Skocz do zawartości
wolf32

Zaczeło się moja pierwsza uprawa :) Automaty Amnesia Haze

Rekomendowane odpowiedzi

@Adi_ejol ja to pryskam tuż przed flo lub na indukcji, i naprawdę widać jak rosną 😄

Ale ja to sporo pryskam, jak już mnie n osi i nie ma co robić to albo jakieś wodorosty albo aloes, na początku często biorhizotonic. Może homeopatia, ale wydaje mi się, że działa. 😄

Kontrowersyjnie też pryskam przy włączonym świetle, ale do tej pory jeszcze nie popaliłem nic. 😎

Edytowane przez Bubble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem że mam delikatnie takie żółte listki nie wiem czy to tak powino być ?  no i na razie światło wyłączyłem żeby już jutro je przestawić  na te 18/6  od 6 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie się, nie przejmuj niech rośnie, ustaw światło, pilnuj żeby nie było sucho, i wilgotność jak najwyżej i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za dużo zostaw ja w spokoju najlepiej nie zaglądaj 3 dni

Po 3 dniach zajrzyj, ale też raczej nie dotykaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zolte moga byc od zbyt duzej ilosci wody na co wskazuja foty. Na tym etapie podlewasz minimalna iloscia wody tylko przy roslince. Nie baw sie w moczenie calej ziemi nie majac doswiadczenia i wyczucia😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam dziś już roślinka lepiej wygląda podlałem tak 50 ml  bo nie będzie mnie z 2 dni  lampa tak na 50 cm wysokości 

unnamed (7).jpg

unnamed (6).jpg

Edytowane przez wolf32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wolf32 ja takie malutkie, to podlewam z łyżki do zupy, np 3-4 łyżki wody, i styka póki, ziemia nie będzie sucha od góry, i później wraz z wzrostem, dodaje więcej wody. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@divi0000Na początku podlewasz tak, żeby mokre było troszkę poza obrys liści dookoła rośliny, przynajmniej dla mnie to jest jakaś wskazówka na początek, a tutaj już mamy dwa razy przelaną w ciągu tygodnia, ale jak korzeń nie wygnije to jakoś pójdzie, 😄 a, że to automat to już ciężko będzie nadrabiać. 

Natomiast jak to mówią lepiej się uczyć na czyichś błędach, ale nie wszyscy chcą 😄

Edytowane przez Bubble

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cztałem że tak co 2 dzien trzeba podlewac ale macie racje trochę za często to robie przerwa na 3 dni 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wolf32 nie chodzi o czestotliwosc a o to ile roslina jest w stanie wypic. Mozesz podlewac co 2 dni ale mniejsza iloscia wody. Wygodniej jednak robic to co 3 dni dostosowuja ilosc wody tak aby w dniu podlewania miala juz wzglednie sucho. Nie masz pewnosco to wsadz palucha w ziemie i zobaczysz czy to juz czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizacja roślinka już podrosła trochę tworzy już 2 szczyt dziś podlana tak  125 ml wody  myślałem że trochę mi opadły liście bo 3 dni nic nie podlewałem ale po podlaniu nie podniosły się więc chyba ma tak być 

1735897936483.jpg

1735897936469.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi