Fijałek 7 Napisano 30 Stycznia 2020 Cześć. Mam problem, roślinka mi sie zawija, na szczęście sie nie ułamała. Dałem wykałaczkę i nie wiem co dalej. Wyglada to jakby korzeń był na wierzchu. Wyróżnia sie od reszty. Od ziemi jest biała, a inne zielone i stoją ladnie w pioniei są zielone. Myślę o wylaczeniu oświetlenia na noc. Są to automaty. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 30 Stycznia 2020 @Fijałek puść ją, niech rośnie po ścianie ? tak na serio, to wygląda jakby korzeń zamiast wrastać w ziemię wypychał roślinkę do góry. Możesz spróbować zakopać tą białą część-nie masz wiele do stracenia. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 30 Stycznia 2020 @Fijałek lepiej je wsadź do większych pojemników i światło im daj bo się wyciągają @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 31 Stycznia 2020 Mniejszych "doniczek" nie miales ? Poza tym masz tam na 100% za malo swiatla, bo Ci koszykarki rosnal. Daj wieksze doniczki, zakop panny po szyje i daj im wiecej swiatla. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 1 Lutego 2020 @CheMsKuN zrobiłem tak i zobaczymy. 20200201_121014.mp4 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 3 Lutego 2020 Minal gdzies z tydzien i jestem podłamany. Lampa LED 600W ciagle chodzi. Sa to automaty, które szybko wykiełkowały. Ale teraz nie widze progresu. Nie włączam wentylatora, bo sie okazuje, że jest głośny. Mieszak chodzi cały czas.Muszę cos wykombinować. Jedna z roślin obaliła się. Spryskuje wodą mineralną po trochu co 2 dzień. Temp. 25°C i wilgotność 70-80% @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 4 Lutego 2020 @Fijałek wyciągnęła się, lampę chyba masz za wysoko, mógłbyś ziemi trochę podsypać żeby łodygi nie podpierać, podlewaj po całości ziemie bo sucha jest bardzo po bokach doniczki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 4 Lutego 2020 Twoj panel albo jest za slaby, albo wisi za wysoko. Widac to po tym jak bardzo wyciagaja Ci sie panny. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 5 Lutego 2020 Myśle nad zmianą wentylatora. Potrzebuje bardzo cichego do boxa 100x100x200 Czy ten się nada? https://www.ebay.co.uk/itm/193318630499 Dokupie jeszcze rure z wełna, może wyciszy starszy wentylator wystarczająco, chodź na to nie licze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Lutego 2020 (edytowane) @Fijałek Ja mam taki, tylko w wersji 8". Jest cichutki, tylko ja dołożyłem do niego sterowanie, bo przeważnie wystarczy jak działa na 1 w skali 1-5. Jakbyś chciał do niego jakis sterownik, to niestety musi to być taki oparty na transformatorze-"variac". Przy tych tanich wentylator będzie buczał głośniej niż cała reszta systemu. Taki kontroler mam teraz: Taki miałem na początku i się nie sprawdził. Edytowane 5 Lutego 2020 przez doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 5 Lutego 2020 @doominik bez sterownika sie nie da ? 5' na 1m2 nie styknie? Bo tam chyba są 2 prędkości. Ten sterownik co masz drogi? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Lutego 2020 35 minutes ago, Fijałek said: @doominik bez sterownika sie nie da ? 5' na 1m2 nie styknie? Bo tam chyba są 2 prędkości. Ten sterownik co masz drogi? styknie styknie. Ja mam 2x większy box i ponad 900W światła w środku i jak pisałem, mój muszę spowalniać. Taki kontroler jak mój kosztuje około 70GBP. Ten z linku jest nowszy i ma już właśnie dwie prędkości, więc może będzie akurat. Phresh są bardzo dobre i mają już regulacje, ale najmniejszy to 6" no i są drogie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fan BMW 11 Napisano 5 Lutego 2020 @doominik głupie pytanie, gdzie to wpinasz? ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Lutego 2020 @Fan BMW To jest czujnik temperatury i tą czarną wtyczkę podłącza się do sterownika, a to srebrne to sam czujnik. Na tym kontrolerze ustawia się minimalną moc wentylatora i temperaturę-powyżej niej zaczyna zwiększać moc wentylatora. Ten konkretny nie nadaje się do wentylatorów ac, bo nie moduluje częstotliwości prądu, co skutkuje buczeniem i może wykończyć taki wentylator. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fan BMW 11 Napisano 5 Lutego 2020 @doominik a ten czujnik gdzie się umieszcza ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 5 Lutego 2020 @Fan BMW czujnik temp. Najlepiej na wysokości szczytów panienek. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 5 Lutego 2020 1 hour ago, Fan BMW said: @doominik a ten czujnik gdzie się umieszcza ? tak jak napisał @Fijałek czujnik umieszcza się na wysokości szczytów. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fijałek 7 Napisano 15 Lutego 2020 Mogę przycinać już szczyty by wyrosly 2? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wentyl 218 Napisano 15 Lutego 2020 Wcale nie przycinaj, wolno bardzo zaczęły a Ty je chcesz jeszcze bardziej spowolnić. Będziesz miał dwa szczyty i rośliny wielkości 10cm jak zakwitną. Daj podrosnąć z 5 pięter liści i gnij do ziemi. Czytałem, że da się tobić topping na automatach ale to muszą być duże krzaki już. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 15 Lutego 2020 @Fijałek lepiej lst zrobić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach