Nefryt 16 Napisano 24 Czerwca Ścinać tą zżółkłą, bo dzisiaj mam plan, żeby podjechać i najwyżej obetnę/usunę ostatni raz te uschłe/spleśniałe topki i poczekam jeszcze z tydzień, może jak roślinka będzie miała więcej przestrzeni, bo tych topów naprawdę jest gęsto i może dlatego usycha bo nie ma przewiewu ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 24 Czerwca @Nefryt ten jeden z pleśnią bym już ciął bo zje ci cały krzak. Tylko przed suszeniem usuń dokładnie miejsca zainfekowane👊 Chyba że zrób tak jak napisałeś wcześniej. Umknęło mi to 😅 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 24 Czerwca 56 minut temu, WymiataczMega napisał: @Nefryt ten jeden z pleśnią bym już ciął bo zje ci cały krzak. Tylko przed suszeniem usuń dokładnie miejsca zainfekowane👊 Chyba że zrób tak jak napisałeś wcześniej. Umknęło mi to 😅 Można tą zainfekowaną część ususzyć i spróbować puścić z dymem ? 🔥 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 24 Czerwca @Nefryt ciężko będzie ci to uszyć bo to zgniłe jest. Ja bym tego nie palił. Lepiej zdrowego kawałek do piekarnika 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 24 Czerwca Po zabiegu, teraz kontrola za tydzień od razu zobaczę pod mikroskopem to co zerwałem jaki kolor trichomów. Aż szkoda było wywalać te topki, ale co zrobić 🥲 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 24 Czerwca @Nefryt testuj sampla 😔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 24 Czerwca Tak wyglądają trichomy (wydają się być przeźroczyste) z dzisiejszej ścinki, chyba jeszcze potrzeba czasu krzakom z tydzień może dwa ? Dzisiaj jest ich 85 dzień. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 229 Napisano 25 Czerwca 9 godzin temu, Nefryt napisał: chyba jeszcze potrzeba czasu krzakom z tydzień może dwa ? gdzieś tak @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 25 Czerwca Czy trichomy dojrzewają i wyglądają pod mikroskopem tak samo jakbym wziął próbki np. z topów z góry, środka i gdzieś liścia oblepionego żywicą ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 25 Czerwca Nie. Te z dolnej części rośliny dochodzą wolniej. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 27 Czerwca Czy trichomy dojrzewają i wyglądają pod mikroskopem tak samo jakbym wziął próbki np. z topów z góry, środka i gdzieś liścia oblepionego żywicą ? Niestety roślinka chyba nie da rady już więc ściąłem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 27 Czerwca Testowałeś już 🥦? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 27 Czerwca Zaczęła schnąć już w różnych partiach, więc chce uratować chociaż część topów. Ciekawy jestem, co jest przyczyną tego zjawiska, bo pewnie za tydzień to cała by uschła. Jakaś choroba, no bo pleśń na czubku krzaka to dziwne, bo tam nie ma problemu z przewiewem a tutaj nawet łodyga uschła ze szczytu. 4 minuty temu, WymiataczMega napisał: Testowałeś już 🥦? Nie ruszyłem jeszcze z testami niestety 🙁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 27 Czerwca Może jakiś szkodnik podgryza korzenie 🤷. Zawsze będzie co przypalić 😉. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 27 Czerwca Korzenie widać na zdjęciu i przyznam się, że to moja pierwsza roślinka i wydaje mi się że korzenie są krótkie, ale może to standard. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 3 Lipca 93 dzień, zbieram próbki i pod mikroskop, czy to już 🤔 Już chyba zbliża się ten czas… 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,120 Napisano 3 Lipca @Nefryt ta ostatnia najprędzej. Testy też od razu robisz?😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 3 Lipca Testy to przyznam się tylko raz robiłem i leciutko 😎 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 3 Lipca Widać trichomy, nie wszystkie są brązowe, są też mleczne, ale wydaje mi sie, że widać i przeźroczyste - ciąć już czy poczekać np. 3 dni jeszcze ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nefryt 16 Napisano 4 Lipca (edytowane) Jeszcze wymyśliłem, tylko napiszcie mi co o tym myślicie - ściąć już dziś górne i boczne topy, bo one są najbardziej dojrzałe, a pozostałe zostawić na tydzień jeszcze ? Może po ścince części roślinki dostaną stresa, który wpłynie pozytywnie i zwiększy moc pączków,, czy to złe rozwiązanie ? Edytowane 4 Lipca przez Nefryt @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach