Skocz do zawartości
Gość

Suszenie w lato? Suchy lód?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam,

W jaki sposób suszycie w lato? U mnie temperatura to 26C lub więcej i zastanawiam się w jaki sposób to wysuszyć aby nie przesuszyć. W takiej temperaturze to za 2 dni będzie jak wiór.

To moje drugie podejście, suszyłem już w zimę gdzie temperatura wynosiła 20-22C. Niestety po 4 dniach było mocno suche, a łodygi dalej nie strzelały. W 5 dniu wrzuciłem do słoików ale zapach już nie wrócił, a palenie drapało w gardło. Dodam, ze był zainstalowany mały wiatrak ale bardzo poniżej topów, brak światła itd. 

W lato przy jeszcze wyższych temperaturach to już w ogóle nie ma szas aby nie wysuszyć zbyt mocno.  

Zastanawiam się nad suchym lodem. Koszt nie jest wielki, a ryzyko popsucia palenia zerowe. Czytałem, ze jednak lekki zapach chlorofilu pozostaje.. czy jest sens aby suszyć suchym lodem, a potem do słoików i standardowy curring? Chlorofil zniknie? Próbował ktoś? Jak wyglądał smak i zapach wykorzystując ta metodę? 

Inne propozycje jak sobie z tym poradzić? 

z góry dziękuje za pomoc. 

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Były dwie na jeden rzut. Ta która doszła pierwsza była suszona poza box - cała powieszona do góry nogami. Druga, która doszła tydzień później była w boxie - ta wyszła jeszcze gorsza niestety (chodź temperatura podobna - box był otwarty).

Generalnie ta pierwsza dało się palić w postaci jontow, natomiast z drugiej to tylko masło… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Godzinę temu, Bob drzewny napisał:

@Marshall89 czyli problem sprawia nie temp, a wilgotność powietrza

Był nawilżacz, ustawiony na 50-60%.

Być może same planty nie były najwyżej jakości, teraz za to wyglada pięknie i aż boje się, ze mogliby się zmarnować przez złe suszenie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Saszetki integry robią robotę . Chociaż ludzie lubiący blanty mogą powiedzieć że 62% to za dużo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A jak suszycie w lato ? Temperatury raczej trudne do poskromienia. Wymyśliłem, ze albo ten suchy lód na próbę albo na noc wieszać na dworze a w dzień rolety w dół w salonie i włączyć klime. Więcej pomysłów brak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi