sie pali mozna szybko zagasic zas mineralnymi. Moze Wy macie lepsze oko i dalibyscie diagnoze. Liscie cukrowe narazie nienaruszone, ale z wiatrakami problem postepuje. Ja bym postawił na potas, bo koncowki wiatrakow opadaja w dól, a "rdza" ppstepuje.

20250620_171442.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hazera zablokowany wapń poprzez zbyt niskie ph, sprawdź ph. Lej czystej wody, aż do runoffu, zbierz do pojemnika, sprawdź ph, w Twoim przypadku obstawiam 5,5-5,8 ph, bo już jest postępujące. I radzę to zrobić szybko, bo na tym etapie kwitnienia niskie ph blokuje też fosfor, co objawia się czerwonymi łodygami liści, więc nie spuchną dobrze i obojętnie ile nalejesz nawozów, składniki nie będą dostępne dla rośliny, bo wiążą się z żelazem i glinem, tworząc fosforany i taka forma, choć wciąż obecna w glebie, nie jest dostępna dla rośliny. W późniejszej fazie następuje postępujące żółknięcie dolnych partii liści. Rada - microflush czystą wodą o ph 6,8, sprawdź runoff, daj korzeniom odpocząć, podlej potem wodą z nawozami, również o ph 6,8. Jak podlejesz raz czystą wodą to o dziwo, nie zaszkodzisz im, nie zastopujesz, bo roślina magazynuje pierwiastki sama w sobie, a takim flushem pomożesz mikroorganizmom w rozkładaniu papu. Ew. dodaj 0,5ml/l wody bioheaven jak masz, to wspomoze biożycie, tylko pamiętaj o tym ph, mierz je po dodaniu bioheaven, bo bioheaven zakwasza glebe, tak samo jak topmax

wiem co mówię, jestem na początku tego problemu, leje po 20ml na litr wody bioheaven, topmax i biobloom i jestem na granicy, ph 6.0, ale za późno sprawdziłem runoff i teraz muszę poczekać z 3 dni z flushem, bo dzisiaj podlewałem 

20250620_090900.jpg

Na szczęście wcześnie wykryte i tylko na kilku liściach, ale to to już trochę spowolni wzrost, a tego nie chcę 

Screenshot_20250620_201006_Chrome.jpg

Screenshot_20250620_201015_Chrome.jpg

Screenshot_20250620_201038_Chrome.jpg

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mechanik 

Dzieki wielkie! Masz racje runoff byl na 5.5 ph co mnie zdziwilo, bo zawsze lałem wode w granicy 6,2-6,5. Z tylu glowy wiedzialem, ze niektore nawozy zakwaszaja, ale nie wiedzialem ze w takim stopniu. Pierw chcialem lac wlasnie PK, ale zrobie jak mowisz i przy nastepnym laniu przeleje ja czysta woda, niech wskoczy chociaz ten przelot na te 6ph. A tak nawiasem. Uzywam ph- od biobizza i zawsze reguluje ph przed dodawaniem nawozow, potem juz nie sprawdzam. Nie lepiej bedzie jak pierw dam wszystkie nawozy a potem zbije ph do tego 6.5? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hazera Gleba się szybciej zakwasza, bo nie buforuje po dłuższym czasie uprawy, stąd taka różnica przy tempie zakwaszania. Gdy masz teraz 5,5ph, a dodasz 6,8l czystej wody, to wypłukasz nadmiar kwasów i nagromadzone sole. Jeżeli nie zrobiez tego flusha, tylko dodasz wodę z nawozami, nawet o ph 6,8 to tak naprawdę dodasz kolejny nadmiar. Czysta woda działa jak bufor, przepuszczając przez ziemię dużą ilość czystej wody o większym ph neutralizujesz kwaśne środowisko. Wtedy dla rośliny będą dostępne te substancje, które wcześniej były zablokowane, one nadal tam są, nie wypłukasz też wszystkich nawozów, które dodałeś poprzednio, a też to co roślina w sobie ma zmagazynowanego będzie dla niej w końcu dostępne. Potem lejesz wodę z nawozem, ale też o wysokim ph, bo ziemia w tej doniczce już nie będzie taka jak na początku, problem może wrócić, ale wtedy znowu lejesz do runoffu, tym razem z nawozem, żeby sprawdzić, czy ph się poprawiło. Nie będzie to tak samo miarodajne jak runoff z czystej wody, ale jeżeli będzie większy, to już zobaczysz, że jest to dodatni trend i wszystko idzie w dobrą stronę. Wtedy możesz zrobić dwie rzeczy - jeżeli roślina wyraźnie odbiła, problem się nie pogłębia i puchnie, zalej raz jeszcze wodą z nawozami o wyzszym ph i potem zejdz do 6,5. Jeżeli wydaje Ci się, że stoi - zrób takiego flusha znowu. To, że nie podasz jej raz czy dwa nawozów nie będzie gorsze od tego, że zablokujesz jej składniki potrzebne do wzrostu i dojrzewania, wręcz przeciwnie - dostaną boosta i poprawisz końcowy plon

@hazera fosfor dostępny jest od 6.0, ale nie wszedzie ph będzie równe, lepiej wskocz na 6,2 bo możesz się zdziwić z wagą, jak Ci się topy nie zbiją

Edytowane przez Mechanik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi