kamilstopro 57 Napisano 11 Grudnia 2022 Siemka i ja zaczynam swoją przygodę z fr. Jest to moja praktycznie 1 uprawa, liczę na ewentualną pomoc expertow. Namiot royal room 100x100x200 Oświetlenie lumatek 300w pro Filtr węglowy prima klima 500-650m3 Wentylator Cornwall Electronics Extractor TT 150mm Dual 405-520m3/h | Silent 33-44db Wiatrak mieszający monkey fan secret jardin 20w Posiadam nawilżacz w razie co Doniczki materiałowe 12 litrów Ziemia Canna Terra profesional Programator czasowy lexton lxu 02 Smart bag co2 Nawozy plagron pk 13 14 Bac calmag 2.0 Bac organic bloom Bac organic grow Biobizz root juice Pestki same automaty 2 gelato auto od Black diamond seeds BlackBerry gum auto od seedstrockers Original afghan kush auto od fastbuds Gorilla cookies auto od fastbuds Kiełki poszły na nawilżony ręcznik papierowy w piątek 9grudnia wieczorem, póki co jest niedziela i niektóre już pokazują lekko kiełek inne dopiero pękają nasiona. Mam parę pytań bo nie mogłem znaleźć informacji, od kiedy włączać wiatrak mieszający czy od razu jak dam pestki do ziemi czy po jakimś czasie ? I czy wentylator mieszający musi być włączony cały czas nawet jak roślina ma ciemno ? Czy da się zaprogramować ten programator żeby było światło od np od godziny 14 do 8 rano dnia następnego ? Czy on działa tylko w trybie jednej doby ? Jak wrzucę już kiełki do ziemi to od razu jakie światło ustawić na ile procent i jak wysoko od doniczek ? Mam opcje co 25 procent podkręcania światła. 2 1 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WBB 2,074 Napisano 11 Grudnia 2022 Taki zwykły programator za 20pln ma chyba 20 "programów". Idzie tam zaprogramować prawie wszystko co się wymyśli... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prograss 172 Napisano 11 Grudnia 2022 @kamilstopro Siemka, przygotowany jesteś widać elegancko 😄 Mam te same nasiona BlackBerry Gum auto i to 5 sztuk. W NL w coffie raz kupiłem Blueberry Gum i było takie dobre, że chciałem takie zasadzić, choć nie wiem skąd tamte mieli, ale trafiłem na te nasionka właśnie. Od Black Diamond mam 3xDiamond Amnesia XXL auto. Qrwa, kiedy ja to wysieję... :X Mieszający możesz sobie włączyć, żeby jakiś lekki ruch powietrza był, na pewno to nie zaszkodzi, ale, czy to konieczność to nie wiem sam, niech ktoś inny się wypowie. 😄 Co to mocy oświetlenie chyba najlepiej zaczynać od małej mocy, ja tak robiłem z TS1000, ale można też dać na 100% gdzieś wysoko w boxie i podnosić ze wzrostem. Musiałbyś wiedzieć ile ppfd lampa dostarcza na danej wysokości i mocy. Na tym etapie 100-300 ppfd starczy. Będę śledził relkę, bo będzie ciekawie pewnie. Też zacząłem dopiero pierwszą uprawę. 🙂 Powodzenia życzę i przede wszystkim dobrej zabawy z uprawą, bo to zajebiste doświadczenie. 😄 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 11 Grudnia 2022 @kamilstopro fotke jakąś daj... @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 11 Grudnia 2022 Dam jak już wpadną do doniczek 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 11 Grudnia 2022 @kamilstopro dobry sprzęt na start. 😉 Wiatrak mieszkający mozesz włączyć dopiero od 2 tygodnia. Nie stanowi to żadnego problemu. Ważniejsza jest dobra wilgotność w boxie gdy rosliny są malutkie A mieszak czasem może przeszkadzać ta wilgotność utrzymać. Ja osobiście włączam po 2 tygodniu. Jak automaty to swiecenie 18/6 standard lub 20/4 twoj wybor. Lampę daj na początek 25% około 50 cm nad doniczkami. Zwiększa moc I ewentualnie dystans wraz ze wzrostem rośliny który tutaj zaobserwujemy I w razie pytań z pewnością ktoś Ci udzieli dobrej rady. Witamy na pokładzie i miłej zabawy 😉 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 11 Grudnia 2022 Dzięki wielkie za odpowiedzi .czekam na panienki aż się pokaza i w ziemię. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Katastrofedens 398 Napisano 11 Grudnia 2022 Fajnie to wyglada 🍾 Powodzeni 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 12 Grudnia 2022 Siemka czy to normalnie że wrzuciłem pestki na ręcznik zwilżony w piątek wieczorem i dopiero jedna mi dzisiaj wykiełkowała ? Reszta już pękła ale póki co tyle tylko , to normalne że automaty niektóre tak długo kiełkują ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 427 Napisano 12 Grudnia 2022 @kamilstopro tak czasami trzeba poczekać 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 12 Grudnia 2022 Dzięki za odpowiedź. Dobra jeden kiełek już trafił do doniczki docelowej. Czy teraz w namiocie włączyć lampę jak jeszcze nie wyszedł na powierzchnię ? Czy ma być Totalnie ciemno? Włączyć już nawilżacz i wyciąg ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Grudnia 2022 Po co Ci ten wyciąg..? Co on ma wyciągać 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 12 Grudnia 2022 Chodzi mi o świeże powietrze z tym wentem Przeczytałem że światło dopiero jak wyjdzie z ziemi to czekam a nawilżacz przyda się już teraz ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Grudnia 2022 Ja jak wsadze kiełki to lampa już normalnie hula w cyklu takim jaki będzie już na stałe dla roślin automatycznie kwitnących Zależy jaka masz wilgotność w boxie ale małe roślinki lubię jak się poci, więc można odpalić nawilżacz @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 12 Grudnia 2022 Wilgotność 60 procent bez nawilżacza temperatura 22 stopnie póki co jeszcze gorilla cookies kiełkuje , wyszedł mały kiełek na 2 mm ale poczekam z wrzuceniem go do doniczki do jutra rana przed pracą. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 12 Grudnia 2022 Jak już ruszył to pójdzie. Można poczekać dla pewności i ładuj jutro w glebe 🙂 wodę lej po całości A nie tylko w okol sadzonki @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 14 Grudnia 2022 Dobra roślinki wyszły już z doniczek wilgotność ok 70% temperatura ok 22, czy świecić lampa już na 50 %? Aktualnie jest 25 procent i około 70cm nad panienkami. I pytanko czy dawaj już root juice na korzenie czy jeszcze za wcześnie? 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 14 Grudnia 2022 Zostaw 25 póki co. To że dasz więcej światła to nie sprawi że ona przyspieszy.. 😉 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilstopro 57 Napisano 14 Grudnia 2022 Ok dzięki bardzo. A jak z tym root juice @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 14 Grudnia 2022 Najważniejsze teraz to nie przeszkadzać 1 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach