Scypion 0 Napisano 2 Stycznia 2023 (edytowane) Cześć, Mam zamiar zbudować sobie własne oświetlenie led i zastanawiam się czy ktoś z Was ma może opinie na temat full spectrum grow led. Do tej pory uzywałem kilku żarówek i taśmy full spectrum wraz z normalnym oświetleniem led, więc dosyć ciężko jest stwierdzić czy coś dawało. W planie mam zamiar użyć LED COB, gdzie jedna płytka będzie miała 50W (około 5k lumenów). Lampę chcę zbudować z 4 takich płytek. Ma to sens czy lepiej pozostać przy zwykłym świetle LED? Edytowane 2 Stycznia 2023 przez Scypion @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,138 Napisano 2 Stycznia 2023 @Scypion mówisz o cob zasilanych 230v czy oddzielnym zasilaczem ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 2 Stycznia 2023 8 minut temu, Udyr napisał: @Scypion mówisz o cob zasilanych 230v czy oddzielnym zasilaczem ? Chciałem użyć tych zasilanych 230v @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,138 Napisano 2 Stycznia 2023 @Scypion niby próbować możesz, ale sprawniejsze i wydajniejsze są te zasilane z zewnątrz. Prąd kosztuje tyle samo w obu przypadkach, ale przy lepszych diodach masz na plus koszt-jakość. Cxb ,cxa, cmu najlepiej o wysokiej wydajności. W barwie 3-4k @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 2 Stycznia 2023 5 minut temu, Udyr napisał: @Scypion niby próbować możesz, ale sprawniejsze i wydajniejsze są te zasilane z zewnątrz. Prąd kosztuje tyle samo w obu przypadkach, ale przy lepszych diodach masz na plus koszt-jakość. Cxb ,cxa, cmu najlepiej o wysokiej wydajności. W barwie 3-4k Chciałem użyć 4x https://allegro.pl/oferta/dioda-led-cob-50w-full-spectrum-60x40-230v-pasta-10608946134?reco_id=308812d9-8aae-11ed-b9fb-c6f44b907c51&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 połączyć w jedną lampę @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,138 Napisano 2 Stycznia 2023 @Scypion szkoda prądu moim zdaniem. E27 lampki albo naświetlacz lepiej zadziała niż te cuda na kiju. True story. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scypion 0 Napisano 2 Stycznia 2023 5 minut temu, Udyr napisał: @Scypion szkoda prądu moim zdaniem. E27 lampki albo naświetlacz lepiej zadziała niż te cuda na kiju. True story. Czyli lepiej użyć lodów w barwie 3-4k niż full spectrum? Aktualnie mam własne oświetlenie na bazie e27 w mixie barwowym. 15 żarówek o natężeniu łącznym mniej więcej 20k lumen. od 2 do 3 żarówek na kabel, tak abym mógł balansować wysokością światła tymi żyłami którymi potrzebuje i doświetlać niższe partie roślin @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,138 Napisano 2 Stycznia 2023 @Scypion prawilne full spectrum kosztuje sporo kasy. Zwykle proste barwy są lepsze napewno niz tanie burdelowe róże. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach