Kamo La Buch 29 Napisano 8 Października 2023 Witam zaczynam moja pierwsza przygodę . Namiot 80x80x160 Oświetlenie CFL 200 W 4 x automat Donice 20L , keramzyt na dnie i górze doniczki + perlit wymieszany z ziemia uniwersalna. 2 x kiełki miały około 6 mm , wsadziłem kiełkiem do dołu do ziemi , dwa pozostałe maja po 1 mm wiec dalej lezą na chusteczce ( 9 dni trochę długo chyba ) I teraz pytanie po wsadzeniu ziarenek do ziemi mam im włączyć oświetlenie czy dopiero jak wyjdą z ziemi ? Pozniej dodam Fotki 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cejerowski21 615 Napisano 8 Października 2023 @Kamo La Buch przesadź do donic 12L na 20L szkoda miejsca i tak nie zapełnią ci korzenie tego, to automaty. Jak pestki puściły kła odpal lampę już daj ją trochę wyżej i kontroluj jak rośliny będą się zachowywać żeby ci nie porobiły sje zyrafy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 8 Października 2023 @Kamo La Buch Nie ma opcji, abyś na tej lampie CFL 200 W zrobił uprawę na powierzchni 80x80, to powierzchnia 0,64 m2, na jakiej potrzebujesz 32 tys. Im, a CFL 200 W daje 9 tys. Im. Weg od biedy przejdzie, ale kwitnienie będzie lipą totalną, potrzebujesz takich CFL minimum 3 sztuki na tą powierzchnie. Zatem zmniejsz powierzchnie, lub zwiększ ilość oświetlenia. Ja mam powierzchnie 0,32 m2 czyli połowa twojej powierzchni, a mam dwa panele led , z jakich każdy daje tyle Lumanów ile twój CFL, mam w sumie 18 tys, Im, co jest optymalne na powierzchnie 0,32 m2. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 8 Października 2023 A Ok , czyli zatem jak dołożę HPS 300 W powinno być dobrze. Dzięki ! @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 12 Października 2023 Co sądzicie o tym halogenie? https://allegro.pl/oferta/halogen-naswietlacz-led-cob-600w-6500k-zewnetrzny-14023460724 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boczelli 3,321 Napisano 13 Października 2023 @Kamo La Buch daj se spokoj z jakimis halogenami, wsadz HPSa 400 i powinno byc si. Jak chcesz wiecej zainwestowac to LED. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 28 Października 2023 20 dzien @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 1 Listopada 2023 co jej jest ? reszta w miarę ale to 24 dzień , świecę 24h , sama woda @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,336 Napisano 1 Listopada 2023 Bardzo małe jak na 24 dzień. Nie za mokro mają? Czemu ma służyć keramzyt na górze? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 1 Listopada 2023 co 3-4 dni podlewam lekko , nie wie czemu to nie rośnie , porażka, keramzyt dałem na dno ale mi zostało to tak mi się sypnęło . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Listopada 2023 Za duże donice ale to twoja sprawa ten biały proszek to co to?strasznie małe to chyba wina światła:) @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 1 Listopada 2023 @Pablo 1988 to białe to pewnie perlit. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,336 Napisano 1 Listopada 2023 @Kamo La Buch może źle dni liczysz🤔. Według twoich wyliczeń one za niedługo zaczną kwitnąć. Proponuje zdjąć ten keramzyt. Będzie ziemia lepiej wentylowana @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 1 Listopada 2023 Biały proszek to perlit , JAK kwitnąc jak one maja 10 cm ^^ @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WymiataczMega 2,336 Napisano 1 Listopada 2023 Automat jak nazwa wskazuje po określonym czasie zaczyna bez twojej ingerencji kwitnąć. Przyjmuje się że po około 30 dniach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2023 @Kamo La Buch To są automaty czy fotoperiody? Przepisz specyfikacje tego CFL, może kupiłeś lampe na kwitnienie, a nie na wega ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 1 Listopada 2023 Hps teraz założyłem 400w To ten CFL @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) @Kamo La Buch mam hpsa 250 przez to spaliłem siewki jedna uratowałem ona nie dość że świecie grubo to jeszcze mocno grzeje powodzenia 👊🧨💥 Edytowane 1 Listopada 2023 przez Gość @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2023 (edytowane) @Kamo La Buch Ten cfl jest na obie fazy , ale lepiej idź w sam hps, powieś go na 60 cm od roślin. Sprawdzaj ph wody, jaką lejesz, kup w tym celu płatki lakmusowe w aptece, a do ziemi płyn heliga w sklepie ogrodniczym. Lej wodę równomiernie po całej powierzchni donicy, aby system korzeniowy się rozrastał po całej powierzchni. Dawaj niewielkie dawki wody, jak na ten moment wystarczy 300 ml na roślinę. Edytowane 1 Listopada 2023 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamo La Buch 29 Napisano 1 Listopada 2023 Teraz zostawiłem samego hps 400w , I ustawiłem go na 20 dzień 4 noc . Muszę wynieść z pokoju bo nie dość że głośno to mega ciepło @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach