Oskar123 1 Napisano 4 Grudnia 2023 Znalazłem temat w Internecie o flushingu i zastanawiam się czy to prawda Czy ktoś zrobił może taki test, że posiadał taką samą odmianę danych nasion i na końcu cyklu życia roślin jedną z nich podlewał np: 10 dni vs 14 dni... Czy była jakaś różnica w smaku/zapachu lub cokolwiek innego? Zapraszam wszystkich do dyskusji i Pozdrawiam! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,385 Napisano 4 Grudnia 2023 @Oskar123 napewno jest roznica z i bez flyshingu. Moj ostatni outdoor byl scinany na szybko w nieplanowanym terminie i byl bardzo nabity odzywkami. Nie smakowal zbyt ciekawie. Znajomy nie chcial tego nawet za darmo bo bylo takie niedobre😂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar123 1 Napisano 4 Grudnia 2023 4 minuty temu, moonka napisał: Moj ostatni outdoor byl scinany na szybko w nieplanowanym terminie i byl bardzo nabity odzywkami. Nie smakowal zbyt ciekawie za szybko tzn, że jeszcze dobrze nie zakwitł i nie robiłeś żadnego podlewania wodą ? - czy dobrze zrozumiałem :) ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,385 Napisano 4 Grudnia 2023 @Oskar123 wyjechalem na wakacja i po powrocie zastalem pleche i rosline naladowana nawozami. Scinka nastapila od razu bez zbednego zastanawiania sie i topy byly ochydne😂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 4 Grudnia 2023 @Oskar123 Flush ma sens , gdy rośliny są mocno przenawożone, ale jak nie są , to lepsze jest stopniowe oczyszczenie , czyli naturalne danie roślinom czasu na wyjedzenie nawozów z ziemi i w następstwie zjedzenie liści, jaki są magazynami składników. Wystarczy dać czas roślinie 2 tygodnie przed kosą, aby zjadła to, co w ziemi, a jak zjada zapasy w liściach, bo widać żółć na liściach, to znaczy, że zjadła to, co miała zjeść i jest czysta, więc nie trzeba przelewać nadmiarem wody, by wypłukać nawozy z ziemi, bo roślina je już dawno wykorzystała. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar123 1 Napisano 5 Grudnia 2023 21 godzin temu, Zielone krainy napisał: wystarczy dać czas roślinie 2 tygodnie przed kosą Czy zrobiłeś może taki test, że posiadał taką samą odmianę danych nasion i na końcu cyklu życia roślin jedną z nich podlewał np: 10 dni vs 14 dni... Czy była jakaś różnica w smaku/zapachu lub cokolwiek innego? Bo to mnie ciekawi delikatnie jak to wygląda wgl ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 5 Grudnia 2023 Dużo nawozu = drapanie w gardlo niedobry smak tak flushing ma sens 🙂 po fluchingu wyplukujesz wszystkie nawozy ale co do smaku zioła ważne jest dobre wysuszenie + curnig = lepsze palenie, smak pozdrooo @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,312 Napisano 5 Grudnia 2023 Ja robiłem test 9dni vs 13dni a później 11dni vs 15dni🤦 Sorry stary ty pytasz o 10 dni vs 14 dni...tak nie robiłem 👊 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 5 Grudnia 2023 @Oskar123 Nie, przy mineralnych robię 2 tygodnie, a przy organicznych wystarczy tydzień czyszczenia i jest w porządku według mnie, roślina zużyje nawozy naturalnie i będzie czysta, wystarczy jej dać czas, czyli tydzień dla organiki i dwa tygodnie dla mineralnych i powinno być w porządku. Flush jak dla mnie to zbyteczne działanie w przypadku, jak się roślin nie przenawoziło do tego stopnia, że jest tak wielki nadmiar nawozów iż przed planowaną w danym terminie kosą nie da się tego naturalnie usunąć, ale trzeba wypłukać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar123 1 Napisano 6 Grudnia 2023 @Pablo 1988 Dzięki za odp! 13 godzin temu, WymiataczMega napisał: Ja robiłem test 9dni vs 13dni a później 11dni vs 15dni🤦 Jeśli robiłeś i nie jest post "śmieszkowy" to możesz opisać różnice ;) @Zielone krainy Dzięki również za odp! :) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,312 Napisano 6 Grudnia 2023 @Oskar123 wiele czynników wpływa na jakość suszu po flushu jak i bez. Głównie ilość ładowanych odżywek, cykl karmienia jak i ilości podawanej wody. ± 1 dzień czy 4 dni nie robią tu różnicy. Musisz poznać po roślinie jak jest nabita. W ziemi natomiast też możesz sprawdzić ec żeby mieć punkt odniesienia co do flushingu itd @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel59 1 Napisano 20 Grudnia 2023 Hej, Flushowanie oznacza podlewanie rośliny jedynie wodą (bez nawozów) przez określony okres czasu przed zbiorami, aby pozbyć się resztek nawozów z gleby. Istnieje wiele opinii na ten temat, niektórzy wierzą, że flushowanie poprawia smak i zapach, eliminując potencjalne pozostałości chemiczne. Inni uważają, że to nie ma dużego wpływu na finalny produkt. Przeprowadzenie takiego testu, porównując rośliny podlewane różnymi metodami, mogłoby dostarczyć cennych informacji. Jednakże, wyniki takiego eksperymentu mogą się różnić w zależności od wielu czynników, takich jak konkretna odmiana, warunki hodowli, gleba, i wiele innych. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach