gtafan 13 Napisano 6 Lipca 2023 Siema Siema Przychodzę z szybkim pytaniem bo mam boxa 60x60x180 i potrzebuje dobrać do niego system wentylacji. Szukając wentylatora kanałowego natrafiłem na taki zestaw za 200zł. Pytanie teraz czy się opłaca go brać i czy przy takim rozmiarze grow boxa da radę i będzie wystarczający? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 6 Lipca 2023 @gtafan starczy ale tak na styk, bo w lato będziesz miał wyższe temp w boxie i łatwiej będzie parować i roślina i ziemia, to może się okazać że na późnym kwitnieniu będziesz miał wilgotność tak na granicy bezpiecznej, w której nie ma szans na pleche Ogólnie "wzór" na dobrą wentylację nawet w lato to objętość × 60 × 4, czyli u Ciebie = 0.6×0.6×1.6×60×4 =138m³/h Regulator obrotów by Ci się jeszcze przydał mocno 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 6 Lipca 2023 @Bob drzewny dzięki wielkie jak zwykle ratujesz dupke 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 7 Lipca 2023 @Bob drzewny@Bob drzewny a szybkie pytanie jeszcze, gdy na przykład miał 250m3 to będzie źle? Jakby chodzi mi o to czy da się przedobrzyć? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
doominik 933 Napisano 7 Lipca 2023 @gtafan to wkestia temperatury. Jak bdzie chłodno na zewnatrz i wentylator będzie mocny, to może być troszkę za zimno w boksie. Najlepsze rozwiązanie ti went z regulacją, najlepiej automatyczną 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 8 Lipca 2023 @gtafan powiem Ci że ja właśnie do 0.6×0.6×1.6 kiedyś wrzuciłem went za mocny i nie wiedziałem nic o regulatorze obrotów, to jak przez 3 tygodnie miałem odpalony wentyl na 1 biegu, to tylko się wkurwiałem że codziennie muszę uzupełniać nawilżacz po 1.5 litra, żeby utrzymać 60% w boxie. Dopiero potem dowiedziałem się, że regulator to podstawa I doominik dobrze mówi, chodzi o to, że nawet jakbyś wrzucił wentylator 1000m³/h do Twojego metrażu, to nie będzie praktycznie różnicy w porównaniu do takiego 200m³/h, bo nie masz tyle generowanego ciepła/wilgoci na godzinę, żeby był potrzebny tak ogromny przepływ powietrza @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 8 Lipca 2023 @Bob drzewny Mistrzu a dałbyś mi jeszcze poradę jaki nawilżacz dobrać sobie w nie kosmicznych pieniądzach? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 9 Lipca 2023 @gtafan tego to szczerze nie wiem, ewaporacyjny dodaje temperaturę więc odpada w lato, ultradźwiękowy zaś proszek generuje jakiś, który zapycha filtr Ja leciałem na ultradźwiękowym i w lato idealny, ale w zimę jak suche powietrze cały czas w pomieszczeniu przez kaloryfer, to przyspieszy Ci zużycie filtra, ale no jednak lepsze to niż za wysoka temp w lato 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Glut78 640 Napisano 9 Lipca 2023 Ja kupiłem bylejakość tani, mam w dupie wilgotność, jak jest na dworze chłodno, albo pada to wilgotność na 1 biegu wentylatora wyciągowego mam 60-70 procent, a przy upałach podlewam mniejszą ilością wody ale częściej i też wilgotność mam podobną, jak spada poniżej 60 to znów podlewam Wilgotność nie zabije roślinki, za to temperatura może 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gtafan 13 Napisano 10 Lipca 2023 @Bob drzewny @Glut78 dzięki chłopaki za rady, na pewno wykorzystam. Kaska z roboty w wakacje wleci i robimy zakupki nowego sprzętu. Pozdro 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proy_18 40 Napisano 19 Lipca 2023 @Bob drzewny A do boxa 40x40x140 starczy taki wentylator 135m3 ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 808 Napisano 19 Lipca 2023 @Proy_18 bez problemu, taki przelicznik niby żeby starczyło na upalne lato, to objętość×6×60, czyli u Ciebie 0.4×0.4×1.4×6×60 = 80m³/h, to dla pewności te 100m³/h powinno się mieć 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach