doominik 933 Napisano 26 Września 2019 Witam Zabralem sie za skladanie boxa i zamontowalem wentylacje-zaczalem Ja testowac i mimo, ze wybralem jeden z cichszych modeli, to calosc jest dosyc glowna. Czy probowal ktos wygluszac wentylacje w boxie? Zastanawiam sie nad wiciszonymi rurami i czyms w rodzaju tlumika na filtr i dmuchawe? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 26 Września 2019 @doominik no takie tłumiki istnieją i wyciszają wentylacje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Września 2019 @Tester widze tego troche np na ebay, ale bardziej chodzi mi jakies metody chalupnicze, bo gotowe sa dosyc drogie, a ja juz troche wydalem na tego boxa? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 26 Września 2019 Możesz spróbować zakupić wełnę mineralną i z tym podziałać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 26 Września 2019 @Dominika3 znalazlem taka rure w lokalnym sklepiej budowlanym i moze postaram sie zmontowac jakas obudowe do wentylatora i filtra ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 26 Września 2019 @doominik możliwości są trzeba pokombinować @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 26 Września 2019 No taka rura powinna spełnić swoje zadanie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dominika3 102 Napisano 26 Września 2019 Jeśli dasz: filtr + wentylator + rura wentylacyjna akustyczna (którą masz zamiar kupić) prowadzące bezpośrednio do otworu wyciągającego to powinno być spoko ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 30 Września 2019 Co masz za wentylator (marka) ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 1 Października 2019 @CheMsKuN to jest jakiś no name 35W-ma pompować max 155m3/h i sam w sobie nie jest specjalnie głośny, ale cały zestaw już trochę hałasuje. W tym tygodniu złożę całość w wersji wyciszonej i wstawię fotki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 3 Października 2019 Dziś poskładałem wentylacje z nową rurą i "tłumikiem" działa? Relacja z prowizorki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 1 Grudnia 2019 (edytowane) Podzielę się swoim doświadczeniem z głośną wentylacją: zacząłem od małego wentylatora 4" z małym filtrem, ale ten nie dawał rady-filtr go za bardzo spowalniał. Kupiłem mocniejszy wentylator też 4", ze by nie kupować nowego filtra i przewodów, ale ten o ile dawał radę, to był nieznośnie głośny. Poszedłem na całość i kupiłem wentylator rhino 8" Działa to świetnie, ale jednak chciałem go wyciszyć i zbudowałem bu skrzynie i dołączyłem sterowanie, bo jest zdecydowanie za mocny do mojego boksa. Skrzynkę zrobiłem sam z mdf (opis jest w dziale majsterkowicz), a sterowanie to sterownik sms smart z czujnikiem temperatury. Skrzynia świetnie wyciszała pracę wentylatora, ale przy spowalnianiu jego obrotów za pomocą sterownika silnik zaczynał buczeć i ta właśnie skrzynia działała jak subwoofer i buczenie było słychać w całym domu. Uznałem, że ten typ tak ma i szarpnąłem się na ultra cichy wentylator TD silent 8"-spory wydatek ale jest mega cichy, no tylko, że jak wracam z nocnej zmiany i w domu jest cichutko, to słychać buczenie. Okazuje się, że standardowe silniki w elektryczne muszą mieć kontroler z transformatorem, żeby tak właśnie nie buczały-najtańsze to około 60 funtów. Teraz wentylacja pracuje niemal bezszelestnie. Edytowane 1 Grudnia 2019 przez doominik 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach