Dr.Green 8 Napisano 24 Marca 2023 Siemanko 👋 Zaczynam pierwszą swoją uprawę w życiu, będę na pewno potrzebował pomocy, dużo czytałem, oglądałem w sprawie upraw, ale wiadomo nie jedno może zaskoczyć i proszę o dyskusje na tej fotorelacji 😁 14.03 Wsadzenie do ziemi 15.03 NIC 16.03 mini wyjście z ziemi 17.03 Pełne wyjście z ziemi (Przed pójściem w ziemię było moczenie 12h w kieliszku, potem waciki) Zacznijmy od tego co mam - BOX 40X40 Wysokość 90 - Ak47 auto - Doniczka 10L - Ziemia Canna Terra Professional - Panel Ledam 60w - Nawilżacz - Odżywki : Canna PK 13/14, Bio-Grow, Bio-Bloom, Top-Max, Alg-A-Mic - 2 wentylatory PC 1200obr/min, 90m3/h (Rzeczy jeszcze do kupienia miernik PH i Wentylator mieszający) Jeżeli jeszcze coś muszę kupić to proszę dać info. Wiem że na tym forum są specjaliści i razem pomyślnie przejdziemy, przez tą przeprawę od A do Z 😁❤️ DZIEŃ 7 Temp ~24/~20 Wilgotność ~60-70% Podlewane czystą wodą Lampa na wysokości 50cm I już mam pierwsze pytanie mam lać jakąś konkretną ilość wody ml, czy po prostu na oko, jak do tej pory? Cykl światła 20/4 2 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @Dr.Green ok 300 ml i 100 ml lej do około roslinki a resztę po całej donicy i podlewamy wtedy kiedy ziemia jest sucha z wieszku ziemie trzeba było do równości usypać i wentylator żeby nie wiał bezpośrednio na roślinkę utrzymuj temp 25 C w dzień wilgotność 70% w nocy 20/21C wilgotność 65/70% Edytowane 24 Marca 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 24 Marca 2023 @hubert2020 Dopiero potem, ogarnąłem, że ciut za mało ziemi, ale teraz to już bez sensu dosypywać bo roślinka się nie wyciąga, i nie ma miejsca na dosypanie 🙈 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 @Dr.Green to jak się wyciągnie to dosyp 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 24 Marca 2023 Witamy i życzymy powodzenia 🙂 Szkoda że box trochę niski ale przy LST powinno wystarczyć. Od kogo nasionko ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 24 Marca 2023 @Dr.Green woda czysta odstana oczywiście? I też pytanie czy masz chociaż papierki lakmusowe, bo jak się okaże że lejesz wodę 8pH, to mocno spowolnisz roślinę. Na przyszłość jeszcze pamiętaj, że będzie Cię czekał zakup filtra węglowego @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 24 Marca 2023 @Bob drzewny ja lecę cały czas bez filtra 😉 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 24 Marca 2023 @Mr.Green matkobosko, ja to otworzę czasami boxa od góry, to mi się wydaje że ktoś mi bongo w nosie rozpalił @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 24 Marca 2023 @Bob drzewny Woda przefiltrowana, przez dzbanek filtracyjny i odstana, będę leciał bez filtra, bo na czas kwitnienia pójdzie w inne miejsce 👍 @Mr.Green Co do nasiona AK47 to z Royal Queen Seeds. Następne projekty po obecnym będą Old mandarine auto, LSD i gelato wszystko od GROWSEED 🤔 PS. chyba że przy obecnym projekcie mi strasznie źle pójdzie i się poddam 😅 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 24 Marca 2023 Ja tez lecę na wegu bez filtra ale i więcej dni maja tym bardziej pachnie 🤣 niedługo trzeba założyć tylko wilgotność zmniejszyć by go Na starcie nie zapchać 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 24 Marca 2023 @Dr.Green wodą że dzbanka jest do dupy 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 24 Marca 2023 @Mr.Green zamówiłem już miernik adwa ad12, także do wtorku wytrzyma z aktualna wodą 😁 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) Jak to mówią taka wodę musisz buforowac czymś 🙂 napewno do takiej wody lejesz cal maga za każdym podlaniem bo ona nie ma prawie wgl ec 🙂 pozbawiwszy tez tym roślinę innych substancji odżywczych co są w wodzie potem mogą być problemy 🙂 najlepiej woda z kraju odstana 24h potem wyregulować pH 6.0-6.5 przed podlaniem i to na tyle 🙂 Edytowane 24 Marca 2023 przez Katastrofedens 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 30 Marca 2023 (edytowane) AKTUALIZACJA 13 DZIEŃ WYJŚCIA Z ZIEMI 🙂 Lampa 20/4 Ph wody około 6.3 Temp 25-27/19-20 Leje samą wodę Pytań mam kilka. Czy można już robić LST, czy poczekać jeszcze parę dni? I nie wiem czemu trochę podwijają mi się końcówki liści do dołu, ogólnie nie wygląda zbyt zdrowo roślina, czy czas się przejmować, tym co się dzieje i co mogę z tym zrobić? 🥲 Zapomniałem dodać info u góry o wilgotności która oscyluje w okolicach 60-80% Edytowane 30 Marca 2023 przez Dr.Green 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 30 Marca 2023 @Dr.Green patrzę na perlit i jego kolor, może za dużo wody lejesz. Bo glony rosną na powierzchni. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 30 Marca 2023 @Dr.Green poczekaj z lst z 3 dni jeszcze i też wydaje mi się, że za dużo podlewasz. Liście powinny jak najchętniej łapać światło, a one są oklapnięte więc często to wskazuje na przesuszenie albo przelanie, ale u Ciebie po glebie i perlicie widać, że to raczej przelanie 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 30 Marca 2023 Dzięki, odstawię na razie podlewanie, jak donica zrobi się lżejsza to podleje 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cejerowski21 615 Napisano 30 Marca 2023 Mniej jej lej albo rzadziej @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr.Green 8 Napisano 16 Kwietnia 2023 Dzień wyjścia z ziemi 16.03 Cześć, nastały pierwsze problemy i proszę o pomoc 😟 Liście się przebarwiają i nie wiem za bardzo co z tym robić. Ph na pewno optymalne zawsze mierze miernikiem adwa ad12 Nawozy bio bizz zacząłem teraz lać calmag 0.5ml Bio grow 1ml Bio blom 1ml Top max 0.8ml Liście klapnięte bo była podlewana I teraz pytanie ile czego jej lać bo nie wiem co jej dolega, a bardziej doświadczeni koledzy, pewnie już mieli taki przypadek 😕 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 16 Kwietnia 2023 @Dr.Green jak liście klapnięte mówisz bo była podlewana to za mokro ma pewnie @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach