Kaloryfer5555 10 Napisano 14 Stycznia (edytowane) Hej ,mam 4 pytania 1.Czy można rozrabiać kranówkę z wodą demineralizowana w celu osiągnięcia pożądanego pH? 2. I jeszcze z innej strony ,czy można do czystej wody demineralizowanej dodać nawozy Advanced Nut (micro,grow,bloom) zmieszać i taka woda podlać ? 3. Czy podlewanie woda o np pH 6,2 powoduje że automatycznie gleba zbliża się do osiągnięcia tego pH? Gleba Biobizz LightMix 4. Czy rozrabianie kranówki w celu osiągnięcia pożądanego pH z muszynianka i po jego osiągnięciu dodawanie nawozów a następnie podlanie jest ok? Dzieki Edytowane 14 Stycznia przez Kaloryfer5555 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Resio666 665 Napisano 14 Stycznia 1. Możesz ( musisz sprawdzić ile musisz wlać wody Demineralizowanej do zwykłej wody żeby uzyskać zadawalające PH ) i czy jest sens czy nie lepiej kupic Ph UP / Ph down 2. Możesz ( woda demineralizowana to dalej woda tylko pozbawiona obcych jonów dejonizowana czyli idealnie czysta ) 3. Poczekaj na odpowiedz doświadczonych Growerów 4. Kranówka ma odstać 24 h aby pozbyć sie chloru do regulacji Ph sa odpowiednie preparaty PH UP / PH Down ( tanie więc po co kombinować) A mając nawozy Micro/Grow /Bloom to raczej o PH nie musisz sie martwić @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaloryfer5555 10 Napisano 14 Stycznia @Resio666 dzięki za odp,no właśnie lejąc kranówkę (która dostała 48h) i dodając pH Perfect (że niby ma być 5,6 pH ) po takim zabiegu ,ma ona 6,7ph ,w Internecie jest napisane że to pH Perfect działa tylko na wodę ro/demineralizowana ,przy kranówce nie zmienia pH ...mierzyłem miernikiem A czy dodanie cytryny do wody działa jak pH minus ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Growerseed 496 Napisano 14 Stycznia @Kaloryfer5555 działa ale cytryna krótko utrzymuje pH wody więc średnio się opłaca świetnie sprawdza się od biobizza ale też nie idealnie bo pod koniec uprawy jak leje 6.0 to mam około 7 pH ziemi 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Resio666 665 Napisano 14 Stycznia @Kaloryfer5555 Z tego co wiem to podnosi ( dodanie kilku plastrów cytryny i sól ) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 14 Stycznia Kilka kropel kwasu fosforowego najzwyklejszego załatwi sprawę, a i pH nie będzie rosnąć po czasie. Butelke pół litra mam już prawie dwa lata i raczej nie zanosi się żeby szybko się skończyła. Ten biobizz jest trochę lipny. I pamiętaj najpierw nawozy dobrze wymieszać i dopiero regulować pH. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaloryfer5555 10 Napisano 14 Stycznia (edytowane) @Udyr zamówione pH minus od biobizza faktycznie nie duży koszt ,dzięki wszystkim Biobizz LightMix lipny ? Dlaczego? Widzę że na kwasie cytrynowym,faktycznie ,może być lipa ,zamówiłem też z canny na kwasie fosforowym ,skoro mówisz że lepsze Edytowane 14 Stycznia przez Kaloryfer5555 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 14 Stycznia @Kaloryfer5555 Bardziej chodziło mi o pH minus od biobizza. Rozkłada się i pH lata w górę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaloryfer5555 10 Napisano 14 Stycznia @Udyr dlatego canna na kwasie fosforowym jest w drodze ,btw grasz Udyrem Jungle 😛 ?? ja uwielbiam ,ostatnio sobie nawet skina oracla sprawiłem 😄 haha @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szczebrek94.1994@gmail.com 23 Napisano 23 Marca Kranówa w zależności od pory roku bądź od zanieczyszczeń związanych z wodociągiem ma różne PH. Wystarczy że na linii gdzieś robią roboty i puszczą do obiegu nowe "ururowanie" i już PH oraz zawartość składników wody się zmienia. Polecam z własnego doświadczenia kupić wodę w butelce 5 litrowej. Ta najtańsza. Otworzyć w temperaturze pokojowej na 24h by jak to sie mówi "wywietrzała". A Następnie można śmiało ją używać od fazy wzrostu. Należy pamiętać by sprawdzać za każdym razem PH tej wody. Ponieważ jest bogatsza w składniki mineralne (odżywcze).PH tej wody jest bardziej stabilne w porównaniu do kranówy. Kranówa ogólnie posiada PH (by najmniej w miejscach gdzie mieszkałem) od 6+ do nawet 8+. Jeżeli chodzi o wyrównanie PH ja osobiście korzystam z biobizz który sprawdza się dobrze przy wyrównywaniu PH. Ale nie dyskryminuję innych preparatów ponieważ nie korzystałem z nich. Lecz jedno jest pewne, jeżeli używasz biobizz to całość zacząwszy od stymulantów po suplementy bierz od nich. Nie mieszaj z innymi markami. Pozdrawiam. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach