Skocz do zawartości
Gość

Noname, zdąży dojść ? PLEŚŃ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam serdecznie, przygodę zacząłem razem z kumplem całkowicie przypadkiem, nie wiadomo co to za odmiana, losowa pestka wrzucona do ziemi, kwitnie już chyba 6 tygodni, dokładnie nie pamiętam, pytanko czy zdąży dojść, doświetlać to jakoś bardziej ? I pytanie czy te brązowe plamy na zdjęciu to normalne czy to początek pleśni ? Przepraszam za zdjęcia słabej jakości na tą chwile nic więcej nie wyciągnę. 

20230927_124342.jpg

20230927_124352.jpg

20230927_124406.jpg

20230927_124435.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Plecha się wpierdala, wycinaj to wszystko od razu razu. Jeszcze jej brakuje kilku tygodni do dojrzałości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
54 minuty temu, vego1989 napisał:

Plecha się wpierdala, wycinaj to wszystko od razu razu. Jeszcze jej brakuje kilku tygodni do dojrzałości. 

czyli wszystkie gdzie to brązowe jest to usuwać czy ścinać już całość ? nie zdąży już dojść ? chciałem jescze ze 2 tygodnie przetrzymać

Edit: jeśli chodzi o rozpoznanie to mówimy o brązowych tych ''kulkach'' i liściach prawda ? brązowienia ''włosków'' nie brać pod uwagę, to chyba normalny etap ? I jeśli załóżmy chciałbym te topy przykopcic po usunięciu splesnialych fragmentów to warto w ogóle ? 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@vego1989 stało w szklarni, najwidoczniej to ta przyczyna, ciepło miało, słońca umiarkowanie, już zmieniłem miejsce, teraz ma odrobine chłodniej za to więcej słoneczka + montuje wiatraczek w pomieszczeniu, wilgotność średnio 55%, mam nadzieje że jej pomogę, czyli po prostu pousuwać te zbrązowiałe fragemnty bez uciniania całych topów tak ? a co jeśli na liściach zaczynam widzieć mini brązowe plamki ? ucinać liście ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@WymiataczMega coś w tym stylu, a tak pytanie z innej beczki, jaką wilgotność starać się utrzymać i jak najlepiej zapobiec dalszemu rozwojowi plechy ? z góry dzięki 😄 

20230927_160553.jpg

20230927_160940.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@Jonhuanpablo liście wyglądają jaknujebame w ziemi. Jezeli Utrzymasz te 55%bedzie dobrze. Wytnij z topow to co jest z plecha i wyrzuc.reszte zostaw niech puchnie dalej. Postaw jakis wiatrak niech miesza powietrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

@vego1989 mam już wiatraczek, w nocy troche wilgotność się zwiększa, dziś kolejne 3 miniaturowe ogniska plechy znalazłem, top wyrzucony, mogę tak to doglądać ale jesli przez 2 tygodnie mam to trzymać to raczej niewiele zostanie do konca o ile cokolwiek przetrwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi