Prograss 172 Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) @Xardas511 Nie znam się, ale chwilę poszukałem i wydaje się, że może być to od nadmiaru azotu, który spowodował niedobór siarki? Albo to deficyt żelaza? Edytowane 21 Listopada 2022 przez Prograss 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 21 Listopada 2022 Czytałem trochę chyba niedobór żelaza faktycznie jak prograss pisałeś, jakieś rady co teraz zrobić? Podlać sama woda znowu zeby wypłukać ten azot ? Czy trzeba jakoś uzupełnić to żelazo, mam terra vega i Flores, we Flores jest mniej azotu ale jednak jest go dość dużo wiec nie wiem czy nie pogorszę jak doleje troszkę do następnego podlania. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 21 Listopada 2022 @Xardas511 lejesz wodę z tego dzbanka przefiltrowanego? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 21 Listopada 2022 pH wypływu po podlaniu sprawdź. Tam może być kwaśno przez azot w glebie. Wszelkie niedobory mikroelementów wychodzą przez złe pH i poblokowanie rośliny. Nie jest w stanie przyjmować wszystkich pierwiastków. A szpony widać na liściach. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 21 Listopada 2022 2 godziny temu, Mr.Green napisał: @Xardas511 lejesz wodę z tego dzbanka przefiltrowanego? Tak że dzbanka i odstana 24h, ph około 6 2 godziny temu, Udyr napisał: pH wypływu po podlaniu sprawdź. Tam może być kwaśno przez azot w glebie. Wszelkie niedobory mikroelementów wychodzą przez złe pH i poblokowanie rośliny. Nie jest w stanie przyjmować wszystkich pierwiastków. A szpony widać na liściach. Wiem że wam się to nie podoba ale na ten moment mam miernik papierkowy tylko I mała aktualizacja, przez noc widac już poprawę na plus więc chyba jest ok. Będę teraz lal terra Flores, jakieś proporcje proponowane ? Zaczynać od 1/4 dawki? Od razu czy czekać na jakieś niedobory ? Ten leżący na termometrze lisc sam wyrwałem bo zasłaniał dużo gorylowi żeby nie było niejasnosci 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 23 Listopada 2022 Aktualizacja Gelato ma 28 a goryl 23 dni. Liście koło kwiatostanów przestały robić się żółte, za to przyszedł nowy problem jak widać na zdjęciach na liściach od dołu usychają końcówki na razie w małym stopniu i ogonki niektórych liści robią się czerwone. Po przedawkowaniu azotu zostały podlane czysta woda (ph ~`6 przefiltrowana w dzbanku i odstana) aż kapało z donicy, dzisiaj po 2 dniach znów mają sucho (prawdopodobnie dlatego, że podlałem je gdy miały włączoną lampę i wyparowało, lub odkąd zaczeły kwitnąć piją tyle wody, nie wiem) Z związku z tym następne podlanie będzie dość ważne bo jeżeli ktoś wie co dolega roślinkom to będe mógł uzupełnić niedobory o ile to niedobory. Poza tym cały czas naginam goryla gdy prostuje swoje szczyty staram się odsłaniać małe łodygi. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Gelato 33 dni, gorilla 28 Trochę lisci powyrywalem z dołu które poopadaly i zrobiły się zolte albo bardzo jasnobienieskie, gorilla zaczal kwitnąć od piątku, soboty jakoś. Cały czas rosną w górę, wysokość gelato to 52cm drugie gelato delikatnie mniejsze. Lampę brałem do góry już kilka razy, teraz jest na 30cm od szczytów. W czwartek i wczoraj w nocy podlane jakoś po 500 ml każda z terra flores 2.5ml/litr. Dzisiaj będę miał miernik ph to sprawdzę dokładnie jakie ph ma mieszanka i moja woda. Edytowane 28 Listopada 2022 przez Xardas511 Zapomnialem zdjec 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 28 Listopada 2022 Tego żółtego to skręć w bletke.. I do palenia się już nadaje 🙂 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 3 godziny temu, Mr.Green napisał: Tego żółtego to skręć w bletke.. I do palenia się już nadaje 🙂 Jakis kwaśny był 🥴 Dodam jeszcze, że krawędzie liści zaczęły się wyginać do góry to podniosłem lampa o jakieś 5 cm 2 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Xardas511 jeśli podnosisz lampę to tą zglebowaną na jakąś podstawkę daj żeby dać jej lepiej ze światła skorzystać. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) @Udyr Dałem mu jakąś podstawke juz ale on cały czas slabo sie wyciaga do swiatla to narazie tak zostawilem Lst juz nie kontunuuje od 4 dni i narazie wyglada jak widac Edytowane 28 Listopada 2022 przez Xardas511 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Xardas511 tu nie chodzi o to czy się wyciąga czy nie. Przy takiej odległości od światła roślina nie będzie dostatecznie przybierać na masie. 1 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 @Udyr Ok, skoro tak mówisz postawie go jeszcze wyżej. Może ktos odpowie na jedno pytanie: o co chodzi z topami gelato? Jeden formuje ladne topy a drugi jakby sie zatrzymal i tylko zwieksza. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 To na ostatnim zdjeciu jak jajco wygląda. Co do różnicy we wzroście i budowaniu kwiatów to norma. Każda pestka jest inna i inaczej się będzie zachowywać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 28 Listopada 2022 Kurde jajec jak chuj.. @Udyr automat może się okazać chujkiem..? Myślałem że automaty nie jajcuja.. 😕 @Xardas511 urywaj te jajco 🙂 Moze jak dziwnie rosnie.. to bedzie chlop..? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Mr.Green jasne że może. Geny robią co chcą. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.Green 4,309 Napisano 28 Listopada 2022 @Udyr kurde myślałem że automaty nie hermia itp 😄 naiwny ja 😄 wychodzi na to że jednak klony rządzą 🙂 dorwać dobra suke i ja ciąć jak długo się tylko da 🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Udyr 2,139 Napisano 28 Listopada 2022 @Mr.Green wystarczy że matka fotozależna miała gen hermy gdzieś przyczajony, po feminizacji azotanem przeszło dalej i pokaże się to w następnym pokoleniu. Bo od stresu tu raczej nic się nie mogło zadziać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 Dziwna sprawa bo ten gelato ktory rosnie normalnie mial wiecej tych jajek, dziwolag tylko 1. W kazdym razie wszystkie pourywalem, odchodzily bardzo latwo. Zdjecia z jajcami to u gelato z normalnymi topami, reszta to ten dziwolag. Nie wiem sa wloski wygladaja na zenskie a jednak w obydwu pojawily sie te jajka i 1 dziwnie rosnie. Nie czaje teraz juz nic. 🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xardas511 26 Napisano 28 Listopada 2022 O co chodzi z tymi kilkoma jajkami? Beda oby dwie do wyjebania czy jak teraz? Wyczytalem ze nawet jak bede usuwal te jajka to ziolo i tak bedzie slabe na koncu @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach