Tester 1,408 Napisano 10 Lutego 2019 Kiedy zbierać plony? Musisz wiedzieć kiedy zbierać plony aby rośliny mogły osiągnąć optymalną moc. W tym artykule dowiesz się o tym kiedy ścinać kwiaty na podstawie dojrzałości trichomów. Często mniej doświadczeni rolnicy mają z tym problemy i często pytają kiedy ścinać konopie. W zależności od rodzaju efektu jaki chcesz osiągnąć, będziesz mógł zbierać plony na określonym etapie dojrzałości. W miarę dojrzewania trichomów zmieniają się one od przezroczystego po mętny na bursztynowy. Ich stadium dojrzałości można sprawdzić za pomocą lupy jubilerskiej / fotograficznej lub mikroskopu (sugerujemy co najmniej powiększenie x60). Triochomy w powiększeniu Czasami może być trudno określić na jakim etapie są twoje rośliny ze względu na fakt, że nie wszystkie trichomy dojrzewają w tym samym tempie. Patrząc na wiele obszarów rośliny, będziesz w stanie oszacować, jak przezroczyste, mętne lub bursztynowe są. Warto też dodać że nie zawszę się to sprawdza, wiele zależy od genów np. roślina z genami Sativa bardziej będzie powodować high energetyzujący, pobudzający do działania, nawet gdy będą bursztynowe trichomy, pomimo tego warto się orientować w kwestii odpowiedniej ścinki roślin. Używając poniższej tabeli jako wskaźnika będziesz w stanie określić kiedy ma nastąpić twój optymalny czas zbiorów Gdy nie masz mikroskopu to zawsze możesz ściąć swoje roślinki na podstawie obserwacji włosków, jeśli twoje topy będą posiadać w większości brązowe to przeważnie można je ścinać. Zbierać plony marihuany należy zatem w odpowiednim momencie aby kwiaty nie były niedojrzałe, ale i przekwitnięte. Widoczne brązowe włoski Teraz powinieneś wiedzieć kiedy zbierać konopie, najlepiej kiedy sam określisz swoje preferencje, niektórzy wolą trichomy bardziej mleczne, inni z kolei mieszankę trichomów mlecznych z bursztynowymi. 5 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 10 Sierpnia 2020 Świetny artykuł, super grafiki ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Japan 1 Napisano 8 Września 2020 Super artykuł, konkretny, bez zbędnego gadania, dzięki wielkie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moniadi 0 Napisano 15 Września 2020 Pytanie od amatora Ile jeszcze zostało do zbiorów??? https://zapodaj.net/e3daba7e0c0ed.jpg.html @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 1,408 Napisano 15 Września 2020 @Moniadi 6-7 tygodni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niezłe Ziółko 0 Napisano 18 Września 2020 Nie wszystkie topy dojrzewają w tym samym czasie. Czy ścinasz wszystkie topy za jednym razem czy na raty? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Września 2020 @Niezłe Ziółko kogo pytasz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niezłe Ziółko 0 Napisano 18 Września 2020 Kogokolwiek kto się orientuje w temacie ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 18 Września 2020 @Niezłe Ziółko można na raty szczyty a dół potem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielonyjamajczyk 628 Napisano 30 Listopada 2020 Coraz bliżej ścięcia, znaczy coraz bliżej święta .... ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 13 Kwietnia 2021 Kupilem sobie mikroskop kieszonkowy powiększający od 160 do 190 x. Dojrzenie na nim czegokolwiek graniczy z cudem. Na prostej powierzchni bez problemu jestem w stanie wszystko zobaczyć a żebym cokolwiek zobaczył na topach to muszę się 15 minut z tym bawić. Na dodatek efekt jest taki, ze na dosłownie sekundę mignie mi obraz trichomów i dalej dupa. Macie jakieś patenty jak tego skutecznie używać? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 13 Kwietnia 2021 @hitopoktam powinno się normalnie szybko sprawdzać, może jakiś lipny ten mikroskop @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hitopoktam 43 Napisano 13 Kwietnia 2021 Jakie mikroskopy polecacie? Którymi na pewno szybko sprawdzę trichomy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szym 866 Napisano 14 Kwietnia 2021 @hitopoktam zwykły kieszonkowy powinien być dobry powiększenie z 60x, nie wiem czego ten twój nie działa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dzielnicowy 158 Napisano 14 Kwietnia 2021 @hitopoktam mam taki dam, urywam mały kawałek topa i sprawdzam na płaskim😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fxxx1337 880 Napisano 14 Kwietnia 2021 przybliż go maksymalnie do topów, ja tak robie na swoim @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pan 79 Napisano 14 Kwietnia 2021 ja mam giba tylko raczej bardzo nie kieszonkowy (chyba ze szerokie spodnie z lat 2000 ) i dziala lightowo o 5 lat @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemiły 174 Napisano 23 Maja 2021 @hitopoktam mam ten sprzęt tyle, że z klipsem na telefon. faktycznie do ideału daleko, ale za ten hajs to nadal całkiem spoko produkt. Choć ja np. mam aparat w telefonie w takim miejscu, że już samo założenie tego poprawnie jest niemożliwe, trzeba to robić na patencie bo inaczej dupa. Nagrywam sobie zatem video łapiąc jak najdłuższe momenty ostrości i łapię najlepsze klatki. Nie znalazłem póki co lepszej alternatywy w tych pieniądzach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
onyx 881 Napisano 23 Maja 2021 To ostatnie wygląda jak jakiś kleszcz xd, 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 23 Maja 2021 (edytowane) @przemiły to ostatnie to młody przędziorek. Uważaj masz robale, zareaguj od razu bo będzie lipa Edytowane 23 Maja 2021 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach