Skocz do zawartości
Kaloryfer5555

pH wody przy podlewaniu ???

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ,mam 4 pytania

1.Czy można rozrabiać kranówkę z wodą demineralizowana w celu osiągnięcia pożądanego pH? 

2. I jeszcze z innej strony ,czy można do czystej wody demineralizowanej dodać nawozy Advanced Nut (micro,grow,bloom) zmieszać i taka woda podlać ? 

3. Czy podlewanie woda o np pH 6,2 powoduje że automatycznie gleba zbliża się do osiągnięcia tego pH? Gleba Biobizz LightMix 

4. Czy rozrabianie kranówki w celu osiągnięcia pożądanego pH z muszynianka i po jego osiągnięciu dodawanie nawozów a następnie podlanie jest ok?

Dzieki

Edytowane przez Kaloryfer5555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Możesz    ( musisz sprawdzić ile musisz wlać wody Demineralizowanej do zwykłej wody żeby uzyskać zadawalające PH )  i czy jest sens czy nie lepiej kupic  Ph UP / Ph down 
2. Możesz ( woda demineralizowana to dalej woda tylko pozbawiona obcych jonów  dejonizowana  czyli idealnie czysta )
3. Poczekaj na odpowiedz doświadczonych Growerów
4.  Kranówka ma odstać 24 h aby  pozbyć sie chloru do regulacji Ph sa odpowiednie preparaty PH UP / PH Down  ( tanie więc po co kombinować)

A mając nawozy Micro/Grow /Bloom  to raczej o PH nie musisz sie martwić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Resio666 dzięki za odp,no właśnie lejąc kranówkę (która dostała 48h) i dodając pH Perfect (że niby ma być 5,6 pH ) po takim zabiegu ,ma ona 6,7ph ,w Internecie jest napisane że to pH Perfect działa tylko na wodę ro/demineralizowana ,przy kranówce nie zmienia pH ...mierzyłem miernikiem

A czy dodanie cytryny do wody działa jak pH minus ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka kropel kwasu fosforowego najzwyklejszego załatwi sprawę, a i pH nie będzie rosnąć po czasie.

Butelke pół litra mam już prawie dwa lata i raczej nie zanosi się żeby szybko się skończyła.

Ten biobizz jest trochę lipny.

I pamiętaj najpierw nawozy dobrze wymieszać i dopiero regulować pH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Udyr zamówione pH minus od biobizza faktycznie nie duży koszt  ,dzięki wszystkim 

Biobizz LightMix lipny ? Dlaczego?

Widzę że na kwasie cytrynowym,faktycznie ,może być lipa ,zamówiłem też z canny na kwasie fosforowym ,skoro mówisz że lepsze 

Edytowane przez Kaloryfer5555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kranówa w zależności od pory roku bądź od zanieczyszczeń  związanych z wodociągiem ma różne PH. Wystarczy że na linii gdzieś robią roboty i puszczą do obiegu nowe "ururowanie" i już PH oraz zawartość składników wody się zmienia. Polecam z własnego doświadczenia kupić wodę w butelce 5 litrowej. Ta najtańsza. Otworzyć w temperaturze pokojowej na 24h by jak to sie mówi "wywietrzała". A Następnie można śmiało ją używać od fazy wzrostu. Należy pamiętać by sprawdzać za każdym razem PH tej wody. Ponieważ jest bogatsza w składniki mineralne (odżywcze).PH tej wody jest bardziej stabilne w porównaniu do kranówy. Kranówa ogólnie posiada PH (by najmniej w miejscach gdzie mieszkałem) od 6+ do nawet 8+. Jeżeli chodzi o wyrównanie PH ja osobiście korzystam z biobizz który sprawdza się dobrze przy wyrównywaniu PH. Ale nie dyskryminuję innych preparatów ponieważ nie korzystałem z nich. Lecz jedno jest pewne, jeżeli używasz biobizz to całość zacząwszy od stymulantów po suplementy bierz od nich. Nie mieszaj z innymi markami. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi