WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 (edytowane) Moja pierwsza uprawa nie automatów 🙂 Nasiona jeszcze kiełkują ale zakładam już temat... Box: 80x80x140 Lampa: Lumatek 250/400W żarówka Osram HPS 400W Plantastar. Odbłyśnik Adjust-A-Wings Medium. Ziemia: BioBizz AllMix. Donice 10L Nawozy: BioBizz BioGrow, BioHeaven, CalMag.... Bloombastic PK 14/15 i jeszcze będzie na pewno czymś uzupełniane Wentylacja: AxialFlo 125 Turbo na wyciągu, wloty pasywne Nasiona: 4xDos Si Dos 33 Barney's Farm Sklep przysłał za dużo gratisów i chyba kolejny grow będzie trzeba robić 🙂 Nie chcę zapraszać każdego imiennie bo niechciałbym kogoś pominąć... mam nadzieję, że odnajdziecie mój temat 🙂 Mam małe obawy o temperaturę podczas ciemni, ale najwyżej jakiś grzejnik kupić będzie trzeba. Światłem jak mam świecić? Ustawiłem już 18/6. Od 6 rano do 12 w południe jest noc, później włącza się lampa. Lampa jest na razie skręcona na 250W żeby nie wysuszać za bardzo i w boxie suszy się jeszcze trochę materiału z poprzedniej uprawy. Edytowane 21 Marca 2023 przez WBB 2 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 A nie będzie problemu z temp, przy tym wyciągu na taką kubaturę? Szczególnie jak odpalisz tego hpsa w lato.A co do periodu nie ma znaczenia, chyba że masz za słabą lampę, to wtedy większe dziennie sumaryczne światło jej się może przydać @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 4 minuty temu, Bob drzewny napisał: A nie będzie problemu z temp, przy tym wyciągu na taką kubaturę? Szczególnie jak odpalisz tego hpsa w lato.A co do periodu nie ma znaczenia, chyba że masz za słabą lampę, to wtedy większe dziennie sumaryczne światło jej się może przydać No właśnie problem z temperaturą na pewno będzie. Mam już obsesję jeśli chodzi o temperaturę i marzy mi się z 20 punktów pomiarowych w boxie 🙂 A tak serio dopiero 2 uprawy robiłem i obie w zimie i była walka z zza niską temp. Dlatego też tym HPSem jadę. Wyciąg ma regulator obrotów i chodzi mi to chyba na 20% mocy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujny87 16 Napisano 21 Marca 2023 @WBB trzeba było kupić leda Mars hydro ts 1000 bo hps z drona będzie psiarnia widziała jest duża różnica w temp @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 1 minutę temu, Czujny87 napisał: @WBB trzeba było kupić leda Mars hydro ts 1000 bo hps z drona będzie psiarnia widziała jest duża różnica w temp Ostatnio mi helikopter leciał pewnie z termowizją więc zakupiłem bazooke na targu 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Marca 2023 @Czujny87 teraz to chyba Cię poniosło 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujny87 16 Napisano 21 Marca 2023 @WBB No trzeba uważać bo oni technologie tez dobra maja @Mr.Green ostrożności nigdy dosyć @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 Ja zdaje sobie z tego sprawę i mam nadzieję, że nic takiego mi się nie przytrafi. Ale jakby tak mieli skanować całą Polskę to by się zajebali.... weryfikacja milionów farelek i piecyków w domach itd 🙂 Chociaż farelki tak cyklicznie i o równych godzinach się nie uruchamiają.... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Marca 2023 @Czujny87 ostrożność a bzdury to trochę różnica. Jakbyś tam miał z 10 lamp HPS i poddasze by było całe rozgrzane to się zgodzę.. że może być przypał. Jednak przy jednej lampie w namiocie.. to bez jaj 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czujny87 16 Napisano 21 Marca 2023 @Mr.Green jakoś nie ufam lampie hps może mam jakaś posesje i głupot się naczytałem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Marca 2023 Zrozumiałe. Taka profesja. 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 Przydała by mi się możliwość monitorowania temp i wilgotności jakoś przez neta bo po tym byłbym w stanie na odległość oszacować co dzieję się w boxie ale brat nie wyraża na razie zgody na zakup niepotrzebnych zabawek 🙂 Tuya jest na wifi ale czy z neta też odczytam tego nie wiem... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bob drzewny 809 Napisano 21 Marca 2023 @WBB Jak oglądałem wykładu dr Bruce Bugbee, to mówił że korzenie najbardziej lubią temperaturę 24-29⁰C i czym wyższa tym więcej CO2 potrzebne, co za tym idzie też więcej światła, wody, nawozów itd. A jak wiadomo im większy przerób będzie miała roślina, to zwyczajnie więcej biomasy zbuduje. Swoją drogą też miałem ciągle problemy z za niska temp, musiałem z nagrzewnicy na niskich obeotach korzystać na zewnątrz boxa, żeby w pokoju było z 21, a w boxie 26 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 21 Marca 2023 2 minuty temu, Bob drzewny napisał: Jak oglądałem wykładu dr Bruce Bugbee, to mówił że korzenie najbardziej lubią temperaturę 24-29⁰C Też jakiś czas czytałem, że tam przy korzeniu jest ważna strefa.. na stronce o nawozach opisywali, dlatego ja potrzebuję pomiarów skąd tylko się da. A nagrzewnicę mam gazową 20kW ale grzałem tym siebie jak się zimą opalałem pod HPSem 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 22 Marca 2023 Kurde, nie podoba mi się temperatura. Minimalna jaką odczytałem z termometra to 10stopni. Czyli tyle jest przez 6 godzin ciemni. Szkoda mi wywalać 150pln na ten gówniany (jak niektórzy piszą) zielony grzejnik, a z kablami grzewczymi nie bardzo chce mi się pierdzielić. Ale moja temp w boxie będzie uzależniona od temp na dworze... A @Zielone. Krainyjednak zaproszą imiennie bo mu wczoraj mój temat umknął chyba... 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Marca 2023 Jakbyś już za pierwszym razem zbudował schron że styropianu jak mówiłem to by Ci służył do dzisiaj 🙂 ale Tobie się nic nie chcę 😄 tylko duże zdrowe i piękne topy chcieć 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 22 Marca 2023 13 minut temu, Mr.Green napisał: Jakbyś już za pierwszym razem zbudował schron że styropianu jak mówiłem to by Ci służył do dzisiaj 🙂 ale Tobie się nic nie chcę 😄 tylko duże zdrowe i piękne topy chcieć 😄 Ch... by to dało... niestabilnie by było 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Marca 2023 @WBB co znaczy nie stabilnie.. ? Że by nie stało stabilnie.. ? 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,119 Napisano 22 Marca 2023 Teraz, Mr.Green napisał: @WBB co znaczy nie stabilnie.. ? Że by nie stało stabilnie.. ? 😄 Niestabilnie i nieprzewidywalnie.... znaczy, że bym się najebał przy tym a efekt mógłby być mizerny.... i na pewno wygląd paskudny 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 22 Marca 2023 "najebać" się przy styropianie.. to już sztuka 😄 O wszystkim można powiedzieć że efekt by był mizerny.. wtedy nie warto nic robić 🙂 poki co to masz mizerny efekt z temperaturą w boxie 😛 Myślałem że ważne jest to żeby w boxie było fajnie.. a nie żeby się ładnie prezentował na pustym poddaszu 😄 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach