Juras80 273 Napisano 8 Maja Mam taki problem z ph które ciągle mi skacze do góry. Wszystkie rośliny mam w autopotach z airdrome a nawożę je zestawem od canna kokos. W zbiorniku40 l mam ph 5 a w autopatach prawie zawsze jest 6 lub więcej. Jakiś obłęd. Walczę z tym ph cały czas Czemu tak się dzieje ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 8 Maja @Juras80 Zawartość wapnia i magnezu w wodzie: Woda twarda, bogata w wapń i magnez, może powodować wzrost pH. Spróbuj użyć filtrowanej lub odwróconej osmozy wody, aby zobaczyć, czy to pomaga w stabilizacji pH. Kalibracja i czyszczenie przyrządów do pomiaru pH: Niewłaściwie skalibrowane lub brudne urządzenia mogą dawać błędne odczyty. Regularnie kalibruj i czyść swoje mierniki. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras80 273 Napisano 8 Maja Godzinę temu, Kibic napisał: @Juras80 Zawartość wapnia i magnezu w wodzie: Woda twarda, bogata w wapń i magnez, może powodować wzrost pH. Spróbuj użyć filtrowanej lub odwróconej osmozy wody, aby zobaczyć, czy to pomaga w stabilizacji pH. Kalibracja i czyszczenie przyrządów do pomiaru pH: Niewłaściwie skalibrowane lub brudne urządzenia mogą dawać błędne odczyty. Regularnie kalibruj i czyść swoje mierniki. Kalibruje co tydzień miernik mam bluelab woda w kranie EC 0 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 9 Maja @Juras80 ja tak miałem jak używałem kranówki. Pomogło przejście na wode RO i nawozy do miękkiej wody. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Juras80 273 Napisano 10 Maja @doominik są takie dedykowane ? Do wody miękkiej. A ja myślałem że wodę mam bardzo dobrą , bo EC 0 w kranie Nie wiem czy to pomogło bo nawozy mineralne daje ale podlałe jednorazowo roztworem z dodatkiem Bactrexu od biotabss. Szlak mnie trafia z tym ph. Nie długo na 2 tyg będę jechał i jak tu spokojnie zostawić wszytko. Canna hydro może pomoże w końcu cały czas airdome napowietrzają roztwór w donicach. Sam nie wiem. Zobaczymy z tym filtrem. Kupię zamontuje i zobaczymy na razie to jak najmniej inwazyjna ingerencja @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 10 Maja tak ja mam np shogun do wody miękkiej i jak mam wodę ro to po zmieszaniu bazy z wodą ma ph równo 5,8. Canna aqua też ma bnardzo stabilne ph Wszystkie advance ph perfect są dedykowane do wody o niskim ec @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach