jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 Witam, potrzebuje pomocy, chciałbym stworzyć niewielki growbox led do 3000-3500zl i potrzebuje pomocy. Zależy mi żeby był cichy. Macie jakieś propozycje lamp wentylatorów filtrów itp? Rozmiar to 80x40x160 lub 60x60x160. Dziękuję za pomoc Pozdrawiam @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 24 Marca 2023 @jaszkowski jak lampa to lumatek attis 200w @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 24 Marca 2023 @Andi Czemu akurat to, są inne fajne marki na rynku, które nie odbiegają wcale od tego Lumateka. Ja osobiście bym postawił na mars hydro, cena atrakcyjniejsza i widziałem multum relek spod tej lampy i rośnie o niebo lepiej niż pod tym lumatekami. Dla laika Lumatek może być gwoździem do trumny. Rośnie pod tym sałata rozkład wcale nie jest taki zajebisty. To moje zdanie. Osobiście mam lampy z aliexpress i jak widać rośnie jak na drożdżach. Teraz te ceny są wygórowane że względu na wygląd i wykonanie niż na samo źródło światła. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @Truman popieram twój wpis za te pieniądze to kupisz dwie Mars hydro ts1000 i jeszcze do tego timer i nawilzacz wiesz niektórzy robią box żeby się pochwalić ze maja lampe niby lepsza a gowno nie jest lepsze tak samo sadza roslinki a nie kupili pożądnych nawozów bądź lampy tez tego nie kumam Edytowane 24 Marca 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 A co powiecie o spectrolight 250w ? https://taniauprawa.pl/pl/p/Lampa-Led-Spectrolight-250W-Soczewka-120/7146 Mogę mieć tą lampę kilka stów taniej, jedni polecają inni mówią że przereklamowane. Zależy mi też na jak najbardziej cichym wentylatorze ze względu na miejsce tj moja sypialnia 😁 Myślałem też o grow the jungle nemesis 200w https://erli.pl/produkt/grow-the-jungle-the-jackson-nemesis-200w-lampa-led-dimmable-z-regulacja,137229762 Również mogę mieć kilka stów taniej i też szukam jakiejś wiarygodnej opini @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @jaszkowski ale na ten box wystarczy 150w szkoda hajsu kup sobie Mars hydro TS 1000 150w i wystarczy jak na te box ja mam tego Marsa i jestem Zadowolony z niego mam box 60/60/180 i tez 60/60/140 i jakbym wiedział wtedy co teraz wiem to bym sam sobie zrobił lampe i to za 250 zł 19000lm a co do cichości to zawsze będziesz słyszał mieszający nie jest aż tak złe ale wtłaczający już bardziej słychać i ja zrezygnowałem z wtlaczajacego kupiłem komputerowy wiatrak nic go nie słychać ale wyciągający bedzie już słyszalny ale to dopiero po trzech tyg będziesz musiał go używać bo u mnie po 2 tyg już delikatnie czuć bo ogólnie box 60/60 jest na 4 roslinki ale znów lepiej mieć 3 bo chociaż jest miejsce na nawilżacz osuszacz i jakiś grzejnik ile chce roślinek ? Edytowane 24 Marca 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 No właśnie tak 3,4 roślinki. Dzięki skorzystam z rady 🙂 a powiedz mi czy znasz może jakiś w miarę cichy wentylator wyciągający ? Słyszałem też o tłumikach akustycznych jednak stwierdziłem że wentylator+filtr węglowy+tłumik napewno nie zmieści się do boxa. No i jeszcze kwestia rozmiaru od 100mm do 160mm bo większych nie biorę pod uwagę i przepływu. Jaki wybrać żeby wystarczył ? Mam upatrzony growbox z herbgarden 60x60x160, na górze ma wlot 150mm i 100. Martwię się że 100 to za mało a 150 za dużo. https://www.growtent.pl/product-pol-6284-Herbgarden-60-White-namiot-do-uprawy-60x60x170cm.html @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @jaszkowski Cornwall Dwubiegowy Kanałowy TT Cichy Średnica i/lubprzepustowość: fi 100mm/145-187m3 ja mam taki i jest cichy filtr węglowy weź mon 250 m3 i rurę taka czarna kup ona nie hałasuje box dobrze jak ma okno pasywne i tez dziurę na wentylator ja mam z firmy PROBOX ECOPRO 100 będzie dobry inaczej jakbyś chciał box 100/100 bądź 120/120 pierwsze miejsce w box ma taki HOMEBOX White Ambient z tego co czytałem Edytowane 24 Marca 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @jaszkowski Nie dorabiajcie tych zlodzeji z growshopow, kup sobie wentylator kanałowy td silent i do tego regulator prędkości. Te marżę co oni sobie naliczają są dla mnie niedorzeczne. Ostatnio rozmawiałem z jednym właścicielem bardzo popularnego sklepu. No i pytam skąd wy te ceny bierzecie?! A odpowiedź jak ktoś nie ogarnia to płaci. Więc otwórzcie oczy i kupujcie coś co na to samo zastosowanie ale nie jest dedykowane do uprawy. Edytowane 24 Marca 2023 przez Truman @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 (edytowane) @Truman a czemu złodzieje ? Mam pytanie do Ciebie mocno musi być przesuszona ziemia do LST ? @Truman u mnie jest ciężko żeby ziemi kupić i dlatego muszę od czasu do czasu do nich się udać bo tez nie chce wszystkiego zamawiać przez kuriera ale ogólnie cały sprzęt kupiłem w sioubiz zrobili mi fajne ceny Edytowane 24 Marca 2023 przez hubert2020 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Truman 103 Napisano 24 Marca 2023 @hubert2020 Co kto lubi, ja nie lubię płacić fortuny za coś co wiem że kosztuje dużo mniej. Szczególnie widząc ceny w Czechach albo NL. Do LST nie musi być przesuszona. Wystarczy wyczucie i delikatnie z nimi, lepiej mniej nagiąć i potem dogiac niż na ci pęknąć. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 @Truman ja jakbym miał ta wiedzę co teraz mam to pewnie połowy bym nie kupił bo samemu bym sobie ogr dzięki za info z LST trochę się boje ale trzeba ogr @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 24 Marca 2023 250W będzie za dużo do 60×60, zwyczajnie nigdy go nie włączysz na max, chyba że będziesz miał dosłownie las. Już lepiej jakbyś wziął 80×80, wtedy bez problemu zmieścisz i 4 rośliny i 250W lampę (szczególnie jak mówiłeś że możesz sobie tam przyoszczedzic parę stówek za lampę). Namiot też weź solidny, osobiście royal room odradzam, widać prześwity na szyciu i pod suwakiem jak źle się ułoży materiał, jest to po prostu irytujące i wolałbym dopłacić 100 zł niż się męczyć codziennie, czy przypadkiem gdzieś nie ma dziurki. Wentylator kup droższy z małym zapasem mocy (wyregulujesz go ogranicznikiem obrotów, chyba że będzie wbudowany potencjometr 0-100). Nie oszczędzaj na nawilżaczu, poszperaj trochę, bo ja kupiłem niby za 200 zł ultradźwiękowy, ale miałem za mocny wyciąg i filtr węglowy 250m³ zapchał mi się w miesiąc prawie całkowicie, przez biały proszek, którzy tworzy nawilżacz. Rury wentylacyjne kup wygłuszone, baaardzo Ci to pomoże. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 53 minuty temu, Truman napisał: @jaszkowski kup sobie wentylator kanałowy td silent i do tego regulator prędkości. Chodzi Ci o taki ? https://instalszop.pl/do/item/tdsilent/Kanalowy-wentylator-o-przeplywie-mieszanym-TD-SILE#sub-TD_160_100_N_SILENT 8 minut temu, Bob drzewny napisał: Namiot też weź solidny, osobiście royal room odradzam, widać prześwity na szyciu i pod suwakiem jak źle się ułoży materiał, jest to po prostu irytujące i wolałbym dopłacić 100 zł niż się męczyć codziennie, czy przypadkiem gdzieś nie ma dziurki. Dzięki, bo trochę się na niego napalałem bo rozmiar 80x40 pasował by mi najbardziej 😁 ale wezmę albo homeboxa albo herbgarden z białym środkiem. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 24 Marca 2023 @jaszkowski weź też pod uwagę, że kwadratowy panel LED będzie przystosowany do kwadratowego boxa, jeżeli będziesz miał prostokątny, to dystrybucja światła może Ci duużo napsuć nerwów. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 Dlatego wezmę coś kwadratowego, nie będę sobie komplikował na początek 👌 Dzięki za pomoc ! 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Marca 2023 a moze cos takiego ? ja wlasnie zakupilem dzis dostawa SF1000 oświetlenie LED do uprawy + 70x70x160cm zestawy namiotów do uprawy filtr węglowy wbudowany wentylator kanałowy Combo z regulatorem temperatury i wilgotności @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaszkowski 1 Napisano 24 Marca 2023 @dziurawy daj znać jak się sprawdza, ja mam jeszcze lekko z 2-3 tyg do zakupów 😋 Ciągle chodzi mi po głowie te 200w od grow the jungle. Producent na stronie w growbox 1m x 1m zaleca dwie lampy ale to chyba wciąż za dużo na growbox 60x60. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 24 Marca 2023 wszystko juz jest brakuje nasionek i ziemiii myslalem ze bede jechal na fox farm ale tego nie da sie kupic w europie , jaka ziemie wy uzywacie ? bio bizz? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hubert2020 119 Napisano 24 Marca 2023 @dziurawy ja ogólnie polecam plargon light mix ale bio biz light moc tez jest dobry i canna profesional tez jest dobra @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach