Skocz do zawartości
Kolober@

Nowicjusz - problem z oświetleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Część wszystkim jestem początkującym hodowcą i mam problem z oświetleniem a dokładniej to z mocą jaką powinienem mieć w moim namiocie. Na tą chwilę mam słabe lampy jedna o mocy 50w a druga 100 w,mój namiot jest o wymiarach 80×80×160 i dzisiaj zamówiłem lampę LED o mocy 300w PPFD850/1450umol/m²/s

PPE2.7umpl/j. I jak myślicie będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Screenshot_2025-04-18-11-06-38-476_com.alibaba.aliexpresshd.thumb.jpg.b5f7ce63df265a30d96dc2e9fefa6cec.jpg

To jest ta lampa i szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co to lumatek😉🤣 ja się dopiero uczę.😉

A opis był taki i po opiniach które były dodane jestem nastawiony dobrze i tak wiem WBB że jedno piszą a co dostajesz rzeczywiście to druga sprawa.wymiatacz dzięki za info.

Screenshot_2025-04-18-15-22-49-775_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2025-04-18-15-23-23-019_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2025-04-18-15-23-10-214_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Screenshot_2025-04-18-15-23-56-801_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

Wymiatacz i mam jeszcze takie pytanko odnośnie tego co jest na zdjęciu bo to moja pierwsza uprawa i tak ja widzisz oreoz wczoraj skończyła trzy tygodnie tylko szczerze mówiąc miała trochę stresu związanego z przesadzaniem i ogólnie cały czas co tam grzebałem ale już odrzyła i zboku otwierają się nowe liści. Appel ma ponad dwa tygodnie i te małe Amnesie F1 mają ponad tydzień i troszkę je popatrzyłem bo na listkach były krople wody i odpaliłem oświetlenie i tak się stało. I moje pytanie jak myslisz dobrze to wygląda?IMG_20250418_083731.thumb.jpg.8356aed22419fcf06db4437773401e1b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nawozy polecono mi takie, będą ok? I przepraszam że zalewam was takimi pytaniami ale to moja pierwsza okazja żeby dowiedzieć się czegoś w rozmowie a nie czytając blogi bo w nich choć jest dużo informacji to jest też sporo sprzecznych info. I myślę że nie ma jak to info z pierwszej ręki. Tak że jeszcze raz sorry i wielkie dzięki za każdą podpowiedź.

17449841710326036874313397496192.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno dobre nawozy... podstawowy zestaw masz.

A Lumatek to firma produkująca wysokiej jakości lampy. To Twoja kolorem to trochę nawet udaje Lumateka 🙂

Ale jak z jej sprawnością to ktoś mądrzejszy musi ocenić 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@Growerseed te chinskie nie sa wcale takie zle. Jesli jest na dobrych diodach to bedzie roslo

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie dawno sprawdzałem co to lumatek i jestem trochę zły bo za 150 euro można po przeczenie kupić oryginalną lampę no ale jestem dobrej nadziei i opinie też złe nie były. Na pewno dam znać jakie wyniki dała bo faktycznie cena mnie skusiła 😅 bo tak jak piszesz GrowerSeed cena jest korzystna.

@Growerseed No właśnie nie dawno sprawdzałem co to lumatek i jestem trochę zły bo za 150 euro można po przeczenie kupić oryginalną lampę no ale jestem dobrej nadziei i opinie też złe nie były. Na pewno dam znać jakie wyniki dała bo faktycznie cena mnie skusiła 😅 bo tak jak piszesz GrowerSeed cena jest korzystna.

@moonka to samo właśnie słyszałem dlatego zaryzykowałem a zobaczymy co z tego wyjdzie.

A powie mi ktoś jeszcze czy te sadzonki co mam w namiocie wyglądają dobrze?

Bo szczerze mówiąc to mam wrażenie że są za małe jak na czas od kiedy wykiełkowały 

IMG_20250418_153808.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@kolodziejczyklukasz48@gmaija tez lece na chinczyku ale na troche lepszych diodach i musialem do troche przerobic pod siebie. Wyniki jak narazie zadowalajacace tym bardziej, ze lampe dostalem w gratisie od aliexpres😂

20250120_222800.jpg

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najstarsza ma trzy tygodnie 

@moonka to najważniejsze że się spisują ale to chyba 240w

@moonka i jeszcz za friko, brawo👏🤣

Czyli o lampę w sumie mogę być spokojny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka to właśnie ludzie mówią że te lampy są zaskakująco wydajne. A możesz rzucić okiem na zdiecie z moim krzaczkami czy wygląda to ok? 

@moonka bo szczerze mówiąc to nikomu tego jeszcze nie pokazywałem bo mieszkam w Berlinie i nie ma tu nikogo kto się zna na tym. Przynajmniej ja nie znam nikogo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@moonka tak bo ta w środku oreoz ma trzy tygodnie ale zrobiłem jej dużo stresu i tak naprawdę to ma spokój ok tygodnia i odrzyła. Tą Appel fitter ma parę dni mniej i te małe Amnesie F1 leci drugi i to fakt że jest podpalona ale wiesz co odwaliłem? Popryskałem je zraszaczem i były na nich kropelki wody i lampa je tak podpaliła ale szybko doszły do siebie. I wiesz to mój pierwszy raz i cały czas je oglądałem przestawiałem i tak dalej o to chyba też nie za dobrze i bałem się że są za małe jak na ten czas od wykiełkowania. Ale dzięki za wszystkie info. 

Tym dwóm starszym leje po jeden ml micro grow i Bloom na litr wody i tym podlewam czekam aż wejdą w Wega ale to już chyba tuż tuż co? Bo tej appel wyrastają już piątki i w tym oreoz też tylko tak z boku i na zdjęciu tego nie widać 

I właśnie tą oreoz wsadziłem trzy nasionka do uniwersalnej i wykiełkowało tylko jedno a dwa zgniły ziemia tragedia. I znalazłem w obi w berlinie ziemię do plant ziół o pH 6,5 i skład nie różni się dużo od ziemi reklamowanych do Marysi ale teraz czekam na biodizz light mixi jak będę przesadzał to do tej bio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Napisano (edytowane)

@WymiataczMega akurat w przypadku tych nawozow bloom leje sie od poczatku. Mialem je kiedys i troche mnie to zdziwilo😅

@kolodziejczyklukasz48@gmai za bardzo Ci sie spieszy. Daj im luzu, troche cierpliwosci i zacznac rosnac

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WymiataczMega część wiesz stosuje je tak jak piszą żeby wszystkie trzy dawać razem to tak też robię i z tym grzebaniem dałem już sobie luz bo wiem że to je stresuje i tak jak mówisz przestają rosnąć i od tygodnia jest różnica i to spora👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi