bogdan17728 6 Napisano 1 Listopada 2022 Witam. Jaki jest optymalny czas naświetlania automatów jak przechodzą w fazę kwitnienia? Póki co na fazę wzrostu dawałem 18 / 6. Wg. Mnie wyszło całkiem przyzwoicie jak na pierwszy raz. W załączniku zdjęcia. Roślinki różnią się między sobą gęstością ze względu na to że są tam 2 odmiany. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 1 Listopada 2022 @bogdan17728 trzymaj cały czas 18/6 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 1 Listopada 2022 @Andi dzięki za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mr.GreenTop 0 Napisano 1 Listopada 2022 A jak by ktoś trzymał 24h coś to zmieni??? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andi 428 Napisano 1 Listopada 2022 @Mr.GreenTop coś mi się obiło o uszy że lepiej dać roślinie trochę nocy, w naturze przecież mają, przy 24h można trzymać automata ale lepiej jest dać te kilka h ciemni @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2022 @bogdan17728 Na automat najlepiej dać 20/4 h, bo to daje lepsze rezultaty na automatach, ale 24 h na dobę to przesada, nie ma sensu. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 1 Listopada 2022 @Zielone krainy pierwszy rzut zrobię tak jak mi radzi @Andi@Andi. Drugi spróbujemy 20 / 4 i zobaczymy rezultaty. Dzięki za odpowiedź @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2022 @bogdan17728 Nie ma sprawy, rób jak uważasz, jak chodzi o profesjonalne uprawy, to jak choćby chodzi o podanie czasu przez producenta na danych automatach, to dotyczy świetlana 20/4, bo tak są naświetlane automaty w profesjonalnych uprawach, 18/6 to dawka odpowiednia na wega dla fotoperioda, a automat to zmodyfikowana roślina, jaka jest zdolna zaabsorbować większą dawkę światła i dobrze na nią reaguje, co nie jest moim wymysłem, poczytaj sobie w necie na ten temat. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 1 Listopada 2022 @Zielone krainy czytałem i tym ale wiesz jak to jest. Suche książkowe pismo nie przemawia do mnie tak jak doświadczenie 😃 ale ok spróbuję 20/4. A jeszcze tylko takie pytanie mam do Ciebie odnośnie nie automatów. Jeśli bym chciał wziąść je do boxa i ustawie czas naświetlania na fazę wzrostu to roślina będzie rosnąć do momentu przestawienia światła na fazę kwitnienia czy mimo to sama przejdzie na tą fazę po pewnym czasie? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2022 @bogdan17728 Automat sam przechodzi w fazę kwitnienia, tak jest zaprogramowany genetycznie, a fotoperiod przechodzi w stan kwitnienia po około 7-8 dniach, gdy go przełączysz na 12/12 h . @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 1 Listopada 2022 @Zielone krainy pytam temu bo ostatnio na forum widziałem zajebiscie grubego krzaka. Normalnie jak drzewko cytrynowe. I tak się zastanawiam czy ten stan uzyskać można właśnie przez to że nie jest to automat i przeciągnie fazy kwitnienia @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Listopada 2022 @bogdan17728 Automat z samej nazwy oznacza automatyczne przełączenie , nie mające związku z ilością godzin naświetlania. Automat sam się przełącza i około 30 dnia życia zaczyna kwitnąć, a fotoperiod nie zakwitnie sam, trzeba go przełączyć, więc można go na wegu trzymać ile się chce. Możesz sobie zrobić rok wega i więcej, jak tylko masz miejsce na takie drzewo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan17728 6 Napisano 2 Listopada 2022 @Zielone krainy dzięki bardzo za pomoc @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmberYbarra 38 Napisano 2 Listopada 2022 22 godziny temu, Mr.GreenTop napisał: A jak by ktoś trzymał 24h coś to zmieni??? Jak tak zrobisz jest duża szansa że roślina tak wystrzeli z rozrostem że growboxa zabraknie :). @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kaweś 0 Napisano 2 Listopada 2022 23 godziny temu, AmberYbarra napisał: Jak tak zrobisz jest duża szansa że roślina tak wystrzeli z rozrostem że growboxa zabraknie :). Co ty gadasz, za dużo nic to nie zmieni. Roślina ciągle nie będzie w procesie fotosyntezy, lepiej wrzucić sobie 16/8 po co tracić prąd ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach