Skocz do zawartości
moonka

Critical x4. Box szafa 100x60x155. Oswietlenie Kingbrite 240W

Rekomendowane odpowiedzi

@Adi_ejol sa i zdjecia😉 specjalnie zrobilem je ciemniejsze zeby bylo dobrze widac to o czym pisalem. Na 4szt tylko lewy dol nie ma problemow. Reszta ablo popalona albo powykrecana😅🙃 wczoraj stracily glowy zeby nie bylo za gesto ale co z nich bedzie...🤷‍♂️

20241207_125039_compress87.jpg

20241207_125022_compress10.jpg

20241207_125214_compress98.jpg

20241207_125029_compress63.jpg

20241207_125210_compress51.jpg

20241207_125231_compress75.jpg

20241207_125222_compress46.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy tu świrujecie z tym azotem. Piekna zieleń. Urosną większe 🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlaczylem wlasnie ta dmuchawe ze spidera. Dziala elegancko bo w 5 minut z 21 zrobila 26°. Jest jednak dosyc glosna i jak dla mnie to duza wada. @Boczellimam pytanie. W ustawieniach sa dwie temperatury. Dla mnia i dla nocy. Skad sprzet wie kiedy jest dzien a kiedy noc? Czy sensor "widzi" kiedy swiatlo jest ON i wytedy traktuje to jako dzien?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedzielne podlewanie🙂 dzisiaj zgodnie z rada @Boczellidostaly extra bakterie. Wymieszalem je z wierzchnia warstwa ziemi po czym podlalem po 0.5litra czystej wody o ph 6.3-6.4. Zwiekszylem rowniez troche moc lampy. Od dluzszego czasu wisi okolo 60cm nad roslinami i swiecila na 60%. Wczoraj dalem ja na 70% a dzisiaj po podlaniu na 80% nie zmieniajac wysokosci. Zobacze co z tego wyjdzie🙃 dmuchawa jak widac wyladowala w srodku ze wzgledu na halas jaki emituje. Slychac ja bylo pierto nizej gdzie po drodze sa jeszcze dwie pary drzwi. Teraz jest ledwo slyszalna gdy wchodzi sie na poddasze🙂 caly czas czekam tez na ledy. Juz wylecialy z chin i do tygodnia powinny byc na miejscu. Jestem ciekaw tych wynalazkow😁

20241208_132411.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, moonka napisał:

Rozkminilem go z instrukcja

No tak jak rozróżnia dzień od nocy i po co mu to?

Ps. Aha... po co mu to chyba się domyślam. W dzień ma inne nastawy i dla nocy inne... Ale jak to rozróżnia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@WBB w zestawie jest czujnik (wisi z prawej strony). Mierzy on swiatlo, temperature i chyba wilgotnosc. W nastawach dmuchawy sa dwie temperatury. Dla dnia i dla nocy. W dzien ma byc cieplutko wiec ustawilem 26° a na noc 19°. Czujnik widzi kiedy lampy sa wlaczaczone i wylaczone i na tej podstawie urzadzenie wie jak i kiedy ma grzac. Sprytne ale zdecydowanie brakuje tutaj wifi. Z nim bylo by idealnym rozwiazaniem go grzania boxa🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cisza na forum wiec ja cos wrzuce🙃 dzien podlewania mial byc jutro ale maja cieplej i ziemia szybciej schnie. Dostaly standardowo 0.5litra ale od nastepnego podlewania zwieksze dawke do 0.7🙂 ukladajac szczyty postanowilem je rowniez delikatnie przyciac. Polecialo kilka lisci, ktore nie chcialy wspolpracowac i przez to odslonily sie nowe odrosty. Bede staral sie ich nie molestowac za bardzo aby zaczely piac sie do gory bo jak narazie leza i kwicza😂 temperatura 25-26° ale za to wilgotnosc nie chce wskoczyc powyzej 60%

20241209_204759.jpg

20241209_204806.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szafie bez wiekszych zmian. Tempo wzrostu nadal nie zachwyca choc cos ich delikanie przybywa🙃 pocieszajacy jest za to fakt, ze wyszly z popalen azotem i na ta chwile wygladaja ok. Co do nagrzewnicy od spidera... po kilku dniach stwierdzam, ze sprawdza sie idealnie. Caly dzien utrzymuje zadana temperature bez jej wiekszych skokow. "Problem" jest za to z sama szafa. W ciagu dnia nagrzewa sie i w nocy oddaje cieplo przez co mam wtedy 23°😅 Czy moze to wplynac w jakis sposob negatywnie na rosliny? 

20241212_080417.jpg

20241212_080525.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@moonka 23 stopnie w nocy to dalej dobra temperatura. U mnie również super się sprawdza ta nagrzewnica. Sprawdzasz ile pradu Ci pobiera w tym boxie? U mnie w 60x60 bierze 100-200W/h gdzie w pomieszczeniu jest okolo 15 stopni lub mniej.

Edytowane przez Boczelli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podlewanie a wiec i zdjecie. Dzisiaj dostaly po litrze na doniczke zebym nie musial ich podlewac co dwa dni. Mysle aby potrzymac na weg do konca nastepnego tygodnia i od soboty 21 grudnia 12/12 gdyz wtedy wyjezdzam na 5 dni. Podleje je obficie na czas nieobecnosci a po powrocie powinienem zobaczyc pierwsze oznaki kwitnienia🙂 w rogu widac mala doniczke okolo litra pojemnosci. Wleci w nia automat f1 milkyway i zobacze co wyrosnie🙃

20241213_163505.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem nic nie wrzucac ale zagladajac do szafy znalazlem malego mutanta🙃 zamiast podwojnych wypuszcza potrojne odrosty. Na dniach zrobie im lekkie ciecie i na weekend przechodza na flo

20241215_133136.jpg

20241215_133121.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzien przycinania przed flipem🙂 rosliny stracily sporo lisci. Staralem sie wycinac tylko liscie zaslaniajace szczyty + takie, ktore mogly by zaslaniac za kilka dni🙃 Jutro dostana troche wody tak abym w piatek mogl je zalac przynajmniej litrem na czas wyjazdu. Kilka dni temu zmniejszylem moc lampy bo dawla na 80% i chyba przez to rosliny nie bardzo chcialy piac sie ku gorze. Obecnie leci na 70% i chyba sluzu "kwiatkom". Ledy od chinczyka mialy przyjsc do 20 grudnia a utknely gdzies w transporcie i cholera wie kiedy beda😐 ogrzewanie smiga na 4 biegu z 10. Bylo na 5 ale momentami dobijalo do 27° a szafa nagrzewala sie oddajac cieplo w nocy. Obecnie 25-25,5° w dzien i 20° w nocy🙂 na przyszlosc musze sie zaopatrzyc w nawilzacz bo zdjalem recznik i wilgotnosc spadla do 50%. Jakos to przezyje ale na nastepny raz potrzeba sprzetu😂

20241216_205335.jpg

20241216_205344.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wlecialo 0.5 litra na doniczke🙂 kiedys wsppminalem, ze w tej uprawie zrobie supercropping bo widzialem jego pozytywy w poprzednim grow. W najwiekszej roslinie polamalem wszystkie "glowne" lodygi i czekam na efekty😅🙃 na kilku troche przegialem ale wyjda z tego🙂

20241217_200919.jpg

20241217_200835.jpg

20241217_200819.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrze na nie jak rosna... a wlasciwie nie rosna😅 i postanawiam przedluzyc wega do konca roku a przynajmniej do mojego powrotu. Mam nadzieje, ze w tym czasie troche sie powyciagaja bo jak narazie nie wyglada to najlepiej. Zaczynam sie zastanawiac czy ten led jest temu winny?🤔 inne opcje nie przychodza mi do glowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi