Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, moja pierwsza dziewczyna wchodzi w stan kwitnięcia. Czy powinienem się obawiać innym kolorem liści na dole? Moja hipoteza to po prostu kwestia za wysokiej doniczki, przez to te liście dostają mniej światła, ale jeśli się mylę prosiłbym o poradę co mógłbym zrobić lepiej.

podlewana 200-400ml co 2-3dni w zaleznosci od wagi doniczki

nawóz biogrow dodawany co drugie podlewanie

lampa 6-8k lumenów 

ziemia dedykowana do uprawy konopii

471664562_623962843423695_4529912371208516796_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogła być notorycznie przelewana, źle nawożona (za mocno, za słabo, niewłaściwie), mogła mieć za małą donice, zła wilgotność, złe światło, złe temperatury, zły trening, i milion innych czynników bez informacji nikt ci nie pomoże. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, BoleslawChrobry napisał:

Moja hipoteza to po prostu kwestia za wysokiej doniczki, przez to te liście dostają mniej światła, ale jeśli się mylę prosiłbym o poradę co mógłbym zrobić lepiej.

To złą hipoteza. Doniczka nie ma tu nic do gadania.@Bubble dobrze napisał, wszystko po trochu albo coś konkretnego. Dla mnie po prostu jest głodna wszystkiego, co to za ziemia dedykowana? Lampę masz za nisko raczej, co jej też nie pomaga w tym stanie bo szybciej się wyjada. Wysokość boxa i przestrzeni pomiędzy słońcem a szczytem? 

Fajne ma indyjskie liście, szukam takich pozycji, co to za odmiana i jaki producent? Dzięki za odp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Grzechoczący Grzechotnik To nie jest de facto typowy box, tylko szafa wyklejona mylarem. Całość przestrzeni to ok. 1.2m wysokości a obecny odstep miedzy roslina a zrodlem swiatla to 20cm gdzieś. Nasionko dostałem jako gratis przy zamawaniu growkita do grzybów psylo. Odmiana to niby Auto Thailand Sativa od Bulk Feminized Seeds. Tylko ze po lisciach nie wyglada chyba na czystą sative z domieszkiem rudelaris.

Zeby byla wymiana powietrza w srodku jest mały wentylatorek na niskich obrotach ktory daje ruch powietrza, temperature i wilgość raz na jakis czas sprawdzam termometrem do roślin i do tej pory wszystko było ok.

Edytowane przez BoleslawChrobry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to auto tajland sativa to ja jestem Bolesław Chrobry 😉 robiłem tajskie geny nawet tu na forum, jeśli to auto ma te geny to raczej przejął geny ruderalis. Ale to mało ważne, wiatraki raczej idą w kierunku indyjskimi niż tajskim 

Ale dzięki za odpowiedź 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma w sobie te tajskie geny to będzie długo kwitnąć. Tzn potrzebuję dużo większej podąży pierwiastków niż ma. Czy coś będzie to wszystko zależy od Ciebie. Trzeba ją karmić i to mocniej. Ziemie możesz w każdej chwili dosypać żeby była do ranta donicy. Tak na przyszłość bo pewnie się ubiła podlewając 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 04/01/2025 o 22:59, BoleslawChrobry napisał:

Nie byla ani razu przesuszona

I to wielki błąd.

W dniu 04/01/2025 o 23:07, Bubble napisał:
W dniu 04/01/2025 o 23:07, Bubble napisał:

i milion innych czynników bez informacji nikt ci nie pomoże. 

Milion to dużo 😉 Ja się postaram pomóc. Wg.mnie lejesz złe ph do doniczki albo podlewasz za zimną wodą.Żyją planty dalej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green Oczywiście. Jak wiele roślin. Ja podlewam czasami raz w tygodniu i pod korek. Zdarzyło mi się je tak przesuszyć, że już wisiały liście. Zawsze mam wrażenie, że podlane stają na chwile a gdy schną to rosną. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lady Green @Lasir to zalezy, jak ze wszystkim z resztą.

Jak mamy uprawe organiczna i bazujemy na dobrych bakteriach i grzybach jak np. przy BioTabsie to wtedy nie można dopuścić do mocnego przesuszenia medium ponieważ wtedy nasze pomocne mikroorganizmy które rozwijaliśmy cala uprawe po prostu umierają, a wtedy zaczynaja się problemy z pH z transportem mikro i makro, niedobory itd itd.

A na zdjęciu wyzej to po prostu bardzo głodna roslina w za małej doniczce z za mala iloscia ziemi, pewnie nie adekwatnie karmiona do jej wielkosci i tak się skończyło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cholender  Zgodzę się z Tobą.Nie wchodzę w skrajność za każdym razem a pożyteczne "chochliki" wlewam z butelki. Mikoryza, (w moim przypadku) Bioheaven, no i wiadomo biohumus itp. Przelewając za często bardziej szkodzisz niż przesuszając bo ryzykujesz pleśnią w ziemii, korzenie się duszą... Przy tabsach pamiętam pisali tak jak Ty teraz.

P.s na szczęście problemy w ph mnie nie dotyczą. W kranie 6-7, w akwarium 6.5 zawsze 🙂 Dawno nie mierzyłem ph przy podlewaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 04/01/2025 o 21:19, BoleslawChrobry napisał:

Cześć, moja pierwsza dziewczyna wchodzi w stan kwitnięcia. Czy powinienem się obawiać innym kolorem liści na dole? Moja hipoteza to po prostu kwestia za wysokiej doniczki, przez to te liście dostają mniej światła, ale jeśli się mylę prosiłbym o poradę co mógłbym zrobić lepiej.

podlewana 200-400ml co 2-3dni w zaleznosci od wagi doniczki

nawóz biogrow dodawany co drugie podlewanie

lampa 6-8k lumenów 

ziemia dedykowana do uprawy konopii

471664562_623962843423695_4529912371208516796_n.jpg

Jeśli roślina już kwitnie to przestań dodawać bio-grow a zacznij dawać (choć od samego początku nawożenia powinienes) bio-bloom, alg-a-mic,  sensizym, cal-mag... jak już topy będą widoczne to daj hesi booster i top-max. Ph 5,8- 6. Krzak wyp.ierdoli przez sufit. PPM około 500 - 800. Na telefon pobierz aplikację "luksomierz" aby wiedzieć ile masz luxów ... po za tym podlewaj raz a porządnie.  Nie baw się w podlewanie np 400 ml co 2-3 dni

Edytowane przez cichy00711

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi