moonka 3,559 Napisano 25 Lipca 2022 Witam. Czy jest sens budowy mini brow boxa do sadzonek? Zastanawialem sie jak przyspieszyc/ulepszyc proces wzrostu sadzonek gdyz z pogoda roznie bywa i nie zawsze jest slonecznie. Dodam, ze "uprawiam" jedynie outdoor i sadzonki trzymalem dotychczas poprostu na parapecie jednak srednio sie to sprawdza gdyz maja malo swiatka i wyciagaja sie okropnie w gore. Czy taki nimi box ulatwio by mi zycie. Myslalem nad uzyciem zarowki led do wzrostu roslin oraz jakiejs malej szafeczki jako boxa @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Lipca 2022 @moonkagliwicee Witaj, sens jest zzbudować małego boxa na wega , da lepszy start rośliną, na wega brałbym panel Ledam 35 W, jak box ma być do 40x40 , na wega spokojnie wystarczy. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,559 Napisano 25 Lipca 2022 Myslalem nad boxem okolo 25x25 i 40 wysokosci gdyz mam taka szafeczke. Do tego led LUMERI ABS40 40W i jakies mini wentylatorki na wlocie i wylocie powietrza. Nie wiem czy dobrze kombinuje🤔 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Lipca 2022 @moonkagliwicee @moonkagliwicee Trochę mały box, leda lumerii nie znam , ja brałbym Ledam 35 W , jaki jest sprawdzony. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,559 Napisano 25 Lipca 2022 @Zielone krainy jesli 25x25x40 bedzie maly to wyskrobie cos troche wiekszego😉 co do ledow to z ledam moze byc problem. Mieszkam w nl i tutaj raczej ich nie dostane. Czytalem za to sporo pozytywnych opini na temat ledow lumeri przeznaczonych wlasnie do upraw i mam je dostepne "na jutro" za przyzwoite jak dla mnie pieniadze gdyz 40W kosztuje 10€. Bawie sie w to czysto amatorsko wiec nie wymagam codow a chce jedynie troche wspomoc proces wzrostu🙂 @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zielone krainy Napisano 25 Lipca 2022 @moonkagliwicee Jak tam chcesz, jak chodzi o rozmiar, po prostu mniej ci się tam zmieści, ale jak chcesz 25x25 to twoja sprawa. Ja tego Lumeri nie znam, ale jak masz pozytywne opinie o nim to ok. Jednak jak chodzi o jego koszt to mi to śmierdzi, że to sensowne rozwiązanie, bo za 50 zł nie ma szans na dobry panel, bo komponenty kosztują, robocizna też. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bziągwa 2 Napisano 30 Lipca 2022 @moonkagliwicee Do tej wielkości boksa nie potrzebujesz dużego oświetlenia. Na fazę kwitnienia wystarczy 3125lm (0.25m x 0.25m x 50000lm = 3125lm). A jako że potrzebujesz boksa tylko do fazy wzrostu wystarczy ci 70% tego czyli około 2350lm. Sprawę możesz załatwić żarówkami ale nie tymi które wskazałeś w pierwszym poście, te mają bardzo małą sprawność. Poszukaj tej żarówki LED V-TAC 15W E27 A65 EVOLUTION 160lm/W VT-2315 6400K 2500lm w Polsce na aledrogo da się ją dostać za około 25zł. W NL też powinny być dostępne. Jedna sztuka 15W 2500lm ci w zupełności wystarczy na wzrost w tak małym boksie. Zdjęcie plastikowej osłonki z żarówki da ci około 10% więcej lumenów czyli około 2750lm. Jeszcze lepszym rozwiązanie będzie zastosowanie dwóch żarówek LED V-TAC 6.5W E27 A60 EVOLUTION 160lm/W VT-2307 6400K 1055lm. Bez oprawek dadzą ci 2321lm i zużycie prądu na poziomie 13W. Plus tego rozwiązania jest taki że przez pierwszy tydzień życia roślinki dajesz tylko jedną żarówkę żeby nie spalić małej siewki zbyt dużym światłem a po 7-10 dniach dokładasz drugą żarówkę. @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
moonka 3,559 Napisano 30 Lipca 2022 @Bziągwa Zarowke, o ktorej pisalem na poczatku odpuscilem po zweryfikowanou info jakie o niej wczesniej znalazlem. Znalazlem z necie te zarowki, o ktorych pisales i chyba pojde w tym kierunku. Ale na ten sezon juz chyba sobie daruje bo pogoda jest jaka jest a bedzie juz rylko chlodniej. Z 3 roslinkami jeszcze zdazylem, czwarta jest kilka dni po wykielkowaniu ale chyba moglem ja sobie odpuscic. Nazbieram nasionek na nastepny sezon zeby pojechac hurtem i bede wtedy dzialal z mini boxem @Wspomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach