lesnydziad 0 Napisano 1 Września 2022 Tak się składa, że mam pusta szafe o wymiarach 37,5 x 57 x 135. Jestem początkujący i mam pytanie czy zmieszczą się tam 2 roślinki czy może lepiej tylko 1. Dodam że mam juz w domu żarówke led grow 54w e27 i czy będzie odpowiednia do tej wielkości. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kibic 230 Napisano 1 Września 2022 @lesnydziad jedna wystarczy, pod tą żarówką coś tam urośnie ale bez szału @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesnydziad 0 Napisano 1 Września 2022 @Kibic Ok dzieki. Kupilem taka bo polecali w gotowych zestawach i nie wiem czy w cenie ~140 zł znalazłbym coś lepszego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Września 2022 @lesnydziad Ta powierzchnia , jaką masz to 0,21 m2 , mało będzie jedna żaróka 54 w na taką powierzchnie. Na wega jeszcze da radę, ale na kwitnieniu bez szans, by coś sensownego z tego wyszło. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesnydziad 0 Napisano 1 Września 2022 @Zielone krainy A masz cos godnego polecania za nie duże pieniądze ? Max i tak bym chcial na 2 rosliny. Dużych zbiorów i tak nie oczekuje bo robię to tylko z czystej ciekawości i żeby mieć później satysfakcje że coś tam udało się zebrać. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Września 2022 @lesnydziad Na taką powierzchnie to najtaniej HPS, jak chcesz panel led to już musisz dać minimum 300 zł, a taka powierzchnia wymaga odpowiedniej ilości światła inaczej rośliny nie zbudują ci topów, ale ewentualnie jakieś małe topki , a sam proces kwitnienia będzie trwał strasznie długo. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesnydziad 0 Napisano 1 Września 2022 @Zielone krainy Jeszcze wracając do tej żarówki co mam, to wybrałem ją bo pisali że jest " uniwersalna" i nadaje się do użycia podczas całego cyklu życia rośliny. Nad lepszym oświetleniem może pomyśle na następny rok, bo na razie testuje i sie uczę tego wszystkiego. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 1 Września 2022 (edytowane) @lesnydziad Twoja oczywiście sprawa, ale ta żarówka nie da ci pokrycia dla tej powierzchni, jaką masz w takim razie zmniejsz powierzchnie , by coś z tego wyszło , bo inaczej zgarniesz na koniec chudy badyl z jakimiś mini topkami i zgarniesz z całego krzaka gieta lub dwa i to słabego palenia , nie wiem czy to ma sens, ale jak dla ciebie ma to się baw. Edytowane 1 Września 2022 przez Zielone krainy @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niemedyczny_Użytkownik 88 Napisano 1 Września 2022 @lesnydziad daj sobie spokój ziomeczku z tą swoją żarówką, ona niby ma 54W a w rzeczywistości jest puszczona na 18W, ni chuja to się nie nadaje na taką powierzchnie jaką masz, sorry, dałeś się zrobić w chuja. Nie ty pierwszy, nie ty ostatni. HPSa to pierdol jak ten amator ci radzi, najtańszy ha ha ha dobry żart. Potrzebujesz około 10k lum na taką powierzchnie i teraz kombinuj. Możesz sobie wziąć np. CFLa Electroxa 200W który da ci te potrzebne ~10000lum. Ja tam jednak wole ledy. P.S Niech ci ten co poleca HPSa jako najtańszą opcje znajdzie HPSa z balastem za 200zł jak ten CLF lata 🤣 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lesnydziad 0 Napisano 3 Września 2022 @Niemedyczny_Użytkownik Całe szczęście jeszcze mogę zwrócić tą lampe. To w końcu HPS'a czy CFL'a czy może jednak dopłacić do leda? Jeśli tak, to możecie jakiś przykładowy model podesłać ? @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach