duone 3 Napisano 27 Sierpnia 2019 Planuję kupic boxa na 4-5 automatów ma byc to moj pierwszy box i tu moje pytanie który z tych zestawów będzie ok?https://www.growtent.pl/product-pol-814-Growbox-Zestaw-CFL-150w-50x50x120.html https://www.growtent.pl/product-pol-934-Growbox-Zestaw-LED-COB-200w-Epistar-50x50x120.html https://www.growbox.pl/product-pol-3551-Zestaw-Hydro-Shoot-40-HPS-150W-Najwyzsza-jakosc-na-kazda-kieszen.html# @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 27 Sierpnia 2019 @duone bierz co tańsze na każdym z tych zestawów podobne będą wyniki, chociaż HPS trochę mocniejszy od CFL @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duone 3 Napisano 27 Sierpnia 2019 co tańsze, czyli ten CFL na pierwszy według Ciebie by dał radę ? jeszcze myślałem nad złożeniem sobie zestawu ale słabo sie na tym znam i czy jakoś znacznie cenowo by mnie taniej wyszło ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 27 Sierpnia 2019 @duone pojedynczo to by cię drożej wyszło, na 4 automaty dał by radę CFL ale HPS był by mocniejszy i więcej plonu trochę mógł byś ściągnąć z HPSa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duone 3 Napisano 27 Sierpnia 2019 @Wiesiu A do tego HPS upchnę z 5 krzaczków ? on jest 40x40 ten CFL właśnie trochę większy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wiesiu 80 Napisano 27 Sierpnia 2019 @duone może i byś upchnął ale poco? jak np z 4 roślin możesz ściągnąć tyle co z 20.Wyobraź sobie małą powierzchnie boksa taką na 4 rośliny, gdy podrosną to cała powierzchnia będzie zarośnięta, i teraz wyobraź sobie jak byś posadził z 20 roślin, co to da? gdzie one się pomieszczą? będzie taka sama powierzchnia zieleniny jak przy 4 roślinach, więc nie ma sensu upychać na siłę jak najwięcej roślin bo to nie zwiększy plonów, sadzisz tyle na ile powierzchnia pozwala @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 27 Sierpnia 2019 zgadzam się nie ma co pchać na siłę bo to nic nie daje @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duone 3 Napisano 27 Sierpnia 2019 @Andi czyli ten 40x40 w zupełności mi wystarczy ? ? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 27 Sierpnia 2019 @duone na 4 auto tak ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 28 Sierpnia 2019 tylko że po jakimś czasie przejdzie Ci ochota na auto ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
duone 3 Napisano 28 Sierpnia 2019 @Pan Wtedy pomyślę o czymś większym, póki co chcę w miarę po taniości spróbować swoich sił jako ogrodnik ? 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 28 Sierpnia 2019 @duone i prawidłowo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 9 Maja 2020 Dobra chłopaki. Ja nakreśliłem poglądowo jakby to miało wyglądać. Rzuci ktoś okiem? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CheMsKuN 683 Napisano 9 Maja 2020 @Aron Bedzie dobrze. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paczka12 19 Napisano 9 Maja 2020 Swoją przygodę zacząłem dopiero miesiąc temu i być może nie można porównywać naszych boxow chociażby ze względu na różnice wielkości (32x32x80), ale wydaje mi się że nie potrzebujesz takiego silnego wentylatora wlotowego. Podejrzewam, że wystarczy zwykły wlot pasywny, ale jeżeli mam już coś doradzić, to u mnie sprawdza się wentylator wlotowy 600 rpm 12 albo 14cm. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 9 Maja 2020 @Paczka12 Niestety już po ptokach. Kupione. Ale za to fajnie się kręci. Aż obudził się we mnie mały chłopiec ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Maja 2020 Moim zdaniem, jeśli masz Dual CFL to dodatkowe światło zmieniłbym na 2700-3500k @Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aron 125 Napisano 9 Maja 2020 (edytowane) @Bimbrownik Chciałem dać 6k, bo rozumiem że na flo musiałbym i tak dać mniejszą barwę, czyli kupić inne. Co to 2700-3,5kk zmienia? Rozumiem, że mógłbym dać je i na grow i na flo? Ok, już kapuję. Edytowane 9 Maja 2020 przez Aron @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbrownik 702 Napisano 9 Maja 2020 @Aron przy świetle skrót "k" nie znaczy 1000 tylko Kelvin. Im więcej tym światło bielsze. HPS mają ok 2700k i do AF wystarczają bo mają krótki veg, do dłuższego vegowania lepiej mieć drugą lampę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach